Home Technologie R&D De toekomst van ons zorgtraject Supergespecialiseerde behandelingen op maat

De toekomst van ons zorgtraject Supergespecialiseerde behandelingen op maat

Wanneer we denken in termen van geneeskunde leggen we al snel onze focus op de farmaceutische sector, maar anno 2019 gaat het veel verder dan dat. Innovatie, digitalisering en biotechnologie zorgen samen met de farma-industrie voor een snel veranderend klimaat.

De veranderingen binnen de medische wereld gaan razendsnel. Vlaanderen is altijd al toonaangevend geweest en zal dat ook de komende jaren blijven. “Dat komt vooral door de grote aanwezigheid van belangrijke farmaceutische spelers, zoals Janssen Pharmaceutica, UCB of Omega Pharma, op een klein geografisch grondgebied. Dat werkt versterkend”, vertelt Willem Dhooge, co-general manager bij flanders.bio. Vlaanderen heeft een lange traditie inzake R&D binnen de gezondheidszorg en de biotechnologie. “Al sinds de jaren 80 zoeken we hoe we hier met succes een economische meerwaarde uit kunnen halen.” Dhooge dankt het succes in Vlaanderen ook aan de rol van de overheid. “Voor R&D hebben we altijd een goed subsidiesysteem gekend. Door een constante overheidssteun geraak je echt vooruit. In andere landen liggen de zaken anders.”

Preventie als toekomst

Carole Absil is actief binnen Agoria Health Care Traject en beschrijft dat de medische toekomst in handen ligt van data-analyse en preventie: “Als mensen over innovatie binnen de farmaceutische sector praten, denken ze vaak enkel aan geneesmiddelen, maar het gaat een stuk verder”, weet Absil. Een verregaande samenwerking tussen de farmaceutische sector, de biotechnologie, de digitale wereld en de industrie zullen voor een groot stuk helpen aan ziektepreventie. “80 procent van de zorguitgaven worden aan 20 procent van de bevolking toegeschreven. Die kosten worden gemaakt tijdens de laatste twaalf maanden van een leven. Dat kost de sociale zekerheid heel wat. Vandaag wordt maar 3 procent van wat we uitgeven besteed aan het voorkomen van ziekte en aan gezond blijven, daar liggen dus heel wat mogelijkheden. Zeker als die vier spelers actief samenwerken. Preventie wordt in de toekomst veel belangrijker dan de genezing of behandeling.”

Dhooge nuanceert de term ‘preventie’. “Het blijft een hypermoeilijk gegeven. De eindpunten zijn moeilijk te bepalen. Hoe kun je vandaag meten of iemand al dan niet een ziekte in de toekomst zal krijgen?” We gaan wel naar een toekomst van ‘early diagnosis’, waarbij er steeds vroeger parameters opgespoord worden. Zo kan een ziekte in een heel vroeg stadium gedetecteerd worden, vooraleer het zich ten volle manifesteert, zoals bijvoorbeeld bij borstkanker. “Maar spijtig genoeg laten vandaag nog niet alle ziektes een vroege detectie toe. Het onderzoek naar die vroege mechanismen is bezig, maar in vele gevallen is er nog een lange weg te gaan.”

We zullen letterlijk in een glazen bol kunnen kijken en informatie geven die 100 procent correct is voor het individu. Carol Absil, Agoria Health Care Traject

Geïndividualiseerde behandelingen

Door nauwkeurige en hightech data-analyse komen patiënten veel sneller terecht in een preventietraject. Volgens Absil zullen we door DNA-analyse in de toekomst kunnen anticiperen of iemand diabetes krijgt. “Ingrijpen dus voor de ziekte zich ontwikkelt. Chronische aandoeningen worden momenteel vaak te laat opgespoord, waardoor het meeste kwaad al is geschied. Voorkomen is altijd belangrijker dan genezen. Met nieuwe technologieën kunnen we sneller schakelen en patiënten behoeden voor het te laat is.” Dhooge beaamt dat: “Geïndividualiseerde therapieën zullen steeds vaker ingezet worden met dank aan databeheer. Het enige probleem blijft wel de wet op de privacy. Op welke manier mogen wij data doorgeven? Dat zal een belangrijk vraagstuk worden de komende jaren.”

De behandeling van een patiënt zal ook een andere mindset teweegbrengen: “Momenteel kijken we naar wat een patiënt nodig heeft en hoe we een ziekte kunnen beheersen. Digitalisering helpt bij de ondersteuning, maar in de toekomst gaan we veel meer naar gestructureerde data-analyse. Wat de innovatieve tendensen betreft, is Absil duidelijk: “Het digitale perspectief wordt allesomvattend. We zullen letterlijk in een glazen bol kunnen kijken en informatie geven die 100 procent correct is voor het individu. Daaraan kan de perfecte behandeling gekoppeld worden.”

MEER

De human touch zal het verschil maken

Ingrid GonnissenVandaag bekleedt Ingrid Gonnissen een topfunctie bij Orange Belgium. Bovendien werd ze onlangs verkozen tot ‘ICT Woman of the Year’. En zeggen dat het voor haar allemaal begon als kunstleerkracht voor 12- tot 16-jarigen. Met de beroemde woorden van Bredero: ’t kan verkeren…

‘Sinds ik begon, is de advocatuur onherkenbaar veranderd’

Dominique MatthysAls voorzitter van de Orde van Vlaamse Balies heeft Dominique Matthys een unieke kijk op het justitiële landschap. Hoe heeft hij het beroep van advocaat zien evolueren? Alles digitaal? “In de rechtspraak zal er altijd een menselijke factor nodig zijn”.

Opgelicht en uitgebuit: zangers zonder geld

Ongeveer elke beginnende (en doorwinterde) artiest kent de horrorverhalen wel over managers die hun 'poulains' oplichten. Zelfs de grootste sterren speelden fortuinen kwijt aan gewetenloze oplichters die hun carrière hadden moeten verder helpen.   

De toekomst van de smart building

Smart building De tijden dat gebouwen gewoon een hoopje bakstenen, cement en zorgvuldig uitgekozen vloeren en kleuren waren, lijken stilaan achter ons te liggen. Meer dan ooit vormt een gebouw het kloppend hart van een – al dan niet zakelijke – gemeenschap, een publieke processor voor creatieve ideeën, een onverzadigbare ruimte voor multi-technische installaties.

Blijven ontdekken, blijven genieten

Marten Van RielVaak vragen mensen mij hoe het komt dat ik zo hard kan zwemmen, fietsen en lopen. Of hoe ik het ooit geschopt heb tot professioneel atleet. Natuurlijk is talent op het allerhoogste niveau een belangrijke factor, maar nog meer bepalend is misschien wel de passie voor de sport en de consistentie in de training.

Betaalde ondernemer, blije ondernemer

CreditmanagementKlanten die hun facturen te laat betalen: het blijft voor heel veel ondernemers een fundamenteel probleem dat hen handenvol geld kost. Hoeveel? Meer dan tien miljard euro per jaar aan gederfde winst, zegt bedrijfsinformatiespecialist Graydon. Wat kun je daaraan doen als zaakvoerder?