Home Business Ondernemen De machine trekt zelf aan de bel

De machine trekt zelf aan de bel

Het onderhoud van een groot machinepark komt voor industriële bedrijven zelden gelegen. Gelukkig zijn er meer en meer technieken en technologieën beschikbaar waarmee er aan ‘predictief onderhoud’ kan worden gedaan. David Early van het Essense bedrijf ACD legt uit.

De term ‘predictief onderhoud’ wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt in
de context van het Internet of Things en Industry 4.0, maar het fenomeen bestaat al veel langer en hoeft ook niet noodzakelijk aan elektronische sensoren, draadloze verbindingen en computers gekoppeld te worden, zegt Early. “Het is eigenlijk al sinds de jaren 60 dat grote industriële bedrijven experimenteren met predictief onderhoud. Aanvankelijk voor de chemiereuzen uit de Antwerpse haven, later − toen de technologie betaalbaarder en beter werd − ook wel voor andere bedrijven. Je ziet het vooral bij ondernemingen die 24/7 produceren.”

Onderhoudstechnieken

Er zijn heel wat technieken die kunnen helpen om in te schatten wanneer een machine onderhoud nodig heeft. “Thermografie is er een van”, legt Early uit. “Met een speciale warmtecamera maken wij beelden van de machines en meten we de temperatuur uit van bepaalde onderdelen. Als bijvoorbeeld een ventilator verstopt zit, zuigt die geen lucht meer aan en wordt hij warm. Dat zie je dan op het scherm van de camera. Dat is natuurlijk veel makkelijker dan zo’n machine half af te breken en visueel te inspecteren.”

Tribologie

Naast thermografie worden er ook nog technieken als trillingsmeting en ultrasoonmeting gebruikt om afwijkingen bij machines te detecteren. Elke machine heeft immers zijn eigen, specifieke ‘trillingsbeeld’. En dan heb je ook nog ‘tribologie’: “Dat is het microscopisch onderzoeken van de smeerolie van machines”, legt Early uit. “We kunnen dan nagaan of er bijvoorbeeld kleine metalen bolletjes zijn achtergebleven na laswerken. Of als er bijvoorbeeld messing in zit, kan dat wijzen op problemen in de lagerkooi. Zo zijn er een heleboel zaken die we daaruit kunnen afleiden. Analyse van smeerolie zegt heel veel over de gezondheid van een machine.”

Belang van predictief onderhoud

Dat bedrijven in dit soort technieken geïnteresseerd zijn, heeft natuurlijk een simpele reden. “Het stilleggen van een productie kan bij sommige bedrijven een fortuin kosten”,
zegt Early. “Stel bijvoorbeeld dat er stolbare producten in de leidingen zitten, dan kan het weken duren om die weer proper te krijgen. Het hangt natuurlijk af van bedrijf tot bedrijf, maar de kosten van het stilleggen van de productie kunnen soms een veelvoud zijn van de kosten van een predictief onderhoud.”


MEER OVER…

ACD nv is een snel groeiende onderneming gevestigd in Essen. Dienstverlening aan de industrie op het vlak van maintenance is reeds sinds 1989 de core business van ACD. Doorheen de jaren zijn de structuur, het volume en de taken van ACD flink geëvolueerd. ACD groeide van een eenmanszaak uit tot een grote onderneming. De activiteiten van ACD worden in volgende 6 afdelingen ingedeeld: Mechanisch onderhoud, Predictief onderhoud, Rotating Equipment, Piping & Construction, Machinebouw, Engineering.

MEER

Made in Antwerp

AntwerpenCoole producten of innoverende gadgets, die komen als je ’t aan de doorsnee Antwerpenaar vraagt vooral uit New York of Londen. Maar ook in onze eigen provincie wonen creatievelingen die voor wereldprimeurs zorgen. En nee, dan hebben we het niet alleen over chocolade of bier. Check zelf maar.

Prof. Patrick Willems: Naar een duurzaam waterplan

Afgelopen zomer was een goede ‘stresstest’ voor ons waterbeheer. Ze bevestigde wat al langer bekend is bij experts: Vlaanderen is zeer kwetsbaar voor de gevolgen van de wijzigende klimaatevoluties.

Viraal gaan

Berichtgeving Het nieuws dat er in China mensen stierven aan een onbekend besmettelijk virus ging razendsnel de wereld rond. Desondanks de constante berichtgeving over het Coronavirus zit het publiek tussen twee muren. In het Westen steken valsheden over dergelijke ziekteverspreiding al te vaak hun kop boven op sociale media. 

België zet de toon voor R&D, de chemie voorop

Yves VerschuerenInnovatie, innovatie, innovatie. Dat is simpelweg het enige mogelijke antwoord op de vraag hoe we wereldwijde uitdagingen zoals de klimaatverandering succesvol kunnen aanpakken. Meer nog dan vroeger zullen de oplossingen in de 21ste eeuw vooral uit de chemie en farma moeten komen.

Filip Peeters: ‘Er is maar een ding dat telt...

Dat de Belgische film boomt, is algemeen geweten en daar mogen we zeker fier op zijn. Volgens Filip Peeters zijn het de tax shelter en de professionalisering van de sector die de Belgische film populair maakten. Zo wil hij ook zichzelf nu opnieuw uitvinden.

De starter als onbeschreven blad

Je bent jong en je wilt wat. Liefst een job. Eentje die goed betaalt én vooral eentje waar je je goed voelt. Voor bedrijven is het niet alleen een zoektocht om gekwalificeerde jongeren te vinden, maar vooral ook om ze te houden en blijvend te motiveren.