winterproof
Bouwen & Wonen

Zo maak je huis, tuin en auto winterproof

15.10.2022
door Marleen Walravens

Het koudste seizoen van het jaar: voor de zonnekloppers onder ons een nachtmerrie. De cocooners daarentegen kijken al uit naar de gezellige avonden rond het haardvuur. Wat het ook mag zijn: met een goede voorbereiding valt het allemaal wel mee.

Hoewel de Belgische winters niet echt streng zijn, is het toch aan te raden om je voor te bereiden op de koude wintermaanden. Een zachte nazomerdag is het beste moment om je tuin winterproof te maken. De dakgoot controleren en schoonmaken is nog een taak die je liever niet op een druilerige herfstdag doet. Als je lang van je BBQ en het tuinmeubilair wil genieten is het nodig ze een grondige poetsbeurt te geven en ze nadien op te bergen. Zo krijgen mos en verkleuring door het daglicht geen kans. Een waterdichte hoes boven de zandbak vermijdt dat er viezigheid in komt. Heb je een zwembad of een vijver? Span er een bladernet overheen om afvallende bladeren op te vangen, dat bespaart je achteraf veel werk. 

Een gazon vraagt niet veel werk in de winter omdat gras nauwelijks groeit bij koude. Planten vragen daarentegen wat meer aandacht. Een vorstgevoelige plant bedek je het best met een thermodoek om buiten te overwinteren. “Het is belangrijk dat je de planten afdekt met luchtig, isolerend materiaal”, zegt Art Verbeeck van Artecta bvba, winnaar van de gouden medaille in de categorie Jong Talent van de Vlaamse Tuinaannemer 2021-2022. “Bovendien moet de bovenkant goed afgedekt zijn, want als er water doorsijpelt kan de plant verrotten.”  

“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, snoei je de meeste bomen best tussen juni en september, wanneer de bomen actief zijn en hun ‘wonde’ kunnen afdichten”, vervolgt de tuinspecialist. Een tip die hij iedereen wil meegeven: “Wanneer je ingewerkte sproei-, beregeningssystemen of druppelslangen in je tuin hebt, vergeet ze niet leeg te blazen, zodat ze niet kapotspringen bij vorst. Net zoals je de buitenkranen moet afsluiten.” 

De meeste bomen snoei je het best tussen juni en september en niet voor de winter.

- Art Verbeeck, Artecta bvba

Hoe bereid je je woning winterproof voor? Isolatie van je huis staat hoog in de lijst van prioriteiten, zeker nu de energieprijzen op hol slaan. Controleer de dakbedekking op lekken en ramen en deuren op tochtgaten. Reiniging en inspectie van de schoorsteen is verplicht wanneer hij verbonden is met de centrale verwarmingsinstallatie om vergiftigingsgevaar en schoorsteenbrand te vermijden. Ook de verwarmingsketel heeft jaarlijks onderhoud nodig. Borrelende en tikkende geluiden in de radiatoren wijzen er vaak op dat er luchtbellen in het systeem zitten. Voor een maximale warmte kun je ze eenvoudig zelf ontluchten met een ontluchtingssleutel. 

Om de energiefactuur in toom te houden kun je alle lampen vervangen door energiezuinige exemplaren, dat scheelt, zeker in de winter als het vroeg donker is. Zonnepanelen zijn in de winter ook rendabel, zelfs al is er minder licht en zon. Ze zijn bestand tegen sneeuw, ijzel, hagel en sterke wind en zijn in een speciale hellingshoek gemonteerd zodat regen en sneeuw ervanaf glijden. Je hoeft dus niets te doen, integendeel: door sneeuw of een laagje ijzel te verwijderen kun je krassen maken of de coating aantasten.

Het koude weer zorgt er ook voor dat je de auto winterproof moeten maken. “De tips die van toepassing zijn op auto’s met verbrandingsmotoren gelden ook voor hybride of volledig elektrische wagens”, zegt Danny Smagghe, woordvoerder bij Touring. “Winterbanden zijn sterk aangeraden voor de veiligheid.” Een bevroren voorruit vermijd je door een stevig stuk karton achter de ruitenwissers te plaatsen. Zeker geen warm water over gieten, want dat kan barsten in het glas veroorzaken. Door een beetje talk op het rubber van de portieren te wrijven vriezen de deuren niet aan. Een beetje shampoo of huishoudproduct aanbrengen met een doek aan de binnenkant van de voorruit vertraagt het aandampen. “Bij vriestemperaturen zal een elektrische auto meer energie verbruiken voor de verwarming, waardoor de batterij sneller leegloopt en de actieradius van de wagen verkleint. Daar moet je wel rekening mee houden”, geeft Danny Smagghe nog mee.

To-dolijstje voor de winter

  1. Verwijder bladeren, mos, takken en ander afval uit je dakgoot
  2. Laat je schoorsteen onderhouden door een erkend schoorsteenveger
  3. Sluit je buitenkranen af zodat leidingen niet kapotspringen
  4. Bedek je vorstgevoelige planten in de tuin met isolerend materiaal
  5. Laat je verwarmingsketel controleren
  6. Haal de lucht uit je radiatoren 
  7. Investeer in winterbanden voor je wagen
  8. Voeg antivries toe aan de koelvloeistof van de motor en aan de ruitenwisservloeistof
  9. Leg een wollen trui, een warme deken en een extra zaklamp in je autokoffer in geval van pech op de weg
  10. Koop een degelijke krabber om je autoruiten ijsvrij te maken
Vorig artikel
Volgend artikel