studenten
Jongeren

Studenten: ‘De roadmovie komt na de studie’

15.02.2015
door Daan Vanslembroeck

Cliché maar waar: studenten hebben de mooiste tijd van hun leven. Oké, het studeren moet je er bij nemen, maar wie het goed aanpakt, kan tussen de pintjes door zelfs nog op reis vertrekken.

Kromgebogen over de boeken zitten om daags nadien met knikkende knieën je mondeling examen af te leggen. Het is de nachtmerrie van de meeste studenten, maar gelukkig moet de boog niet altijd gespannen gaan. ‘Ontstressen’ is tegenwoordig het toverwoord van de blokkende bollebozen. En dat ontstressen kunnen studenten best zo ver mogelijk van hun boeken doen. Koffers pakken en wegwezen. Een mix van feesten, cultuur en ontspanning is momenteel namelijk helemaal in, vertelt Jordy S’Jongers van jongerentravel.be.

Sportieve feestvakantie

“Tegenwoordig kiezen studenten voor een sportieve feestvakantie. Overdag watersporten en ’s avonds de discotheken afschuimen. Vroeger telde alleen dat laatste.” Een bestemming als Lloret de Mar blijft het dan ook goed doen. Verder blijken de Balkanlanden steeds meer in trek. “Logisch, want de prijzen zijn best interessant”, weet S’Jongers. Hij onderstreept de opmars van Sunny Beach in Bulgarije en Porrec in Kroatië. “Ideaal om aan watersport te doen. De natuur is er prachtig en het nachtleven bruist er. Die cocktail maakt het voor studenten erg aantrekkelijk.”

Sander Heerwegh is zaakvoerder van Groove-X en organiseert reizen voor jongeren van 16 tot 26 jaar. Hij bevestigt de drang van studenten naar feestvakanties, maar ziet ook het aantal rondreizen in stijgende lijn gaan. “Jongeren leven haastig. Ze willen op korte tijd zo veel mogelijk zien en doen. Dat verlegt de invalshoek van hun visie op vakantie.” Verre bestemmingen als Thailand en Zuid-Afrika prijken op nummer één, maar ook een rail trip door Europa blijkt aan populariteit te winnen.

Heerwegh: “Tien dagen reizen door Oostenrijk, Italië, Slovenië en Kroatië en dat met de trein. Het is uniek, het beperkt de kosten en je ziet een groot stuk van Europa. Naar zo’n combinatie zijn studenten op zoek.” Vorig jaar werd door Groove-X geëxperimenteerd met reizen naar de Balkan. Macedonië, Albanië, Servië en Bosnië werden als nieuwe bestemmingen kort bezocht. “Dat werkte uitstekend. Mooie natuur, veel te beleven en ook hier een betaalbaar kostenplaatje.”

Tegenwoordig kiezen studenten voor een sportieve feestvakantie

Jordy S’Jongers

Rondtrekken met de rugzak

Maar volgens S’Jongers blijft rondtrekken – en dan vooral met de rugzak – toch vooral populair binnen een kleiner segment van de studenten. Het breekt pas echt door in een latere fase. “Met de rugzak de wereld ontdekken, is iets voor als ze hun diploma op zak hebben.” Het bekende sabbatjaar dus. Na de studies voelen ze zich nog niet klaar om te werken. Er staan al wat euro’s op de bankrekening en ze gaan op trektocht door de Himalaya, snorkelen in het Great Barrier Reef of rijden met een camper door Amerika. S’Jongers: “Steeds vaker willen we iets unieks en spectaculairs doen, maar dan meestal met een diploma op zak. De roadmovie komt na de studie.”

Financiële aspect

Maar of het nu tijdens of na de studie is: reizen kost geld en daar knelt het studentenschoentje meestal. De studies en het nachtleven kosten al een aardige duit. Rest er dan nog vakantiebudget? Sander Heerwegh stelt dat de studenten daar echt wel mee bezig zijn. “Ze zoeken een studentenjob en sparen om op vakantie te gaan. Soms helpen de ouders een beetje, maar vaak bekostigen ze het grotendeels zelf. Sommigen hebben zelfs geld voor een winter- én een zomervakantie.”

Wie kosten wil besparen, kan vaak ook terecht bij een studentenvereniging. In de winter skiën of snowboarden en in de zomer lekker paragliden aan het strand. Het kan allemaal want met je studentenvereniging reizen, is financieel interessant. Door de grootte van de groep wordt bij de reisorganisatie heel wat korting verkregen. S’Jongers: “Op die manier wordt het betaalbaar, hoewel de grootste kost wellicht in het vertier ter plaatste zit (lacht). Dat blijft de gemeenschappelijke deler.”

Studenten zoeken een job en gaan specifiek werken en sparen om op vakantie te gaan

Sander Heerwegh

Cultuur

Lloret de Mar, Kaapstad of Skopje. Feesten blijft dus meestal wel dé rode draad, maar ook cultuur komt steeds vaker voor op de to-do lijst. Studenten die naar Turkije of Griekenland reizen, blijken steeds vaker een stad op te zoeken om er wat geschiedenis en cultuur op te snuiven, maar het mag ook niet te lang duren. Heerwegh: “De student wordt steeds nieuwsgieriger en wil reizen om te leren. En dit op een recreatieve manier. Cultuur en avontuur gaan steeds vaker hand in hand.” S’Jongers beaamt: “Een dagje een stad bezoeken? Dat kan best, maar studenten boeken niet zo vaak een citytrip. Ze combineren een stad liever met een weekvakantie. Wie in de buurt van Barcelona is, zal wel een dagje voor de stad uittrekken, maar een week musea en standbeelden afschuimen? Nee, dat is niet aan de orde.”

Vorig artikel
Volgend artikel