Home Business E-commerce De plug-and-playbelofte van e-commerce

De plug-and-playbelofte van e-commerce

Voor heel wat Vlaamse kmo’s die hun business online willen brengen, voelt het water toch nog wat koud aan. Technisch, maar ook inhoudelijk lijkt de stap naar e-commerce vaak complex. Een integrale 4D-aanpak kan soelaas bieden.

Een webshop opzetten en klaar: zo makkelijk kan de overstap naar e-commerce klinken. De praktijk wijst anders uit, weet Karel Leijssen, businessconsultant ERP bij software- en servicebedrijf GMI. “Als gerenommeerd Microsoft Dynamics-partner verzorgen we bij veel bedrijven het beheer en onderhoud van het ERP-systeem. Met GeCommerce bieden we diezelfde bedrijven nu de mogelijkheid om ook aan e-commerce te gaan doen.”

Perfect op punt

“Een webshop opstarten, betekent zoveel als een volledig nieuwe vestiging opendoen. Niet alleen moet je vitrine op orde zijn, ook functioneel, logistiek en qua marketing staat je onlinewinkel best perfect op punt.” In het geheel van alle bedrijfsactiviteiten vallen er vier grote kwadranten te onderscheiden, legt Tim Vanden Ecker uit, e-commercespecialist bij GMI. “Een ERP-systeem staat in voor een efficiëntere bedrijfsvoering, een CRM-pakket voor goede klantenrelaties, ECM zorgt voor een gestroomlijnde samenwerking en Business Intelligence geeft een helicopterview over alle processen heen.” 

4D-aanpak

“We zien dat veel ondernemingen het hoofd breken over hoe ze al die domeinen kunnen integreren in hun online business”, geeft Vanden Ecker aan. “Veel bedrijven kiezen voor een opensourceplatform of SaaS-oplossing als PrestaShop of Shopify. Maar de koppeling met die systemen vraagt een behoorlijke investering. In feite heb je één systeem nodig dat snel en volledig inhaakt op de businesslogica en de processen die al aanwezig zijn in het bedrijf.” Alleen als je alle vier kwadranten automatisch met elkaar laat communiceren, is een complete online-offline-integratie mogelijk, aldus GMI. “Wat ons betreft ligt de oplossing in een 4D-aanpak, waarbij het ERP-verkoopsysteem als onderbouw dient voor de hele webshop. In zo’n concept wisselen alle verschillende onderdelen informatie met elkaar uit. Offertes, facturen, creditnota’s of openstaande saldo’s in het ERP-pakket zijn bijgevolg ook te consulteren op de webshop.”

‘In feite heb je één systeem nodig dat snel en volledig inhaakt op de businesslogica en de processen die al aanwezig zijn in het bedrijf.’

Starten met wat je hebt

Bewegingen in het ERP-systeem worden real-time teruggekoppeld naar de webwinkel en omgekeerd, verduidelijkt Leijssen. “De grote winst is dat je geen aparte tools moet opzetten of synchronisaties moet onderhouden, en dat je zowel kunt publiceren, beheren als controleren.” Omdat de 4D-benadering vertrekt vanuit het eigen ERP-systeem, op basis van Microsoft Dynamics, is de overgang naar e-commerce ook geen sprong in het ongewisse, vult Vanden Ecker aan. “Het is altijd een goed idee om te starten met wat je al hebt. Alleen raken ondernemingen soms het overzicht wat kwijt. Ze willen weten wat ze nu precies kunnen doen met al die softwarepakketten.”  

Stap per stap

“Als we één advies mogen geven: zoek een partner waarmee je al die aparte vraagstukken rond ERP, BI of CRM tot een geïntegreerde oplossing kunt brengen. Niet alleen technisch, maar ook inhoudelijk.” Dan is er vandaag nog weinig reden voor koudwatervrees, klinkt het besluit. “Je e-commerce kan perfect meegroeien met je ambities. Je kunt eenvoudig starten – betaalbaar en met een korte doorlooptijd – om daarna stapsgewijs toe te werken naar een volledig functionele webshop. Vlaamse kmo’s zijn altijd voorzichtig geweest wat e-commerce aangaat, maar het moment om online te gaan, is echt wel daar.”


Meer over

Als toonaangevend software- en servicesbedrijf ondersteunt GMI group bedrijven bij de optimalisatie van hun operationele processen en administratieve organisatie en helpt hen om beslissingen te nemen op basis van informatie. GMI group is actief binnen de automatiseringsdomeinen: Enterprise Resource Planning (ERP), Customer Relationship Management (CRM), Enterprise Content Management (ECM) en Business Intelligence (BI). Dat stelt ons in staat om geïntegreerde totaaloplossingen aan te bieden voor zowel kmo’s als grote bedrijven en organisaties. Met meer dan 450 klanten in België en Nederland (en internationaal), 90 medewerkers en kantoren in Oevel (Westerlo) en Gent, is GMI group op 15 jaar bovendien uitgegroeid tot een leidende Microsoft Gold Partner voor Dynamics 365 in België.

 

GMI

MEER

Hernieuwbaar versus nucleair

kernenergieBelgië zit voor haar energievoorziening in een impasse. Door de geplande kernuitstap moeten er alternatieven op tafel komen, maar het aandeel van hernieuwbare bronnen in de energiemix blijft vooralsnog beperkt.

Bereken eens een espresso

Koffie Een nieuwe studie van de Amerikaanse Universiteit van Oregon beweert een formule voor de perfecte espresso te hebben gevonden. Onderzoekers concludeerden dat er twee belangrijke variabelen zijn om consistent smakelijke espresso’s te maken.

With a little help from a friend

Tuin aanleggenEen nieuwe tuin aanleggen of een oudere tuin upgraden is een uitstekende investering. Een goed aangelegde tuin is een gegeerde surplus in vastgoed. Daarom zorg je best dat de aanleg op een correcte manier gebeurt. Mocht je geen groene vingers hebben, is een tuinaannemer welkom.

(Digitale) veiligheid voorop

ExpertpanelEen feit: we zijn digitaal kwetsbaar. Met nieuwe digitale technologieën en groeiende mogelijkheden om grote hoeveelheden data te verwerken, rijst ook de aanwezigheid van privacy- en securityproblemen. Hoe staat het met de digitale veiligheid op het moment?

Samenwerken en van elkaar leren

Philippe MuytersAls onze economie een koerswedstrijd zou zijn, reden we met Vlaanderen vandaag vooraan in het peloton. Meer zelfs: de commentatoren zouden zeggen dat we in een uitstekende positie zitten om de finale aan te vatten. Onze economie groeit, de werkloosheid daalt al drie jaar onafgebroken en we exporteren meer dan ooit tevoren. Kortom: Vlaanderen rijdt op kop. 

‘Optimale zorg voor iedereen: een utopie?’

Lieven AnnemansDe zorgsector is een vat vol tegenstellingen. Aan de oppervlakte ervan zien we de meest beloftevolle innovaties verschijnen. Maar dieper in dat vat zien we echter een nood aan kwaliteitsvolle zorg.