gepensioneerde
50+

Hoe je je woning veilig voor senioren maakt

02.01.2023
door Fokus Online

Zelfstandig wonen zorgt ervoor dat je je onafhankelijkheid behoudt. De risico’s van zelfstandig wonen kan je vermijden door een aantal voorzorgen te nemen. Welke dat zijn lees je hier.

Veilig bewegen in huis

Wanneer je een woning herziet voor de noden van een gepensioneerde is het verstandig te beginnen bij het grondplan. Meubels zet je best wat verder uit elkaar zodat er meer ruimte is om in te bewegen. Dat is vooral handig voor mensen met een rollator. Struikelblokken zoals kabels, tapijten en snoeren haal je best weg. Installeer eventueel meer lichtbronnen.

Afnemende krachten voor zijn

Verder kan je ook overwegen om heel wat materiaal hoger te maken. Opstaan loopt vlotter wanneer het bed of toilet zelf al iets hoger staat. Je kan aan beide ook een beugel of steuntje toevoegen om het optrekken makkelijker te maken. Naast het bed plaats je best een nachtkastje. Doorheen het huis, maar vooral in de keuken, plaats je hier en daar een krukje. Op uitdagende punten waar je lang moet rechtstaan of regelmatig bewegen kan dit voor een aangename pauze zorgen.

Wanneer wandelen een uitdaging wordt

Als een gepensioneerde voornamelijk fysieke beperkingen ervaart kan wandelen een heuse uitdaging worden of zelfs niet meer lukken. Als dit echter het belangrijkste probleem is, maar andere handelingen wel lukken is er een oplossing voor. Zo kan je huisliften installeren. Dat is niet enkel een optie voor grote woningen. Als u aan een kleiner formaat denkt, is dat zeker mogelijk. Een vierkante meter is al voldoende voor een lift.

Leef je in een nog compactere ruimte, maar heb je wel nood aan bijstand voor mobiele assistentie? Overweeg dan trapliften. Zo omzeil je ook een verhuis. De stoellift wordt geconstrueerd op je bestaande trap. Dit komt niet in de weg van andere trapgebruikers. Als je partner dus minder mobiele uitdagingen ervaart kan die zonder hinder de normale trap nog steeds gebruiken. Je kan eventueel een extra trapleuning voorzien.

Gevaar van buitenaf

Als gepensioneerde ben je extra kwetsbaar voor meer gevaren dan die je rechtstreeks veroorzaakt. Zorg dus zeker dat je een rook- en kooldioxidemeter in huis hebt. Verder installeer je best ook een deuropener zodat je kan oordelen wie er voor je deur staat. Er zijn openers met telefoon, waar je een gesprek door kan hebben. Zo kan je identificatie vragen. Sommige deuropeners komen met een videoscherm, wat voor een nog vlotter proces zorgt.

Vorig artikel
Volgend artikel