Home Business Ondernemen De machine trekt zelf aan de bel

De machine trekt zelf aan de bel

Het onderhoud van een groot machinepark komt voor industriële bedrijven zelden gelegen. Gelukkig zijn er meer en meer technieken en technologieën beschikbaar waarmee er aan ‘predictief onderhoud’ kan worden gedaan. David Early van het Essense bedrijf ACD legt uit.

De term ‘predictief onderhoud’ wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt in
de context van het Internet of Things en Industry 4.0, maar het fenomeen bestaat al veel langer en hoeft ook niet noodzakelijk aan elektronische sensoren, draadloze verbindingen en computers gekoppeld te worden, zegt Early. “Het is eigenlijk al sinds de jaren 60 dat grote industriële bedrijven experimenteren met predictief onderhoud. Aanvankelijk voor de chemiereuzen uit de Antwerpse haven, later − toen de technologie betaalbaarder en beter werd − ook wel voor andere bedrijven. Je ziet het vooral bij ondernemingen die 24/7 produceren.”

Onderhoudstechnieken

Er zijn heel wat technieken die kunnen helpen om in te schatten wanneer een machine onderhoud nodig heeft. “Thermografie is er een van”, legt Early uit. “Met een speciale warmtecamera maken wij beelden van de machines en meten we de temperatuur uit van bepaalde onderdelen. Als bijvoorbeeld een ventilator verstopt zit, zuigt die geen lucht meer aan en wordt hij warm. Dat zie je dan op het scherm van de camera. Dat is natuurlijk veel makkelijker dan zo’n machine half af te breken en visueel te inspecteren.”

Tribologie

Naast thermografie worden er ook nog technieken als trillingsmeting en ultrasoonmeting gebruikt om afwijkingen bij machines te detecteren. Elke machine heeft immers zijn eigen, specifieke ‘trillingsbeeld’. En dan heb je ook nog ‘tribologie’: “Dat is het microscopisch onderzoeken van de smeerolie van machines”, legt Early uit. “We kunnen dan nagaan of er bijvoorbeeld kleine metalen bolletjes zijn achtergebleven na laswerken. Of als er bijvoorbeeld messing in zit, kan dat wijzen op problemen in de lagerkooi. Zo zijn er een heleboel zaken die we daaruit kunnen afleiden. Analyse van smeerolie zegt heel veel over de gezondheid van een machine.”

Belang van predictief onderhoud

Dat bedrijven in dit soort technieken geïnteresseerd zijn, heeft natuurlijk een simpele reden. “Het stilleggen van een productie kan bij sommige bedrijven een fortuin kosten”,
zegt Early. “Stel bijvoorbeeld dat er stolbare producten in de leidingen zitten, dan kan het weken duren om die weer proper te krijgen. Het hangt natuurlijk af van bedrijf tot bedrijf, maar de kosten van het stilleggen van de productie kunnen soms een veelvoud zijn van de kosten van een predictief onderhoud.”


MEER OVER…

ACD nv is een snel groeiende onderneming gevestigd in Essen. Dienstverlening aan de industrie op het vlak van maintenance is reeds sinds 1989 de core business van ACD. Doorheen de jaren zijn de structuur, het volume en de taken van ACD flink geëvolueerd. ACD groeide van een eenmanszaak uit tot een grote onderneming. De activiteiten van ACD worden in volgende 6 afdelingen ingedeeld: Mechanisch onderhoud, Predictief onderhoud, Rotating Equipment, Piping & Construction, Machinebouw, Engineering.

MEER

De fabriek van de toekomst is human-centered

Fabriek van de toekomst Een blik op de toekomst van de industrie leert ons dat, naast investeringen op vlak van innovatie en technologie, er ook voldoende ruimte moet zijn voor het menselijke aspect. Niet voor niets is ‘human centered production’ een belangrijke transformatie voor bedrijven die willen uitgroeien tot ‘fabriek van de toekomst’.

Digitaal leren in de klas én op de werkvloer

duaal leren Volgend schooljaar wordt duaal leren - waarbij leerlingen deeltijds les volgen en deeltijds werken - officieel uitgerold in alle Vlaamse scholen.

Welk type voedingsconsument ben jij? Van experimenteren...

VoedingDe ene keer mag je geen koolhydraten eten, de andere keer zijn vetten ongezond. Tegenwoordig heeft iedereen zijn idee over voeding. Elke Vlaming trekt dan ook met een andere instelling naar de winkel. Om de consument beter te begrijpen maakte het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserij (VLAM) een indeling in zeven types. Vind hier uit wat voor voedingsshopper jij bent.

En nu voor echt (?)

CoachingPas afgestudeerd, dan ben je helemaal klaar om het echte werkleven in te duiken. Toch? Niet bepaald, zo blijkt, want liefst meer dan de helft van jonge starters zit met jobtwijfels. Gelukkig bestaan er enkele hulpmiddelen zoals loopbaanbegeleiding en traineeships die mee de weg banen naar een glansrijke toekomst… mét werk.

Wikken en wegen op de woonmarkt

Vastgoed De lage rente duwt heel wat investeerders naar de vastgoedmarkt. Een prima manier om je geld veilig te stellen, adviseren experts. Maar voor je de immobiliënmarkt opgaat, bezin je best over je investeringsproject: welk vastgoed rendeert in de toekomst?

Zo maak jij dit jaar een statement!

Trends Zien en gezien worden: daar draait het om dit jaar. Toon je persoonlijkheid. Durf op te vallen. Maar vooral: straal en voel je goed in je vel! Deze mode- en beautytips helpen je daar alvast bij.