Home Business Ondernemen De machine trekt zelf aan de bel

De machine trekt zelf aan de bel

Het onderhoud van een groot machinepark komt voor industriële bedrijven zelden gelegen. Gelukkig zijn er meer en meer technieken en technologieën beschikbaar waarmee er aan ‘predictief onderhoud’ kan worden gedaan. David Early van het Essense bedrijf ACD legt uit.

De term ‘predictief onderhoud’ wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt in
de context van het Internet of Things en Industry 4.0, maar het fenomeen bestaat al veel langer en hoeft ook niet noodzakelijk aan elektronische sensoren, draadloze verbindingen en computers gekoppeld te worden, zegt Early. “Het is eigenlijk al sinds de jaren 60 dat grote industriële bedrijven experimenteren met predictief onderhoud. Aanvankelijk voor de chemiereuzen uit de Antwerpse haven, later − toen de technologie betaalbaarder en beter werd − ook wel voor andere bedrijven. Je ziet het vooral bij ondernemingen die 24/7 produceren.”

Onderhoudstechnieken

Er zijn heel wat technieken die kunnen helpen om in te schatten wanneer een machine onderhoud nodig heeft. “Thermografie is er een van”, legt Early uit. “Met een speciale warmtecamera maken wij beelden van de machines en meten we de temperatuur uit van bepaalde onderdelen. Als bijvoorbeeld een ventilator verstopt zit, zuigt die geen lucht meer aan en wordt hij warm. Dat zie je dan op het scherm van de camera. Dat is natuurlijk veel makkelijker dan zo’n machine half af te breken en visueel te inspecteren.”

Tribologie

Naast thermografie worden er ook nog technieken als trillingsmeting en ultrasoonmeting gebruikt om afwijkingen bij machines te detecteren. Elke machine heeft immers zijn eigen, specifieke ‘trillingsbeeld’. En dan heb je ook nog ‘tribologie’: “Dat is het microscopisch onderzoeken van de smeerolie van machines”, legt Early uit. “We kunnen dan nagaan of er bijvoorbeeld kleine metalen bolletjes zijn achtergebleven na laswerken. Of als er bijvoorbeeld messing in zit, kan dat wijzen op problemen in de lagerkooi. Zo zijn er een heleboel zaken die we daaruit kunnen afleiden. Analyse van smeerolie zegt heel veel over de gezondheid van een machine.”

Belang van predictief onderhoud

Dat bedrijven in dit soort technieken geïnteresseerd zijn, heeft natuurlijk een simpele reden. “Het stilleggen van een productie kan bij sommige bedrijven een fortuin kosten”,
zegt Early. “Stel bijvoorbeeld dat er stolbare producten in de leidingen zitten, dan kan het weken duren om die weer proper te krijgen. Het hangt natuurlijk af van bedrijf tot bedrijf, maar de kosten van het stilleggen van de productie kunnen soms een veelvoud zijn van de kosten van een predictief onderhoud.”


MEER OVER…

ACD nv is een snel groeiende onderneming gevestigd in Essen. Dienstverlening aan de industrie op het vlak van maintenance is reeds sinds 1989 de core business van ACD. Doorheen de jaren zijn de structuur, het volume en de taken van ACD flink geëvolueerd. ACD groeide van een eenmanszaak uit tot een grote onderneming. De activiteiten van ACD worden in volgende 6 afdelingen ingedeeld: Mechanisch onderhoud, Predictief onderhoud, Rotating Equipment, Piping & Construction, Machinebouw, Engineering.

MEER

Klaar voor een full British brexit?

Danny Van AsscheMet nog amper een paar dagen te gaan voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, lijkt een harde brexit onafwendbaar. Niets wijst er immers op dat Britse premier Theresa May alsnog een meerderheid in het House of Commons zal vinden voor de deal die ze sloot met Europa, en waarover niet meer opnieuw wordt onderhandeld. 

Tekorten: heb er eens genoeg van

TekortenLess is more? Niet op het vlak van je gezondheid. Soms kun je al eens met een tekort aan iets zitten. Met deze tips maak je van dat tekort opnieuw een dikke voldoende. 

De baas moet naar de bak

Jarenlang was hij een economische wonderboy die van het zwalpende Nissan opnieuw een wereldspeler had gemaakt. Maar vorige week werd Carlos Ghosn, de bestuursvoorzitter van de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi, gearresteerd en moest hij naar de gevangenis. En hij is lang niet de enige topdirecteur die tijdens de uitoefening van zijn job achter de tralies belandde.

Winter-lookbook: 
Fortune favours the brave

Bij herfst- en wintercollecties denken we meestal aan donkere tinten. Maar F/W 2020 wordt happy en vibrant! Daarmee kunnen we de winterblues tegengaan.

Zoveel te doen, zo weinig tijd

Nik Van Gool De vrouw wil zoveel tegelijkertijd doen maar er is niet genoeg tijd. Dit is het probleem voor de vrouw van tegenwoordig. Zelfontplooiing in kort tijdsbestek lijkt de oplossing.

Van kmo naar MNO: Hefbomen voor groei

groei Kmo’s vormen de basis van onze Belgische economie en hun groei is cruciaal voor het behoud van onze welvaart: enkele hefbomen voor groei.