energie
MVO

Een steentje bijdragen aan de energietransitie

Profielen als procesingenieurs, onderhoudstechnici en business administrators zijn vandaag de dag bijzonder gegeerd op de arbeidsmarkt. Bedrijven moeten meer in de strijd gooien dan extralegale voordelen, thuiswerk of een aangename bedrijfscultuur om hen binnen te halen. Wie ook in ‘purpose’ kan voorzien, heeft zeker een voetje voor.

Bij Siemens Energy weten ze maar al te goed hoe scherp de ‘war for talent’ vandaag wordt uitgevochten. Het bedrijf ontstond in april 2020 als een spin-off van de voormalige ‘Gas & Power’-afdeling van Siemens en richt zich, zoals de naam al laat vermoeden, op alles wat met energie en energievoorziening heeft te maken. Hoe ervaren zij de zoektocht naar nieuw talent? En wat hebben zij nieuwbakken sollicitanten te bieden? Dries Goossens, Head of Sales voor West-Europa, en Project Engineer Caroline Davidovic geven een blik in de interne keuken.

Wat is precies de missie van Siemens Energy?

duurzaamheidDries: “We willen erkend worden als een bedrijf dat een belangrijke hand heeft in de complete energiecyclus, dus zowel in het produceren van energie als het transport ervan tot en met het verbruik bij onze klanten. Heel die ketting is ons werkterrein. Dat gaat van het bouwen van gascentrales en windturbines tot en met het helpen ‘decarboniseren’ van bedrijven. We doen dat voor grote spelers in de gas- en olie-industrie, maar ook voor bijvoorbeeld papierfabrikanten of havenbedrijven. Ondernemingen die door hun activiteit veel CO2 uitstoten, kunnen wij helpen om die uitstoot in te perken.”

energieCaroline: “Pas op, we bouwen niet enkel nieuwe energiecentrales, maar moderniseren ook bestaande sites en zorgen dat heel die energietransitie voor onze klanten vlot en met zo min mogelijk onderbrekingen verloopt.”

 

 

Siemens Energy werd enkele jaren geleden afgesplitst van het ‘grote’ Siemens. Waarom was dat nodig?

Dries: “Siemens zelf richt zich vandaag meer op het digitaliseren van industriële processen. De klanten van Siemens Energy zijn ook wel de grote industriële bedrijven, maar onze doelstellingen liggen op een compleet ander gebied. Het is dus logisch dat daar ook een andere structuur rond wordt gebouwd die zich volledig op energie toespitst. Overigens: onze expertise ligt niet alleen op het operationele vlak, ook het financiële deel van grote energie-operaties kunnen wij mee voor onze rekening nemen.”

Caroline: “We zijn momenteel ook nog een stukje kleiner dan het ‘oude’ moederbedrijf, waardoor we leaner en wat meer agile uit de hoek kunnen komen. Het zorgt ook voor een andere bedrijfscultuur.”

Onze bedrijfscultuur is heel open en inclusief. Iedereen krijgt hier de kans zicht te ontwikkelen.

- Dries Goossens

Jullie zijn momenteel met een honderdtal mensen in België. Wat voor soort profielen zijn dat? 

Dries: “Dat zijn, logischerwijze, mensen die sowieso geïnteresseerd zijn in het energievraagstuk en ons klimaat. Het gaat voornamelijk over heel technische profielen, maar ook mensen met een financiële achtergrond kunnen we goed gebruiken. In de meeste projecten is het immers de bedoeling dat die twee nauw samenwerken. Om een concreet idee te geven: vandaag hebben we vacatures voor zowel een site supervisor als een servicetechnicus als voor een business administrator. Het gaat dus vrij breed.”

Caroline: “De technici moeten ook meer dan pure techneuten zijn, want zij hebben ook rechtstreeks contact met de klanten. Klantgerichtheid is dus even belangrijk als technisch competent zijn, de klant is en blijft de belangrijkste focus. We scholen onze technici daar ook expliciet in bij.”

De vijver waarin jullie moeten vissen, is ook bij andere bedrijven zeer populair. Merken jullie dat? 

Caroline: “Ja, uiteraard, de concurrentie op de arbeidsmarkt is niets minder dan bikkelhard vandaag. We merken dat zeker. Wij proberen bijvoorbeeld het verschil te maken door innovatieve oplossingen aan onze klanten aan te bieden en hen met compleet nieuwe concepten een andere richting uit te sturen. Dat is ook voor onze mensen in het veld een heel boeiende uitdaging. Maar ook de dagelijkse onderhoudstaken moeten natuurlijk ook nog altijd gedaan worden. Het is dus een combinatie van heel nieuwe ideeën en zaken die soms al decennialang bestaan.”

Dries: “Het is inderdaad al een zeer druk beviste vijver waaruit wij moeten putten. Gelukkig is het nog niet zo dat we projecten moeten weigeren of uitstellen omdat we niet voldoende mensen hebben. Maar wat we bijvoorbeeld wel al merken is dat klanten sneller naar ons toe stappen met de vraag om hen te helpen met bepaalde projecten. Puur omdat zij te weinig resources hebben om het werk zelf te doen. Dat betekent dus dat wij in staat moeten zijn om korte termijn te reageren en snel te schakelen.” 

Hoe zouden jullie de bedrijfscultuur omschrijven? 

Dries: “Het is een heel open bedrijf, heel inclusief ook. Iedereen krijgt hier alle kansen. Er is eigenlijk ook maar een heel beperkte hiërarchische structuur. Je kunt heel gemakkelijk iedereen in het bedrijf aanspreken, er zitten geen vijfentwintig lagen tussen de topmanagers en de werknemers.”

Caroline: “Mij valt vooral de familiale sfeer op. Je voelt echt appreciatie, zowel van je directe collega’s als van leidinggevenden. Er zijn momenten dat we hard werken, maar we doen dat wel altijd samen, er is een grote samenhorigheid.”

Dries: “Je krijgt niet alleen snel verantwoordelijkheid, maar ook een bepaalde vrijheid om die verantwoordelijkheid in te vullen. Er is bijvoorbeeld maximaal 50 procent thuiswerk mogelijk, maar er is geen vast uurrooster. En als je op kantoor moet zijn: we zitten in een mooie campus in het zuiden van Brussel met een prima kantine met gezonde voeding. De verloning is ook meer dan correct, dat is natuurlijk ook niet onbelangrijk (lacht).”

energie

Waarom zou een jonge afgestudeerde bij Siemens Energy moeten solliciteren?

Dries: “Om heel wat verschillende redenen, denk ik. We werken bijvoorbeeld in een heel interessant domein: alles wat met klimaat, energie, uitstoot en CO2 te maken heeft, is ‘hot’ vandaag. Je kunt hier echt impact hebben op hoe de wereld energie opwekt en verbruikt. We lopen qua innovaties zeker voorop. Siemens Energy is ook een heel stabiel bedrijf. Je krijgt hier snel kansen en je kunt op heel korte tijd heel veel zien en meemaken. Het is perfect mogelijk om in een bepaalde divisie te starten en het jaar erna in een compleet andere divisie te werken als je dat wilt. Dat is natuurlijk een voordeel dat een groot internationaal bedrijf heeft op een lokale kmo. Op dezelfde manier kun je bijvoorbeeld ook vrij snel naar een buitenlandse vestiging trekken, als je dat ambieert. Je mag niet vergeten dat wij een groot, internationaal bedrijf zijn. Wereldwijd stellen we meer dan 90.000 mensen te werk, we draaien een omzet van bijna dertig miljard euro.”

Caroline: “Ik kan dat alleen maar beamen (lacht). Zowel horizontaal als verticaal kun je binnen het bedrijf heel mobiel zijn en eventueel internationaal doorgroeien. Ik herinner me nog de periode toen ik pas afgestudeerd was. Ik had eigenlijk nog niet veel meer gezien dan mijn eigen eindwerk. Pas bij Siemens is mijn wereld echt opengegaan. Je ziet in het veld de nuances en de werkelijkheid waar je als student soms geen idee van hebt. De realiteit in België is ook heel anders dan in pakweg Midden-Afrika of Algerije. Zulke zaken leer je pas als je er met je beide voeten in staat.”

Dat jullie de wereld aan schone energie willen helpen, is uiteraard ook een hele mooie ‘purpose’. En net daar zijn jonge sollicitanten naar op zoek.

Dries: “Dat is absoluut zo. Tot enkele jaren geleden stond de energietransitie eigenlijk maar op een laag pitje. Vandaag bepaalt die de politieke agenda’s. Je kunt geen krant meer openslaan of het gaat hierover. Bij een bedrijf als het onze kom je in het centrum van die hele discussie terecht. Ik ben er ook absoluut van overtuigd dat de mens technisch capabel is om oplossingen te bedenken voor de problemen waarmee we geconfronteerd worden. Voor mij is dit trouwens best wel herkenbaar, want ik heb een verleden bij een aantal telecombedrijven. Toen de GSM opkwam, was dat ook een zeer hot topic. Alleen hebben we in die sector het uiteenspatten van de techbubbel gezien, begin jaren 2000. Ik denk echter niet dat dit bij energie gaat gebeuren. Je ziet deadlines om bepaalde doelstellingen te halen tot 2030 en zelfs nog veel verder, tot 2050. In deze sector is dus veel meer continuïteit. We kunnen nieuwe talenten dus goed gebruiken (lacht).”

08.02.2023
door Fokus Online

In samenwerking met

Siemens Energy ondersteunt zijn klanten bij de overgang naar een duurzamere wereld, op basis van technologieën en het vermogen om ideeën om te zetten in realiteit. Momenteel is het bedrijf aanwezig in meer dan 90 landen en biedt het producten en diensten aan in de volledige energieketen. Ongeveer een zesde van de actuele wereldwijde stroomproductie is gebaseerd op Siemens Energy-technologie.

Ontdek meer

Vorig artikel
Volgend artikel