moestuin
Tuin

Creatief in moestuin én keuken

24.09.2022
door Victor Peeters

In september doven de laatste zonnestralen rustig uit en duiken stilaan de eerste herfstkleuren op. Tijdens deze overgang zijn ook de vlijtige moestuiniers hard aan het werk om de oogst volledig binnen te halen. Mensen met een eigen moestuin weten dat de perfecte timing essentieel is om zoveel mogelijk uit je moestuin te halen zonder de gft-container erbij te halen. Zes tips om je overvloed aan groenten en fruit slim te verwerken.

1. Maak soep van je ‘afval’ 

Tijdens het koken ligt het aanrecht al snel rijkelijk gevuld met aardappelschillen, broccolistengels, wat verdwaalde wortels en ga zo maar verder. Deze smaakbommen belanden in de meeste gevallen onterecht in de vuilbak. Neem hier even een pauze. Overzie het keukenslagveld en bekijk het eens niet als afval. De buitenste lagen van groenten bevatten zelfs de meeste vitaminen en smaak, ideaal voor een krachtige soep. Het is wel belangrijk dat de schillen eerst goed gewassen zijn, zodat alle aarde mooi afgespoeld is. In plaats van de vuilbak erbij te roepen heb je genoeg aan een simpel diepvrieszakje. Dit krachtvoer kan in het vriesvak voor een lange periode bewaard blijven. Op een krakende winteravond kunnen ze omgetoverd worden tot de soep die je net nodig had. 

2. Sla een voorraad saus in

Net voor je in je huisbereide smos wil bijten, realiseer je je dat er iets ontbreekt. Met een kleine sprong van de living naar de moestuin zie je het missende puzzelstuk: een knalrode tomaat die trots in de zon staat te blinken. Het zou een vlotte commercial voor tomaten kunnen zijn, maar na enkele weken kun je waarschijnlijk geen tomaat meer zien. Zelf krijg je ze niet meer op en na enkele genereuze ‘cadeaus’ durf je er je familie, vrienden en buren niet meer mee op te zadelen. Wat nu? De oplossing is tomatensaus. Trek een luie zondagnamiddag uit om van al je tomaten saus voor een leger te maken. Een intens karwei maar een die dankzij de vriezer tot de volgende oogst kan lonen. 

3. Confituur

Net zoals bij groenten kan ook fruit perfect verwerkt worden om verspilling tegen te gaan. Het makkelijke aan fruit is dat je van zo goed als elke soort confituur kunt maken. Fruit en suiker, meer heb je niet nodig. Wanneer suiker in een grote hoeveelheid aanwezig is, werkt het gek genoeg net als zout. Beiden onttrekken vocht zodat bacteriën zich niet kunnen vormen. Gelei- of kristalsuiker zijn de beste opties. Voeg het ontpitte fruit en de suiker samen in een grote kookpot met één liter water. Laat het mengsel koken tot een dikke siroop en laat dit vervolgens 15 minuten inkoken. Roer af en toe in de pot zodat er zeker niets aanbrandt. Schep nadien het schuim weg en verdeel alles in kleine potjes. Schroef de potjes dicht en laat alles afkoelen. Nadien plaats je ze in een koele kelder of vriezer. 

moestuin

4. Wat met kruiden?

Niet iedereen heeft plaats voor een riante moestuin. Bewoners van een appartementsblok beschikken meestal niet over de oppervlakte om een grote jungle aan te leggen. Toch valt op te merken dat verschillende terrassen weelderig gevuld zijn met compacte moestuintjes. Een kleinere oppervlakte betekent een beperktere keuze en dan vallen we vaak terug op de basics. Kruiden. Ze zijn dan wel klein en fijn, in de keuken kunnen ze een wereld van verschil maken. Dit moet het hele jaar door kunnen, maar niet getreurd. Net zoals groenten en fruit kunnen ook kruiden makkelijk opgeslagen worden. Hang de kruiden in bosjes van tien samen en hang ze ondersteboven aan het plafond van een droge en donkere kamer zodat het vocht eruit wegtrekt. Wanneer je kruiden laat drogen, blijven ze veel langer bruikbaar.

5. Natuurlijke kleurstoffen

Groene vingers in de moestuin en roze of gele vingers in de keuken? Het kan. Een minder traditionele tip, maar daardoor niet minder nuttig. Sommige hobbykoks houden het het liefst bij een eenvoudige vanillecake waarbij andere er liever een surrealistisch kunstwerk van maken. Het is mogelijk om kleur aan je creaties toe te voegen op basis van chemische kleurstoffen, maar die kleuren vind je ook terug in je eigen moestuin. Rodekoolpaars, worteloranje en kersenrood zijn nog maar enkele opties. Om de kleur te bekomen, kook je de desbetreffende groenten of vruchten. Laat het geheel doorkoken tot nog ongeveer een kwart van het oorspronkelijke ingrediënt overblijft. Indien je de kleur nog wat feller wil maken, neem je de blender erbij om alles nog eens goed door elkaar te schudden.

6. Nieuw leven

We hebben al soep, saus en confituur gemaakt en in deze drukte kun je de essentie even vergeten. Je moestuin is immers een bron van plezier en leven, iets waar je elk jaar op wil kunnen rekenen. Dus wanneer we allemaal druk bezig zijn met alles zo snel mogelijk te verwerken en bewaren, mag de continuïteit ervan niet vergeten worden. Om nieuw leven te creëren is het enkel nodig om zaadjes van je huidige oogst te verzamelen. Snij bijvoorbeeld een paprika open en haal de zaadjes uit de kern. Wanneer de zaadjes volledig opgedroogd zijn, kunnen ze in een plastieken zakje bewaard worden. Let wel op om duidelijk te noteren welke zaadjes in welk zakje zitten. Zo voorkom je een ongeplande pompoeneninvasie wanneer je eigenlijk gerekend had op een rustieke tomatenoogst.

Vorig artikel
Volgend artikel