multinational
Carrière

Kmo versus multinational: Klein maar fijn, of hoe groter hoe beter?

13.04.2022
door Sophie Pycke

Wat zijn de verschillen tussen een kmo en een multinational? Hoe verschillen de werkcultuur en de job, en welke vooroordelen bestaan er? Een guideline voor de job die het best bij jou past.

De organisatie

Grote bedrijven werken met heldere structuren en afgelijnde processen. Denk aan overzichtelijke onboardingprocedures tot vaste trainingsprogramma’s voor elk profiel. Het schept duidelijkheid voor iedereen, maar de keerzijde is dat de interne organisatie wat logger wordt. Beslissingen slepen zo mogelijk langer aan, en je kunt nooit iets zomaar veranderen. Dat kan frustraties opwekken. In een multinational werken meer mensen en zijn er dus ook meer functies. Je kunt makkelijk intern van job switchen als je dat wil. Je hebt wat meer groeipotentieel dan in een klein bedrijf en je hoeft niet meteen extern te kijken als je je carrière wil heroriënteren. Zaken als hr en een legal departement zijn in alle grote bedrijven aanwezig. Zo ben je zeker van een degelijke ondersteuning en hoef je dat soort zaken niet zelf te regelen. 

De organisatie van een kmo is minder complex. Volledig uitgeschreven procedures zijn niet altijd een must. De communicatielijnen zijn korter en het is makkelijker om dingen gedaan te krijgen. Een nadeel is dat er rond bepaalde zaken geen duidelijkheid is, en dat je dus op jezelf bent aangewezen om het uit te zoeken. Kleine bedrijven missen meestal departementen als hr. Dat schept mogelijkheden, maar het betekent ook minder ondersteuning. Het kan ook betekenen dat er minder ruimte is om te onderhandelen over je loon.

De collega’s

In een multinational word je omringd door veel collega’s, maar je kent wellicht enkel de teamleden met wie je veel samenwerkt écht goed. Dat maakt het werken in een groot bedrijf een tikje anoniemer. Maar dat is voornamelijk een voordeel: je hoeft geen moeite te doen om met iedereen op goede voet te staan. Je jobomschrijving is meestal erg duidelijk, met een welomlijnd takenpakket. Komen er nieuwe taken bij? Dan heeft een grote organisatie de luxe om een nieuwe functie in het leven te roepen en dus iemand nieuw aan te werven.

In een kmo kent iedereen elkaar en er heerst misschien zelfs een familiegevoel. Het voordeel is natuurlijk dat je in een hecht team zit waar je altijd kunt rekenen op je collega’s. Maar er zijn ook nadelen. Als iemand je persoonlijk echt niet ligt, kun je die moeilijk vermijden. In een kmo is een job vaak eentje met veel variatie. Je zult verschillende petten moeten kunnen dragen en je takenpakket zal vaak divers zijn. Een financial controller in een groot bedrijf zal bijvoorbeeld vooral bezig zijn met financiële controles en analyses. In een kmo zal de controller ook instaan voor het opmaken van de begroting en budgetvoorspellingen. Verschillende taken opnemen moet je in een kmo als iets positief zien.

multinational

Ruimte voor initiatief

Een multinational zal sneller grote vernieuwingen doorvoeren, maar in een kleine organisatie is het voor een medewerker wel makkelijker om initiatief te nemen en daar het resultaat van te zien. Een kleinere en wendbaardere structuur laat doorgaans toe om meer end-to-end te werken. In kleine ondernemingen is de afstand met de klant, de eindgebruiker van het product, een pak korter. Als werknemer weet je dus sneller of je werk geapprecieerd wordt, wat vaak ook voor een groter vertrouwen in het bedrijf en de werkgever zorgt. In een multinational is er vaak helemaal geen contact tussen medewerkers en eindgebruikers. 

Multinationals zetten meer in op specialisaties. Als medewerker kom je daarom meestal ofwel in het begin van de ketting terecht, ofwel op het einde, en is de strategie veel duidelijker uitgetekend dan bij een kmo.
Wil je echter zo snel mogelijk zoveel mogelijk bijleren? Kies dan voor een grote firma. Multinationals zijn het gewoon om minder ervaren mensen in huis te halen en hebben daarom een hele hoop uitgestippelde opleidingstrajecten. Bovendien zal de gespecialiseerde hr-dienst samen met jou je carrièredoelen evalueren en je adviseren.

In een kmo leer je óók heel wat bij. Alleen moet je vaak zélf het initiatief nemen door vragen te stellen, nieuwe dingen te proberen, trainingen te zoeken die aansluiten bij je ambities of actief aan te geven dat je wil doorgroeien.

Vooroordelen

Ambitieus toptalent dat bij multinationals werkt, gaat al eens op zoek naar grotere verantwoordelijkheden met een zwaardere impact op de bedrijfsresultaten. Het doorstromen van die high potentials naar een familiale kmo kan daarom heel verrijkend zijn. Een win-win voor beide partijen. Maar zowel bij kmo-zaakvoerders als professionals actief in grote ondernemingen leven er vooroordelen. Hierdoor zal de zaakvoerder van een kmo niet snel een high potential aanwerven, en zet de potentiële kandidaat de stap niet naar de kmo. Zo leven er bij de zaakvoerder ideeën als: de potentiële medewerker zal zich na een tijd vervelen door de afwezigheid van uitdagende prikkels in zijn dagdagelijkse job, of deze kandidaat zal nooit aarden in een weinig gestructureerde omgeving zoals de onze.

De kmo heeft nochtans veel competitieve voordelen ten opzichte van de grote bedrijven. Ze bevindt zich doorgaans dichter bij huis en op beter bereikbare locaties. Niet alleen zal een multinational vaak verder van huis zijn, met dus langere reistijden, ook alle afspraken rond thuiswerk en glijdende uren zijn vastgelegd in procedures en regels. Dat maakt het wat rigider dan de flexibiliteit die een kmo op dat vlak kan bieden. Maar zeker sinds de coronacrisis hebben zowat alle bedrijven aandacht voor de work-lifebalance door bijvoorbeeld één vaste thuiswerkdag te introduceren of glijdende uren toe te staan.

Vorig artikel
Volgend artikel