productiviteit
Business

Facultatieve productiviteit, verplichte vrijheid?

15.02.2021
door Evelien Jansen

Telewerk is hier om te blijven. In een geslaagde scheiding tussen werk en privé spelen ook werkgevers een grote rol. Hoe kunnen we samen waken over een gezonde work-lifebalans?

Ann De Bisschop begon haar carrière bij grote mediabedrijven als Roularta en VT4 en werkte daarna 18 jaar bij Medialaan, het huidige DPG Media. Daar hielp ze mee aan de opstart van Qmusic en werd ze uiteindelijk commercieel directeur. Maar plots kwam ze zichzelf tegen: de job voelde niet meer goed voor haar. “Ik kreeg last van slapeloosheid en hyperventilatie, een heel duidelijk signaal dat het anders moest. Ik pleitte daarom bij onze toenmalige CEO voor een nieuwe functie die zou draaien om het grootste kapitaal binnen het bedrijf: de medewerkers. Zo werd ik de allereerste Wellbeing Director in België.” Ondertussen trok De Bisschop de deuren van DPG achter zich dicht en focust ze zich op haar grote passie: spreken en schrijven over welzijn op het werk. 

Afstappen van verplichte productiviteit?

“Sommige mensen willen dat hun werk en privéleven strikt gescheiden blijft, anderen voelen zich goed wanneer ze op eender welk moment een taak kunnen doen. Het komt erop aan jezelf te leren kennen en aan te voelen wat voor jou het beste werkt. Sinds de coronacrisis kunnen we zelf kiezen wanneer we een bepaalde taak uitvoeren. Vind je structuur in een 9-to-5-ritme? Prima. Ben je productief in de vroege uurtjes of juist als de kinderen net gaan slapen zijn? Ook goed.” 

Vrijheid betekent energie, volgens De Bisschop. “We evolueren langzaam maar zeker van controlemanagement naar outputmanagement. Als het werk maar gedaan is. Dat betekent dat we ook afstappen van die verplichte productiviteit tussen 9 en 5. Maak duidelijke afspraken met je werknemers in wederzijds vertrouwen. Verwacht niet dat iedereen continu bereikbaar is: dat zorgt voor stress. Afgebakende taken, duidelijke deadlines én het goede voorbeeld geven: walk your talk. Wil je toch ’s avonds mailen? Maak dan duidelijk dat je niet meteen een antwoord verwacht.”

De experts van Telewerken.be, een initiatief van Vias Institute en de FOD Mobiliteit en Vervoer, raden aan om die afspraken op papier te zetten, om zo verwarring te vermijden. Een werkplanning zorgt volgens hen dan weer voor efficiëntie en voldoende variatie. 

Als manager moet je goed inschatten wie met welke vrijheid omkan. Dat kom je te weten door simpelweg te vragen hoe het met je mensen gaat.

— Ann De Bisschop, keynote speaker wellbeing

Stimuleer beweging en interactiviteit

Peoplemanagementskills zijn cruciaal in outputmanagement. Als manager moet je goed inschatten wie met welke hoeveelheid vrijheid omkan. De Bisschop: “Dat kom je te weten door te vragen hoe het met je mensen gaat. In het begin kan dat wat stroef aanvoelen, maar hou zeker vol. Stimuleer de productiviteit en interactiviteit in een meeting bijvoorbeeld met een verkeerslicht waarvan de kleuren het gevoel van je team aangeven. Na een tijdje pluk je vanzelf de vruchten van je empathisch leiderschap.”

Dat pauzes cruciaal zijn is een bekend credo. Maar De Bisschop pleit voor meer lichaamsbeweging tijdens die pauzes én tijdens de uren. “Las eens een wandelvergadering in. Woon je bij elkaar in de buurt? Hou je bespreking dan al wandelend. Wonen jullie te ver, maar moet je niet per se je scherm delen? Telefoneer dan terwijl je je benen strekt. Een frisse neus en een betere bloeddoorstroming dragen bij aan je productiviteit.” Echte energievreters zijn ‘zoomdagen’ vol onlinemeetings. “Waak erover dat je telkens minstens 20 minuten tussen elke videocall hebt. En bekijk ook hier de optie om een deel van de calls al wandelend te doen. Je zal zien: die 10.000 stappen per dag behalen wordt een makkie.” 

Afspraken thuis

De ochtend blijkt voor de meeste mensen het productiefst. Vermijd daarom virtuele vergaderingen tussen 9 en 11 uur. Telewerken.be hamert bovendien op het belang van een rustige werkruimte waar je ongestoord kunt werken. Bij telewerk stijgt immers de hoeveelheid familiegerelateerde stress. Een goede work-lifebalans draait dus ook om afspraken met je huisgenoten.

Een goede balans zit ook in je sociale contacten. We missen onze collega’s ook voor die informele babbel. De koffiemachine op kantoor is van onschatbare waarde voor ons mentaal welzijn, maar dat hoeft geen vijf dagen per week te zijn. Op tijd en stond ongestoord van thuis iets afwerken zorgt voor rust… en balans, natuurlijk. 

Vorig artikel
Volgend artikel