toekomst
R&D

De toekomst van ons zorgtraject

16.04.2019
door Daan Vanslembroeck

Wanneer we denken in termen van geneeskunde leggen we al snel onze focus op de farmaceutische sector, maar anno 2019 gaat het veel verder dan dat. Innovatie, digitalisering en biotechnologie zorgen samen met de farma-industrie voor een snel veranderend klimaat.

De veranderingen binnen de medische wereld gaan razendsnel. Vlaanderen is altijd al toonaangevend geweest en zal dat ook de komende jaren blijven. “Dat komt vooral door de grote aanwezigheid van belangrijke farmaceutische spelers, zoals Janssen Pharmaceutica, UCB of Omega Pharma, op een klein geografisch grondgebied. Dat werkt versterkend”, vertelt Willem Dhooge, co-general manager bij flanders.bio. Vlaanderen heeft een lange traditie inzake R&D binnen de gezondheidszorg en de biotechnologie. “Al sinds de jaren 80 zoeken we hoe we hier met succes een economische meerwaarde uit kunnen halen.” Dhooge dankt het succes in Vlaanderen ook aan de rol van de overheid. “Voor R&D hebben we altijd een goed subsidiesysteem gekend. Door een constante overheidssteun geraak je echt vooruit. In andere landen liggen de zaken anders.”

Preventie als toekomst

Carole Absil is actief binnen Agoria Health Care Traject en beschrijft dat de medische toekomst in handen ligt van data-analyse en preventie: “Als mensen over innovatie binnen de farmaceutische sector praten, denken ze vaak enkel aan geneesmiddelen, maar het gaat een stuk verder”, weet Absil. Een verregaande samenwerking tussen de farmaceutische sector, de biotechnologie, de digitale wereld en de industrie zullen voor een groot stuk helpen aan ziektepreventie. “80 procent van de zorguitgaven worden aan 20 procent van de bevolking toegeschreven. Die kosten maakt men tijdens de laatste twaalf maanden van een leven. Dat kost de sociale zekerheid heel wat. Vandaag besteedt men maar 3 procent van wat we uitgeven aan het voorkomen van ziekte en aan gezond blijven, daar liggen dus heel wat mogelijkheden. Zeker als die vier spelers actief samenwerken. Preventie wordt in de toekomst veel belangrijker dan de genezing of behandeling.”

Dhooge nuanceert de term ‘preventie’. “Het blijft een hypermoeilijk gegeven. De eindpunten zijn moeilijk te bepalen. Hoe kun je vandaag meten of iemand al dan niet een ziekte in de toekomst zal krijgen?” We gaan wel naar een toekomst van ‘early diagnosis’, waarbij er steeds vroeger parameters opgespoord worden. Zo kan een ziekte in een heel vroeg stadium gedetecteerd worden, vooraleer het zich ten volle manifesteert, zoals bijvoorbeeld bij borstkanker. “Maar spijtig genoeg laten vandaag nog niet alle ziektes een vroege detectie toe. Het onderzoek naar die vroege mechanismen is bezig, maar in vele gevallen is er nog een lange weg te gaan.”

We zullen letterlijk in een glazen bol kunnen kijken en informatie geven die 100 procent correct is voor het individu. Carol Absil, Agoria Health Care Traject

Geïndividualiseerde behandelingen

Door nauwkeurige en hightech data-analyse komen patiënten veel sneller terecht in een preventietraject. Volgens Absil zullen we door DNA-analyse in de toekomst kunnen anticiperen of iemand diabetes krijgt. “Ingrijpen dus voor de ziekte zich ontwikkelt. Chronische aandoeningen spoort men momenteel vaak te laat, waardoor het meeste kwaad al is geschied. Voorkomen is altijd belangrijker dan genezen. Met nieuwe technologieën kunnen we sneller schakelen en patiënten behoeden voor het te laat is.” Dhooge beaamt dat: “Geïndividualiseerde therapieën zal men steeds vaker inzetten met dank aan databeheer. Het enige probleem blijft wel de wet op de privacy. Op welke manier mogen wij data doorgeven? Dat zal een belangrijk vraagstuk worden de komende jaren.”

De behandeling van een patiënt zal ook een andere mindset teweegbrengen: “Momenteel kijken we naar wat een patiënt nodig heeft en hoe we een ziekte kunnen beheersen. Digitalisering helpt bij de ondersteuning, maar in de toekomst gaan we veel meer naar gestructureerde data-analyse. Wat de innovatieve tendensen betreft, is Absil duidelijk: “Het digitale perspectief wordt allesomvattend. We zullen letterlijk in een glazen bol kunnen kijken en informatie geven die 100 procent correct is voor het individu. Daaraan kan men de perfecte behandeling koppelen.”

Vorig artikel
Volgend artikel