valpreventie
50+

Hulpmiddelen als valpreventie

09.02.2023
door Fokus Online

Naarmate een persoon ouder wordt, zal de persoon enkele beperkingen merken. Het wordt lastiger om dagelijkse activiteiten uit te voeren. Je merkt dat de taken steeds meer tijd en moeite vergen. Daarbij kunnen enkele taken zelf gevaarlijk worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan traplopen. Door de beperkte mobiliteit kan het bewandelen van de trap bij ouderen leiden tot een pijnlijke val.

Gelukkig zijn er diverse hulpmiddelen om dagelijkse activiteiten iets gemakkelijker te maken. De hulpmiddelen zullen dienen als valpreventie, waarbij het risico wordt geminimaliseerd. Ben jij benieuwd welke hulpmiddelen nuttig zijn voor personen op leeftijd? Hieronder delen wij onze favorieten. Lees snel verder!

Steunen, beugels en leuningen

Voor sommige ouderen kan het een behoorlijke uitdaging zijn om vanuit een zittende positie te staan. Deze handeling vergt veel moeite en kracht. Vanwege de beperking van de mobiliteit is niet iedere senior in staat om deze kracht te bieden. Een beugel of leuning kan een goed hulpmiddel zijn om de handeling gemakkelijker te maken. Het betreffende persoon kan zich vasthouden aan de beugel en zich optrekken. Deze handeling kost een persoon minder moeite.

Antisliptegels of -vloeren

Een persoon op leeftijd heeft een trager reactievermogen dan een jongvolwassenen persoon. Indien een senior valt, zal de persoon niet in staat zijn om zichzelf tijdig te redden om de val te voorkomen. Bij sprake van een gladde vloer zal de kans op een pijnlijke val hierdoor zeer groot zijn. 

Door de vloer te voorzien van antislip – dit kan een antislipvloer, maar ook een antislipmat betreffen – zal de kans op een val geminimaliseerd worden. Het is immers vrijwel onmogelijk om weg te glijden op antislip.

Traplift

Een traplift is inmiddels een heuse trend onder de ouderen. Steeds meer woningen van ouderen worden voorzien van dit ideale hulpmiddel. Een verhuizing is behoorlijk prijzig, maar het is, financieel gezien, ook zonde om de bovenste verdieping niet in gebruik te stellen vanwege beperkte mobiliteit. Een lastige tweestrijd. Gelukkig is de markt inmiddels verrijkt met de traplift. De traplift is een hulpmiddel om personen met een beperking moeiteloos en snel naar de volgende verdieping te vervoeren. De persoon kan plaatsnemen op de stoel, de afstandsbediening in handen nemen en de traplift in beweging zetten. Eenmaal op de verdieping aangekomen, zal de traplift automatisch opgeladen worden voor de volgende rit. Trapliften zijn in diverse soorten en maten verkrijgbaar, ook voor personen in een rolstoel. De trapliften prijs is eenvoudig online te vinden.

Drempelplaten

Drempels kunnen leiden tot een zeer pijnlijke val. Personen kunnen een drempel als obstakel zien en zijn niet in staat om deze drempel veilig te passeren. Dit geldt uiteraard ook voor personen in een rolstoel of scootmobiel. Een drempelplaat of -hulp is een plaat van staal, hout of aluminium of de drempel te vervangen voor een schuine wand. Op die manier is het voor personen met een beperking veel gemakkelijker om een drempel te passeren.

Loophulpmiddelen

Naarmate de mobiliteit van een persoon beperkt, zullen dagelijkse activiteiten steeds lastiger worden. Ook lopen kan uiteindelijk een van de uitdagingen zijn. Voornamelijk lange afstanden zullen veel energie en moeite vergen. Sommige ouderen zullen niet in staat zijn om deze afstanden op eigen kracht te bewandelen. Een loophulpmiddel kan de gewenste hulp en ondersteuning bieden aan de personen. 

Een rollator of looprek kan de personen extra ondersteuning bieden, waardoor de afstanden minder moeite vergen. Hierdoor zijn de personen op leeftijd alsnog in staat om te lopen en taken op eigen houtje uit te voeren. Een loophulpmiddel kan op deze manier gedeeltelijk de zelfstandigheid teruggeven aan personen.

Vorig artikel
Volgend artikel