job
Carrière

De jobs van de toekomst: Word jij ruimtegids of AI-ethicus?

29.11.2023
door Ellen Van Hoegaerden

Op zoek naar een nieuwe job vol uitdaging? Wacht nog 10 à 20 jaar en de futureproof opties zullen voor het rapen liggen. De opkomende technologieën creëren namelijk heel wat banen die de arbeidsmarkt een onomkeerbare nieuwe vorm aanmeten. 

jobIn een andere wereld: AR/VR/AI

Augmented reality (AR) en virtual reality (VR) gaan al even mee. Hoewel dit respectievelijk aanvullen en vervangen van de realiteit al enige inburgering kent, zullen beide technologieën in de toekomst alleen maar aanweziger zijn binnen verschillende sectoren: van geneeskunde tot de zware industrieën, en zelfs in het onderwijs. Met een beroep als AR- of VR-developer zul je dan ook zeer toekomstbestendig de arbeidsmarkt betreden. Ook AI (artificial intelligence) zal extra jobs creëren. Als AI-architect kun je AI-systemen ontwerpen en implementeren om bedrijfsprocessen efficiënter te doen lopen, terwijl je er als AI-ethicus voor zorgt dat bedrijven een goede governance en ethische richtlijnen volgen.

jobThuis en op straat

Ook thuis zal technologie alomtegenwoordig worden. Er zijn al heel wat vernuftige systemen en apparaten op de markt die van onze huizen echte smart homes maken. Met een job als smart home design manager zul je de verdere groei van deze markt mee kunnen ondersteunen door samen met klanten hun droomhuis te ontwerpen en in te richten met een heleboel geavanceerde tech. En op grotere schaal zullen de smart city’s zich eveneens uitbreiden. Zet smart city data detective op je cv en je zult een belangrijke rol spelen in het duurzamer én leefbaarder maken van onze steden. Door de data te analyseren, leert men hoe die juist in te zetten en een efficiënte doorstroom binnen een stad te verhogen.

ruimtegidsGezonder, tot in de genen

Verschillende technologieën hebben de medische wereld al positief op zijn kop gezet. Meer tijd voor de patiënt, efficiëntere en nog preciezere operaties en studenten geneeskunde die diepgaander leren om in het veld te staan. Daarbinnen gaat ook de genetica met rasse schreden vooruit. Als genetisch consulent maak je een gerichte preventie en een vroege opsporing van ziektes mee mogelijk. Je helpt patiënten bij hun persoonlijke behandelplannen en het toelichten van verdere genetische informatie. Of waarom geen job als fitness commitment coach ambiëren? Hiermee ga je met digitale wearables aan de slag die bepaalde gezondheidsaspecten van een patiënt meten en je vervult tegelijk een coachende rol.

opleidingWerkgever: de aarde (en ver daarbuiten)

De planeet heeft ons nú nodig, en dat zal binnen enkele decennia nog meer het geval zijn. Daarom kun je binnen de tak van duurzaamheid en positieve klimaatimpact heel wat toekomstige jobs op je radar houden. Zo zal er zeker nood zijn aan duurzaamheidsadviseurs en groene technologie-experts, die bedrijven helpen met milieuvriendelijke initiatieven en het implementeren van green tech, maar ook milieuwetenschappers allerhande. Iets verder van huis, vele lichtjaren verder, zal ook de ruimte een toeristische trekpleister worden. Wanneer ruimtereizen in de toekomst voor iedereen mogelijk worden, zullen vacatures als ruimtegids of ruimteadviseur niet meer zo vreemd in de oren klinken.

Vorig artikel
Volgend artikel