traplift
Bouwen & Wonen

Levensloopbestendig wonen de nieuwe norm

20.11.2023
door Fokus Online

Inzetten op een levensloopbestendige woning is steeds vaker de norm, ook bij de realisatie van nieuwbouwprojecten. Ontwikkelaars houden rekening met de wens van ouderen om zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te kunnen blijven wonen. Daar komt bij dat de capaciteit in verzorgingshuizen beperkt is. Van ouderen wordt zodoende ook verwacht, dat zij zo lang mogelijk op zichzelf blijven wonen. Hierbij eventueel ondersteund door een kind of soortgelijke mantelzorger.

Het realiseren van een levensloopbestendig huis bestaat uit verschillende stappen. Van het verbreden van passages binnen de woning, tot de bewuste keuze voor een tweedehands traplift die je veilig van beneden naar boven brengt en weer terug.

Aanpassingen in het interieur van een woning 

Het realiseren van een levensloopbestendige woning hoeft niet per definitie te betekenen dat een uitgebreide verbouwing of renovatie noodzakelijk is. Daarbij bevindt de badkamer van je woning zich mogelijk op de eerste verdieping, waarbij de ruimte in de tuin beperkt is. Het realiseren van een extra badkamer op de benedenverdieping kan in zo’n geval lastig zijn. Met een traplift als toevoeging aan de woning is het mogelijk om veilig bij de badkamer op de eerste verdieping te komen. De kans op een val van de trap neemt met dit hulpmiddel sterk af. 

In de badkamer kun je gebruik maken van bijvoorbeeld een wandsteun, een zitje onder de douche en een anti-slip coating op de vloertegels. 

Neem de obstakels weg uit een woning 

Zeker in oudere woningen komen vaak verschillende obstakels voor, die het lastiger maken om door de woning te bewegen met een wandelstok of rollator. Eerder werd de smalle deurpost al als potentieel obstakel genoemd. Het verbreden van de deurposten vormt de oplossing. Let hierbij niet alleen op de breedte van de deurpost, maar kijk ook naar eventuele drempels. Ze werden voorheen vaak gebruikt om tocht tegen te gaan. Een tochtstrip aan de onderzijde van de deur maakt dat de drempel weggenomen kan worden. 

Ook de klassieke vloerbedekking die in veel oudere woningen gebruikt wordt, maakt het lastig om met een rollator door de woning te gaan. Vloerbedekking zorgt voor veel weerstand bij het voortduwen van de rollator. Vervang de vloerbedekking voor een vloer van hout, pvc of bijvoorbeeld tegels. Niet alleen maakt dit het gebruik van de rollator of rolstoel eenvoudiger; ook het onderhoud aan de vloer is makkelijker bij hard materiaal. Het komt de hygiëne in huis ten
goede. 

Vorig artikel
Volgend artikel