ouder worden
50+

Anti-aging: skincare & selfcare. Hoe ouder worden omarmen?

20.10.2023
door Amaryllis De Bast

We worden allemaal ouder, en toch vinden velen het moeilijk om met de zichtbare tekenen ervan om te gaan. Er bestaan daarom talloze middelen om op de best mogelijke manier ouder te worden. Maar welke crèmes, supplementen en dagelijkse routines zijn effectief, en welke niet? Wat heeft ons lichaam absoluut nodig, en welke dingen kunnen we beter vermijden?

Vanaf de leeftijd van 25 jaar begint de huid tekenen van veroudering te vertonen, zowel van binnenuit als van buitenaf. Intern neemt de productie van bepaalde stoffen, zoals collageen, af. Dit leidt onder meer tot rimpels. Externe factoren spelen hierbij ook een aanzienlijke rol. “De veroudering van de huid wordt deels bepaald door genetische factoren en deels door invloeden van buitenaf, zoals luchtverontreiniging”, legt Valérie Vanderstalle, areamanager bij Laboratoires Filorga, uit.

Massaniello Bogaert, communicatie- en trainingsmanager bij Louis Widmer SA, voegt hieraan toe dat de zon heel schadelijk kan zijn voor je huid. “Het is van groot belang om je huid hiertegen te beschermen. Om de twee uur grondig je huid insmeren is essentieel.” Daarnaast spelen ook onze persoonlijke leefgewoontes en levensstijl een grote rol. Ief Vancouillie, oprichter van CollaVita, benadrukt dat gewoontes zoals roken en overmatig alcoholgebruik negatieve effecten hebben op onze huid.

Externe verzorging

Onze huid is het grootste orgaan van ons lichaam, en velen van ons streven ernaar om er jong te blijven uitzien. Het behouden van een gezonde rijpe huid is één ding, maar om deze ook vitaal, egaal en stralend te houden, is een ander. Welke producten moet je in je badkamerkastje hebben staan wanneer je huidveroudering effectief wilt aanpakken?

“Het hydrateren en voeden van onze huid is essentieel. Onze huidcellen hebben specifieke voedingsstoffen nodig om de huid jeugdig en stralend te houden”, benadrukt Bogaert. Vanderstalle benadrukt dan weer het belang van zonnebrandcrème, evenals andere cosmetische producten zoals hydraterende gezichtscrèmes of producten die beschermen tegen vervuiling en blauw licht. “Een goede huidverzorgingsroutine is hierbij cruciaal, waarbij je begint met reinigen en vervolgens doorgaat naar je dag- of nachtverzorging”, klinkt het.

Interne verzorging

Naast de juiste producten en badkamerroutines is een gezonde levensstijl van groot belang. Voldoende water drinken, genoeg slapen en regelmatige lichaamsbeweging verhogen het collageengehalte in je lichaam, wat ook goed is voor je gewrichten en spieren. Ook supplementen zijn een nuttige overweging. Vancouillie zegt hierover: “Inname van supplementen is zeer betaalbaar en makkelijk, dus waarom niet? Iedere ochtend een koffie drinken kost je meer.” Bogaert merkt daarbij op dat deze gezonde levensstijl ook perfect kan samengaan met een occasioneel glas wijn of lekker etentje. 

We kunnen de tijd niet terugdraaien, maar om een jong uitziende huid te hebben hoeft dat ook niet. Dankzij verscheidene soorten hulpmiddelen kunnen we iedere dag stralend en gelukkig onze toekomst tegemoet gaan. 

Wil je meer weten over het toepassen van de juiste producten en badkamerrituelen, het gebruik van voedingssupplementen en huidverzorging bij mannen? Beluister of bekijk dan de volledige aflevering op ons Spotify– of YouTube-kanaal.

Vorig artikel
Volgend artikel