cyberaanvallen
IT

De 3 pijlers van efficiënte beveiliging in cyberspace

04.10.2023
door Fokus Online

We leven in een tijdperk waarin cyberbedreigingen overal op de loer liggen en voortdurend evolueren. Vroeger heerste het beeld van de eenzame hacker die vanaf zijn eigen computer zonder complexe snufjes te werk ging, maar tegenwoordig worden cyberaanvallen vaak gelinkt aan gestructureerde criminele organisaties met een arsenaal aan geavanceerde middelen en doorgedreven kennis.

Vandaag is de vraag niet of er een aanval zal plaatsvinden, maar wanneer en hoe dat zal gebeuren. Voor het opsporen en inperken van security-incidenten vertrouwen we steeds meer op artificiële intelligentie. Maar wat nuttig is voor de verdediger, kan dat ook zijn voor de aanvaller. Met de juiste technologie kraakt die wachtwoorden van acht tekens in een mum van tijd. “Daarom is het erg belangrijk dat bedrijven goed voorbereid én veerkrachtig genoeg zijn. Ze moeten voorkomen dat hun activiteiten lang stilvallen door een incident”, vertelt Geoffrey Lucas, directeur van Excellium Services Belgium.

Volgens hem steunt het vermogen van bedrijven om bedreigingen een stap voor te blijven op drie pijlers: technologie, procedures en bewustmaking. Voor een optimale beveiliging moet de technologie aangepast zijn aan het bedrijf én efficiënt worden gebruikt. De procedures, van wachtwoord- tot toegangsbeheer, moeten duidelijk gedefinieerd zijn, zeker bij noodgevallen. “Iedereen moet precies weten wat hij moet doen en hoe, want in zo’n situatie is er geen tijd te verliezen”, legt Geoffrey uit. Tot slot is ook bewustmaking cruciaal. Nog steeds trappen mensen dagelijks in eenvoudige vallen, zoals frauduleuze e-mails die de ontvanger wijsmaken dat hij of zij de loterij heeft gewonnen. “Ook voor het grote publiek zijn er bewustmakingscampagnes nodig. In het bijzonder voor kinderen en scholen, waar ondersteunend IT-materiaal steeds meer ingeburgerd raakt.”

Elke persoon en elk bedrijf spelen een rol om de digitale wereld veilig te houden.

“Als je weet welke gevolgen cyberaanvallen kunnen hebben, vind ik dat dit een globaal maatschappelijk probleem is”, gaat Geoffrey verder. De NIS2-richtlijn, een Europees initiatief, is een concreet voorbeeld dat aantoont hoe belangrijk cybersecurity op maatschappelijk niveau is. Deze richtlijn is bedoeld om de beveiliging van aanbieders van essentiële diensten, zoals energieleveranciers en overheidsdiensten, te verbeteren.

Cybersecurity is dus een hot topic voor iedereen. Om virtuele bedreigingen de kop in te drukken, moeten alle spelers in de sector samenwerken. Geoffrey benadrukt: “Elke persoon en elk bedrijf spelen een rol om de digitale wereld veilig te houden.” Alleen als we er allemaal onze schouders onder zetten, kunnen we een veilige toekomst voor onze cyberspace verzekeren. 

Vorig artikel
Volgend artikel