Home Technologie R&D Biotech steekt nog een vitamientje bij

Biotech steekt nog een vitamientje bij

Nu wetenschappers de oorzaken van kanker beter begrijpen, raakt het geneesmiddelenonderzoek in een stroomversnelling. Zeer goed nieuws dus, al denken sommige experts dat de ontwikkelingen in de life sciences nog sneller, beter en ingrijpender zouden kunnen. Hoezo?

Als het over biotechnologie gaat, dan mogen we onszelf op de borst kloppen: het onderzoek in België behoort tot de wereldtop. Vooral de oprichting van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) midden jaren negentig is strategisch erg belangrijk geweest. De kennis die er is samengebracht, heeft ons naar de kop van het peloton gebracht. Zeker in de gezondheidszorg is er baanbrekend werk verricht. Denk maar aan het Alzheimer-onderzoek van Christine Van Broekhoven of Bart De Strooper.

De toekomst belooft volgens Henk Joos van FlandersBio meer moois. Omdat onderzoekers beter beginnen te begrijpen wat er achter een ziekte zit, kunnen artsen op een gerichtere manier ingrijpen. Joos: “Maar niet alleen in de life sciences scheren we in ons land hoge toppen. Met imec hebben we ook op het vlak van nano-elektronica een sterke speler in huis. Koppel die twee aan elkaar en de deuren gaan open voor tal van crosstechnologische toepassingen.” Prima voorbeeld vinden we bij Biocartis, ontwikkelaar van diagnostische testen. Door gebruik te maken van nano-elektronica is het bedrijf erin geslaagd een volledig labo te miniaturiseren. Medische testen die normaal twee dagen in beslag nemen, geven nu in negentig minuten resultaat.

Toch verloopt het niet altijd zo vlot. Hoe revolutionair het onderzoek van onze kenniscentra ook is, regelmatig blijft het op de plank van de wetenschappers liggen, bijvoorbeeld omdat die niet de juiste connecties hebben. “De technology transfer offices van de universiteiten leveren goed werk, maar zijn beperkt qua mensen en middelen”, verklaart Joos. “De brug bouwen tussen onderzoek en praktijk, daar moeten we meer op inzetten.” FlandersBio wil dat onder meer via netwerkevents doen, waarbij onderzoekers hun resultaten kunnen presenteren of pitchen aan bedrijven en investeerders. Op die manier kan een prematuur idee het juiste duwtje in de rug krijgen.

Innovatie zal meer en meer van de kleine spelers komen.– Henk Joos

“Maar dat duwtje wordt dikwijls nog afgeremd door de wetgeving”, meent Sophie Dewulf van onafhankelijk onderzoeksinstituut Pures, dat kennis over het juist gebruik van voedingssupplementen verzamelt en verspreidt. Zo ziet ze veel kwaliteitsvol onderzoek naar natuurlijke stoffen verloren gaan, simpelweg omdat de wet de behandeling van ziekten strikt voor geregistreerde geneesmiddelen voorbehoudt. “Ook al is het effect bewezen, dan nog mag je de heilzame werking van een voedingssupplement niet claimen. Het statuut van voedingssupplementen bepaalt immers dat je ze nooit in de context van ziekte mag promoten. Genezen is voorbehouden voor geneesmiddelen.” De natuurlijke formule als geneesmiddel laten registreren is geen optie. Omdat je op natuurlijke stoffen geen patent mag nemen, kan iedereen meteen ook je formule kopiëren.

Nochtans zouden veel patiënten erbij gebaat zijn als ze bij hun behandeling naast conventionele medicijnen, óók natuurlijke stoffen – in de vorm van goed gecontroleerde voedingssupplementen – krijgen. Onderzoeker Gabriël Devriendt: “Bij de behandeling van prostaatkanker bijvoorbeeld, is de aanwezigheid van het antioxidant glutathion cruciaal. De stof kan er bovendien voor zorgen dat bij bepaalde chemokuren het aantal witte bloedcellen op niveau blijft, waardoor je de optimale frequentie en dosis van de chemokuur kunt aanhouden.”

Je lichaam maakt de stof normaal vanzelf aan, maar bij extra behoefte kun je het via supplementen aanvullen. En daar wringt net het schoentje: de wetgever laat niet toe dat je als bedrijf met artsen en patiënten communiceert over het mogelijk effect van een voedingssupplement. Een gecommercialiseerd supplement mag je immers niet als werkzaam middel promoten in de behandeling van een ziekte. Een gemiste kans, volgens Dewulf en Devriendt: “Degelijk wetenschappelijk onderzoek kan zo niet in de praktijk worden gebracht. Zonder die wettelijke beperkingen zou de geneeskunde verder kunnen staan.”

Henk Joos erkent dat de wetgeving aan een update toe is. “Sommige regels gaan al 15 tot 25 jaar mee en zijn inderdaad niet aan de snel evoluerende context aangepast.” Het stemt hem wel hoopvol dat kleine bedrijven in het Europese en Belgische debat nu vaker gehoord worden, naast de grote farmaceutische bedrijven. “Het besef dat innovatie meer en meer van de kleine spelers zal komen, dringt door. Dat de regelgeving in hun belang moet evolueren evenzeer.”

MEER

Een ecologischer wagenpark: Onderschatten we de impact van banden?

Een ecologischer wagenparkHoe kun je de ecologische voetafdruk van je wagen verkleinen? Simpel. Door je banden volledig ‘op te rijden’. Tot 1.6 mm profieldiepte welbepaald. ‘Niet veilig’, denk je? Onzin! “De technologie is voorhanden en wordt toegepast door een aantal bandenfabrikanten. Nu nog een mentaliteitswijziging bij distributeurs, leasingmaatschappijen en consumenten”, zegt Per De Vries, Product Marketing Manager bij Michelin.

Emoties: Een leven met minder piekeren en dalen

hyggeOndanks de toegewezen populaire mening, is de zomer niet voor iedereen het beste seizoen waarin alleen maar leuke dingen lijken te gebeuren. Het kan goed zijn dat je helemaal geen verre reis hebt gemaakt, maar dat je thuis zat met de ene zonneklop na de andere, terwijl je nog maar eens een nieuwe zweetklier ontdekte. Misschien heeft de zomer je zelfs een gebroken hart, een ontslag of een onoverkoombare ruzie met vrienden of familie opgebracht… Of gewoon helemaal niets.

Talent, autonomie en een doel: het nieuwe leiderschap

Een uitgekiende strategie, een heldere bedrijfsstructuur en een ruimdenkend leiderschap. Daarvoor kloppen veel bedrijven zich op de borst. Toch stellen ze vast dat ze mensen kwijtraken of dat te veel medewerkers meedrijven met de stroom. Waar loopt het mis?

IT en computers tot in de kern van...

ExpertpanelEr zijn niet veel beroepscategorieën meer waar IT en computers niet tot in de diepste regionen zijn doorgedrongen. Hoe zit dat voor pakweg de gezondheidszorg, de landbouw en human resources? We vroegen drie experts uit over hun sector.

Grenzen verleggen of verdwijnen?

ondernemen Ondernemen in een open economie als de Belgische is per definitie internationaal. Ons land is een deur op de wereld. Met heel wat kansen, maar ook uitdagingen. Onze ondernemers zijn plantrekkers. Maar ook de overheid moet haar rol spelen.

Zomerreis: teambuilding met het hele gezin

ActiviteitenHet einde van de zomervakantie nadert stilaan. Voor het schooljaar weer in alle hevigheid losbarst en er aan de ontbijttafel weer volop brooddozen gevuld worden, is het tijd om even terug te blikken.