fiets
Gezondheid

Richt je eigen fietsatelier in

07.08.2023
door Fokus Online

Fietsen zit in de lift. En dat heeft niet alleen een invloed op hoe we ons verplaatsen in ons privéleven, maar ook hoe het woon-werkverkeer geregeld wordt. Hoog tijd om eens dieper in te gaan op het optimaal onderhoud van je tweewieler!

Regelmatig onderhoud

Of je nu gebruik maakt van een klassieke of elektrische fiets, speed pedelec of step, ze vragen allemaal het nodige onderhoud wanneer je ze frequent gebruikt. Net zoals je auto regelmatig onderhoud vraagt, is dit ook het geval voor jouw kostbare tweewieler. En dat kan soms heel wat geld kosten, maar je kan ook zelf aan de slag gaan. 

Er zijn al enkele kleine dingen die je zelf kan controleren. Allereerst start je met het controleren van alle onderdelen. Regel de remmen en versnellingen bij waar nodig en geef je fiets een smeerbeurt.

Niets is vervelender dan een lekke band of een loskomend zadel, dus controleer dit ook regelmatig. Voorzie steeds een reparatiekit wanneer je op weg gaat met de fiets, want als je weet dat je dat zelf kunt repareren, fiets je zorgeloos door de dag. Vergeet ook de fietspomp niet. Een degelijk exemplaar kan heel wat gestuntel uit de wereld helpen. 

Inrichting fietswerkplek

Wil je nog een stapje verder gaan, richt dan je eigen werkplaats in om jouw fietsen rijvaardig te houden. Om aan een fiets te werken is een staander of takelsysteem handig. Zo kun je gemakkelijk aan alle onderdelen van  jouw fiets werken. Je hoeft je niet te bukken of gehurkt te zitten en er is geen risico dat jouw fiets omvalt. 

Goed gereedschap is een echte must. Inbussleutels, steeksleutels, schroevendraaiers, een tang, … zijn essentieel. Om je fiets te herstellen heb je dus heel wat benodigdheden die je in een praktische gereedschapswagen kwijt kan. 

Leg een kleine voorraad fietsonderdelen aan. Voornamelijk binnenbanden, batterijtjes, remkabels en remblokken komen vroeg of laat van pas. Andere specifieke onderdelen kun je kopen bij de betere fietshandel of doe-het-zelfzaak. Ben je niet zo technisch aangelegd? Laat je dan goed adviseren door de verkoper of via allerhande videokanalen. Je vindt er heel wat praktische informatie om de meeste problemen aan te pakken. 

Wanneer jouw fiets weer op-en-top in orde staat, is je gereedschapswagen leeg en ligt de werkplaats vol met materiaal. Hoewel je dan voldoening haalt uit het feit dat je zelf het probleem hebt opgelost, kun je beter eerst even opruimen, de handen wassen en daarna kun je weer vrolijk de baan op!

Vorig artikel
Volgend artikel