renoveren
Bouwen & Wonen

Renoveren? Renoveren!

27.09.2021
door Elise Coppens

Voor velen is renoveren een noodzakelijk kwaad, voor anderen dan weer een stapje dichter bij hun droominterieur. Of het nu over een comfortrenovatie, isolatie-renovatie of een noodzakelijke renovatie gaat: dit is alles wat je moet weten voor je eraan begint.

Isaline De Backer
Zelfstandig interieurvormgever
Comfortrenovatie

Wanneer is de beste periode van het jaar om aan dit type renoveren te beginnen? 

“Natuurlijk hangt dat grotendeels af van welk type verbouwing je wilt uitvoeren. Meestal raad ik aan om te starten na het bouwverlof of ver genoeg van een bouwverlof. Op een jaar gezien is er niet echt een periode die beter is, je moet vooral zeker zijn van je ontwerp voor je eraan begint. Dat is de beste periode om met jouw verbouwing van start te gaan. Je moet weten wat je wilt en zeker zijn van je budget en je plan. Wat ik wel vaak opmerk, is bijvoorbeeld dat veel mensen na een vakantie plots ideeën hebben om te beginnen verbouwen. Dan hebben ze eventjes tijd gehad om bij dingen stil te staan en geraken ze vaak geïnspireerd om verandering in gang te zetten.”

Waar moeten we rekening mee houden bij deze renovatie? 

“Je moet zeker rekening houden bij renoveren met je gemoed en persoonlijke aspecten. Een renovatie inplannen in een heel stressvolle periode is meestal geen goed idee, want er komt sowieso al veel bij kijken. Verder kies je voor je eigen comfort, dus je weet dat er een prijskaartje aan vasthangt. Toch moet alles niet per se duur zijn om mooi te zijn. Voor elk budget kun je een gepast renovatieplan ontwerpen en vullen we de renovatie in functie van het budget in. Veel mensen denken vandaag vaak dat de topresultaten voor weinig geld kunnen, dat kan wel eens tegenvallen. Toch betekent dat niet dat je geen prachtresultaten kunt neerzetten met een kleiner budget. Je moet gewoon alles realistisch inschatten.”

Wat is de gemiddelde prijsklasse voor deze renovatie en hoeveel budget kun je best extra voorzien? 

“Bij een comfortrenovatie zijn mensen meestal meer geneigd om nog iets extra te doen tegenover de plannen die ze eerst hadden. Net omdat ze de renovatie ondernemen voor een mooier resultaat. Een interieurarchitect is daarvoor een nuttige investering. Eigenlijk bespaar je zo op kosten, omdat het plan vastligt en je weet dat het een resultaat oplevert dat je zelf hebt gekozen. Wel hou je best extra rekening in het budget met onvoorziene omstandigheden. Soms duiken er zaken op tijdens de werken. Dit komt meestal al bij de afbraakwerken aan het licht. Je moet sowieso incalculeren bij renoveren dat er iets kan foutlopen. Dit komt meestal al bij de afbraakwerken aan het licht. Je moet sowieso incalculeren dat er iets kan foutlopen. Zo ben je voorbereid.”

Marc Van Cromphaut
CEO Dakra bvba
Noodzakelijke renovatie

Wanneer is de beste periode van het jaar om aan dit type renoveren te beginnen? 

“Voor buitenschrijnwerk voor bijvoorbeeld ramen is de perio­de van het jaar iets minder van belang, dat kan eigenlijk het hele jaar door uitgevoerd worden. Bij daken is dat natuurlijk helemaal anders. Voor renovaties aan een dak is het bij voorkeur droog weer. De beste periode is doorgaans maart tot en met oktober voor. Al krijgen wij de laatste jaren het hele jaar door immens veel aanvragen binnen. Het is heel druk, ongeacht het seizoen.” Verder raad ik altijd aan om op tijd prijsoffertes aan te vragen, dan ben je zeker dat het op tijd in orde komt. Aannemers hebben tijdens de winterperiodes meer tijd om alle offertes op tijd klaar te krijgen.”

Waar moeten we rekening mee houden bij deze renovatie? 

“Je moet al zeker rekening houden met de materiaalkeuze van het buitenschrijnwerk. Is het hout, aluminium, pvc… Als klant kun je vragen aan de aannemer of hij de ramen zelf maakt of aankoopt. Wanneer hij de ramen zelf produceert, kan het bedrijf veel korter op de bal spelen wat aanvragen betreft. Zo kun je al heel wat wachttijd verminderen voor jezelf als klant.
Als er zich een probleem voordoet op de werf gaat een producent dit vlugger kunnen oplossen. Opnieuw benadruk ik daarom dat je ook op tijd je offerte moet opvragen. Soms kunnen we als aannemers wel dringende zaken erbij nemen, maar dat gaat natuurlijk niet altijd. Een aannemer/dakwerker kan niet binnen veertien dagen beginnen. Reken zeker drie maanden.”

Wat is de gemiddelde prijsklasse voor deze renovatie en hoeveel budget kun je best extra voorzien? 

“Hoeveel je moet betalen, is afhankelijk van het type materiaal dat je gebruikt en de grootte van het schrijnwerk. Bij renovaties hou je wel best verborgen gebreken in het achterhoofd. Of soms kan de aannemer-dakwerker moeilijk zien hoe de dakconstructie in elkaar zit. Zaken zoals bijvoorbeeld houtworm kun je niet altijd voorspellen. Maar bij een dakconstructie van 15.000 euro zal er een maximum meerprijs van 1.500 euro kunnen komen. Is het meer dan dat? Dan zal de aannemer bij de prijszetting iets over het hoofd hebben gezien. Informeer je dus heel goed bij de aannemer en vraag een duidelijk gedetailleerde offerte. Zo is de kans op onverwachte zaken al veel kleiner en ben je beter voorbereid.”

Annick Hulsman
Market manager voor DIY bij ISOVER
Isolatie-renovatie

Wanneer is de beste periode van het jaar om aan dit type renoveren te beginnen? 

“Met isoleren wacht je liefst nooit te lang, want het kan al meteen vanaf dag één renderen. Je isoleert om de warmte in de zomer en de koude in de winter buiten te houden. Bij een niet geïsoleerd dakschild kan tot 30 procent warmte verloren gaan en bij niet geïsoleerde muren 20 tot 25 procent. Uitstellen is dus nooit een goed idee. In het geval van muurisolatie kan het natuurlijk buiten best droog weer en niet te winderig zijn, maar het is op zich geen noodzaak. De beste periode van het jaar? Gewoon zo snel mogelijk. Hoe langer je wacht, hoe meer je betaalt voor energie. Vanaf het moment dat de isolatie in orde is, zie je dat meteen aan de hand van je energieverbruik.”

Waar moeten we rekening mee houden bij deze renovatie? 

“Bij het na-isoleren van daken moet je zien dat de dakbedekking waterdicht is en dat een houten dakstructuur geen houtrot vertoont. Een tweede belangrijk element daarbij is de aanwezigheid van een onderdak. Als die dingen niet in orde zijn, raden we aan dat meteen in orde te brengen. Anders heeft isoleren weinig zin. Kies ook zeker voor een optimale isolatielaag. De lambda-waarde vertelt je daar iets over. Hoe lager deze waarde, hoe performanter. Daarnaast geldt: hoe dikker het materiaal, hoe beter de isolatie. Elke extra centimeter levert je voordelen op. Bij muren moet je kiezen of je binnen of buiten gaat isoleren. Hou er rekening mee dat je stedenbouwkundig gezien de buitenzijde niet altijd mag verbreden. Binnen verkleinen je ruimtes dan weer door isolatie, let daar dus mee op.”

Wat is de gemiddelde prijsklasse voor deze renovatie en hoeveel budget kun je best extra voorzien? 

“Het is moeilijk daar een prijs op te plakken. Je zult sowieso wat centjes op tafel moeten leggen. Die investering verdient zich tussen de vijf en vijftien jaar sowieso terug. Het loont voor je energiefactuur en de waarde van je woning gaat erdoor omhoog. Verder moet je de kosten van het materiaal en de werkuren van het renoveren mee incalculeren. Glaswol is een vrij betaalbaar isolatiemateriaal, zeker vergeleken met andere kunststofmaterialen. Het is een heel stabiel product. Het voordeel van dit type isolatie? De prijzen zijn niet onderhevig aan prijsschommelingen, maar het zorgt wel voor hetzelfde comfort. Maak een duidelijke offerte op basis van wat je wilt en de keuzes die je maakt, en dan is het kostenplaatje op voorhand duidelijk.”

Vorig artikel
Volgend artikel