waterverbruik
Maatschappij

IoT voor slim water management

Innovatieve technologieën maken het mogelijk de waterefficiëntie te verbeteren en de waterfactuur te verlagen zonder de onderhoudskosten te verhogen. AI-gestuurde analyses van het waterverbruik in gebouwen via realtime monitoring is een grote stap naar meer duurzaamheid.

Innovatieve technologieën maken het mogelijk de waterefficiëntie te verbeteren en de waterfactuur te verlagen zonder de onderhoudskosten te verhogen. AI-gestuurde analyses van het waterverbruik in gebouwen via realtime monitoring is een grote stap naar meer duurzaamheid.

Waterbesparende technologie

Bewust omgaan met water is een noodzaak geworden. Toch heeft per jaar een op de drie gebouwen te maken met waterlekken. Hierdoor gaat 35% van het leidingwater zowel in privégebouwen als in openbare infrastructuren verloren. “Er gaat al vele jaren aandacht naar alternatieve energiebronnen. Maar men behandelt water nog al te dikwijls stiefmoederlijk”, zegt Ingrid Nolet, Communication Manager bij Shayp. “Door onze waterbesparende technologie zetten we in op maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzaamheid. Zo sporen we ook andere bedrijven en instellingen aan om duurzamer om te gaan met water”.

Realtime waterlekdetectie- en monitoringinstrument

Waterlekken zijn meestal niet met het blote oog te zien. Het is pas wanneer de factuur de hoogte inschiet of een vochtplek op de muur verschijnt, dat je beseft dat er een probleem is. Maar lekken opsporen is een tijdrovende bezigheid waarvoor de gebouwbeheerder niet altijd tijd heeft. “Hier bieden wij een unieke oplossing waarbij we innovatie, eenvoud en ecologie gecombineerd hebben. Een realtime waterlekdetectie- en monitoringinstrument ”, legt Nolet uit.  

Geïntegreerd serviceplatform

Deze nieuwe technologie, gebaseerd op artificieel intelligente algoritmes is een geïntegreerd serviceplatform dat een end-to-end-oplossing biedt. Het begint bij een datalogger die men installeert op de watermeter. Hiervoor is geen wifi of electriciteit nodig. De autonome sensor werkt op een duurzame batterij die tien jaar meegaat. Een softwareprogramma analyseert de geregistreerde gegevens en stelt typische gebruiksmodellen op. Wanneer men een abnormaal watergebruik detecteert, krijgt de onderhoudsverantwoordelijke onmiddellijk een melding van mogelijke lekken en anomalieën op het systeem. Deze waarschuwingen worden verstuurd per sms of email en zijn instant consulteerbaar. Ze geven accurate informatie weer per uur op basis van 60 meetpunten, zijnde een per minuut.

Het hele systeem kan men persoonlijk configureren en aan elk type gebouw aanpassen. Bovendien is het zo gebruiksvriendelijk dat iedereen ermee kan werken zonder enige training te moeten volgen. Een grondige analyse van de data kan het profiel van het lek voorspellen wat zorgt voor een snellere reparatie en meestal ook minder breekwerk. Wat dan weer de algemene toestand van het gebouw ten goede komt.

waterverbruik

Meer voordelen

Een geïntegreerd waterbeheer biedt meer voordelen dan realtime monitoring. Gebruikers krijgen inzicht in het algemene waterverbruik, kunnen op basis van de kostenefficiëntie bepalen welke herstellingen dringend zijn, de historiek van hun interventies opvolgen en acties formuleren om hun waterverbruik te optimaliseren. Zo kunnen ze besparen op waterkosten en hun ecologische voetafdruk verkleinen.  

“Bijdragen tot een duurzame wereld is onze missie”, zegt Ingrid Nolet van Shayp met volle overtuiging. “Bij het ontwerp houden we rekening met de recycleerbaarheid en circulariteit van onze  hardware en voor de fabricatie werken wij zo veel mogelijk met lokale partners om onnodig transport te vermijden. Onze droom is om in de volgende drie jaar wereldwijd 100 miljard liter water te besparen met onze technologie.” 

10.05.2021
door Fokus Online

In samenwerking met

Shayp, opgericht in 2017, is een snelgroeiende en beloftevolle Prop Tech uit Brussel, dat op basis van realtime monitoring en zelflerende algoritmes software analyses aanbiedt om waterverbruik in grote gebouwen en infrastructuren te optimaliseren en waterverlies te beperken. Shayp is de trotse eigenaar van een ‘Efficient Solution Award’ van de Solar Impulse Foundation, een kwaliteitslabel voor oplossingen met positieve impact op het milieu en de levenskwaliteit.

Ontdek meer

Vorig artikel
Volgend artikel