warm water
Bouwen & Wonen

Je warmwateroplossing kies je samen met een specialist

10.05.2021
door Fokus Online

Warm water is een van de basisvereisten voor levenscomfort. Alleen is de keuze voor de meest geschikte technologie minder gemakkelijk dan je zou denken. “Je moet er goed over nadenken, want de beslissing heeft een grote impact op je comfort en energieverbruik de komende vijftien jaar.”

Objectief gegeven

Warm water is een objectief gegeven, zo begint Jean-François Demets, salesmanager bij Bosch Thermotechnology. “Zodra het water onze lichaamstemperatuur bereikt, voelt het warm aan. En je hebt een x-aantal badkamers en gezinsleden in een huishouden. Dat zijn allemaal meetbare data. Maar wat de zaken complex maakt, is dat er ook een subjectieve factor speelt: een warme douche nemen betekent niet voor iedereen dezelfde hoeveelheid water met dezelfde temperatuur en dezelfde tijdsspanne. Dat maakt het vaak moeilijk om het meest geschikte warmwatertoestel te kiezen.”

Doorstroomoplossing of accumulatie?

De twee zaken waarmee je bij de keuze van warmwatertechnologie vooral rekening moet houden: hoeveel warm water heeft een huishouden per dag én op de piekmomenten nodig? “Het antwoord daarop zal bepalen of je naar een doorstroomoplossing kunt gaan of een accumulatie van warm water nodig hebt, waarbij je warm water beschikbaar houdt in een voorraadvat”, vervolgt Jean-François. “Dat heeft op zich weinig te maken met het aantal leden van het huishouden zelf. Stel dat je een heel groot gezin hebt met slechts één badkamer, dan zal een doorstroomoplossing volstaan. Een kleiner gezin van wie ieder een eigen badkamer met regendouche heeft zal het daar echter nooit mee redden wegens gelijktijdig gebruik tijdens de piekmomenten.”

warm water

Warmtepompen of warmtepompboilers

Wat zijn dan de concrete oplossingen? Jean-François: “In de goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen van vandaag zijn dat doorgaans warmtepompen of warmtepompboilers, voor warm water. Die zijn energiezuinig en milieuvriendelijk. Bij renovatie kijken we vooral naar het verbruik op piekmomenten. Ligt dat hoog, dan opteren we voor een verwarmingsketel met aparte boiler of een tower. Ligt het lager, dan gaan we naar een combiketel met doorstromer, zoals bijvoorbeeld de GC8700iw. Eventueel is hier een elektrische oplossing mogelijk. Wie de milieuvriendelijkste oplossing wenst, kan gaan voor een zonnecollector met zonneboiler. Met als bijkomend voordeel dat zo’n collector esthetisch vaak veel fraaier oogt dan PV-zonnepanelen op een dak.”

Doordachte keuze

“In elk geval moet de keuze doordacht zijn, omdat het resultaat impact zal hebben op de komende vijftien jaar. Je kunt dus maar beter tweemaal nadenken, want vaak is er na de beslissing geen weg terug zonder grote extra kosten. Kies met andere woorden het juiste toestel, een bekwame installatiepartner én een merk dat de nodige service garandeert in termen van onder andere wisselstukken en onderhoud. Advies van een specialist en werken met een bekwaam installatiebedrijf is dus een absolute must. Daarom investeren de meeste fabrikanten vandaag in trainingsfaciliteiten om hun zelfstandige installateurs en eigen technici goed te kunnen opleiden. Zo heeft Bosch in Mechelen een Academy met vier leslokalen, waar we – in normale omstandigheden toch – dagelijks training geven. Heel concreet krijgen ze training in hoe te installeren, dimensioneren en onderhouden.”

Vorig artikel
Volgend artikel