overname
Business

De jojobeweging van de overname- en fusiemarkt

15.02.2021
door Frederic Petitjean

2020 was niet bepaald een grand cru-jaar voor de markt van fusie en overname, al lijken we aan het ergste onheil ontsnapt te zijn. De reden ligt uiteraard voor de hand: corona. Welke invloed had de pandemie op het aantal dossiers, de betrokken bedrijven en de overnamebedragen?

Zowel bij Oaklins KBC Securities – dat zich vooral op grote dossiers richt – als O.B.A., dat eerder de kmo-markt bedient, beschrijft men grotendeels dezelfde tijdlijn: na de eerste lockdown werd op het rempedaal geduwd en lastte de markt een pauze in. In het derde en vierde kwartaal echter schoot het aantal overnames weer de hoogte in waardoor de achterstand voor een stuk goedgemaakt werd. “Wij mogen niet klagen”, zegt Michiel Dejaegher, overnamebemiddelaar bij O.B.A. “Veel hing natuurlijk wel af van de activiteit van de bedrijven. Was dat in een sector die coronaproof was, dan bleek het vaak zelfs een extra drijfveer voor potentiële kopers. Zat je echter pakweg in de evenementensector, dan had je wel een probleem.” 

Het was stil op de overnamemarkt

Bij Oaklins KBC Securities horen we eenzelfde geluid. “Wij waren 2020 gestart ongeveer zoals we 2019 afsloten. Met een aantal grote transacties, zoals Studio 100, dat we net voor corona hebben afgesloten”, zegt Thomas Roelens, Co-Head M&A. “In het tweede kwartaal keken zowel kopers als verkopers de kat uit de boom en was het héél kalm. Ook de banken, die veel deals financieren, gingen toen op de rem staan. Gelukkig is vanaf het derde kwartaal de remonte begonnen.” 

Jo Decoutere van O.B.A. noemt de accountantskantoren, verzekeringskantoren, bouwgerelateerde bedrijven, de chemie, farma en de hobby- en doe-het-zelfcentra als typische sectoren waarin zijn bedrijf veel overnames kon sluiten. “Het gaat om stabiele bedrijven met stabiele cijfers die ook tijdens de crisis nog goede zaken hebben gedaan, en zelfs nog groei konden optekenen. Corona was meestal ook niet de belangrijkste reden voor bedrijfsleiders om te verkopen. In sommige gevallen was het de laatste push die ze nodig hadden, maar meestal speelden er andere redenen. Een nakend pensioen bijvoorbeeld. Of zelfs de meerwaardetaks op aandelen die in de lucht hangt. Er zijn ondernemers die eieren voor hun geld kiezen.”

In technologie, media, telecommunicatie en farma waren kopers bereid om hogere multiples te betalen.

— Thomas Roelens, Oaklins KBC Securities
overname

Veel geld en family offices

Nog een reden waarom de markt snel weer aantrok, is dat er (al jaren) veel geld in de markt beschikbaar is. “Er is inderdaad geld beschikbaar en er zijn vaak een heleboel geïnteresseerde kopers”, zegt Roelens. “Mensen die voortdurend op zoek zijn naar een goede overname om hun geld te laten renderen. In België valt bijvoorbeeld de opkomst van de family offices (investeringsvehikels van vermogende families, red.) op. Daar zitten er tussen die honderden miljoenen euro’s te besteden hebben.” 

“Dat is inderdaad een groot verschil met de financiële crisis van 2008”, stipt Martijn Coucke van O.B.A. aan. “Toen was er gewoonweg geen geld beschikbaar, de banken waren toen zeer terughoudend. Nu worden er wel nog overnamekredieten verschaft, al zien we toch ook een verstrenging in vergelijking met de periode voor de pandemie. Daarbovenop is de rente ook historisch laag, en zelfs negatief. Hierdoor is het aantrekkelijk om geld te investeren in vastgoed of in een bedrijf.”

Sectoren in groei of onder druk?

De coronapandemie had ook invloed op de prijzen die betaald werden voor bedrijven. Al moet die invloed ook niet overdreven worden, zegt Roelens. “Er zijn indexen die prijzen van overnames bijhouden en in het tweede kwartaal zijn die zeker gezakt, maar die hebben zich ook snel weer hersteld. Alweer: het had veel te maken met de sectoren waarin ondernemingen actief zijn. In technologie, media, telecommunicatie en farma waren kopers bereid om hogere multiples te betalen dan in sectoren waarin corona meer huis heeft gehouden. Zat je in sectoren waar de groei en de marges onder druk staan, dan was dat al veel minder het geval.” 

Tot slot: een blik op de toekomst. Hoe zien onze gesprekspartners 2021 evolueren? “Bij ons zit de pijplijn behoorlijk vol”, zegt Roelens. “Het is hier momenteel behoorlijk druk. Ik zie het rooskleurig in.” Met een goed gevulde verkoopportefeuille zijn ze ook bij O.B.A. positief, zegt Decoutere. “Al zal veel natuurlijk afhangen van de economische ontwikkelingen. Desondanks mogen we toch niet uit het oog verliezen dat er een aantal sectoren het nu zeer moeilijk hebben. Ik hoop dat de overheid beseft dat we die niet mogen laten doodbloeden.” 

Vorig artikel
Volgend artikel