kinderen
Gezin

Gelukkig op reis met kinderen

27.09.2021
door Daan Vanslembroeck

Wie kinderen heeft, weet het. Wie kinderen heeft, beaamt het. Als je op reis gaat mét kinderen dan ben je zelf gelukkig als zij het naar hun zin hebben. Meer nog, dan kun je misschien het boek eens lezen dat je al altijd hebt willen lezen.

Reizen met kinderen

Echte wiskundige stellingen over het reizen met kinderen zijn er niet, maar elke ouder groeit naar mate de jaren verstrijken uit tot een ervaringsdeskundige. Reizen met kinderen omvat meestal reizen voor je eigen comfort. Wie met de auto reist, kan tegenwoordig rekenen op tal van items om de reis vlotter te doen verlopen. Tv-schermen op de achterbank, een wifi hotspot maken met je telefoon, een grote zak snoep waaruit iedere vijftig kilometer iets wordt getoverd. Ouders zijn creatief in het bedenken hoe ze hun reis zo aangenaam mogelijk maken. Het begint echter al met het plannen van de reis, dan is er de reis zelf en uiteraard de reisbestemming die best kadert binnen het gezinsplaatje.

“Wij zien wel waar ons hart ons brengt”, vertelt blogster Lies Desmet, mama van vier kindjes en al in alle continenten op reis geweest. “Als je met kinderen op reis gaat, moet je altijd wel een zekere voorbereiding hebben, maar je mag geen strak schema aanhouden. Tenslotte reis je altijd op het ritme van je kinderen. Bepaal enkele echte ‘must see’ activiteiten in de regio en hou verder vooral rekening met de aanwezigheid van water. Rivieren, een zwembad, strand of zee. Dat vinden kinderen altijd fijn. Als je met vier kinderen de Mount Everest zou beklimmen, zou ik dat wel afraden (lacht). Het moet haalbaar zijn voor iedereen. Als de kinderen het naar hun zin hebben, dan het ganse gezin.”

Voorbereiding

Wat de voorbereiding betreft, is Desmet duidelijk. “Instagram en Pinterest zijn mijn beste vrienden. Daarop vind je heel wat leuke tips om kindvriendelijke uitstapjes te doen. Het is een perfecte aanvulling van een reisgids of toeristische kaart van de regio.”

Lies Desmet reisde onder meer al naar Australië, Zuid-Afrika en Parijs, maar als ze twee kindvriendelijke reisbestemmingen mag aanstippen dan zijn het Thailand en Berlijn. “Thailand is echt een aanrader voor wie voor het eerst naar een ver land wil reizen met de kids. De bevolking is ongelofelijk kindvriendelijk en er valt echt van alles te beleven. Je wordt er ook niet buiten gekeken op restaurant als je kindje begint te wenen en alles is vlot toegankelijk. Bovendien is er een goede gezondheidszorg wat ook niet onbelangrijk is als er plots iets scheelt met iemand van het gezin.”

“Als ik een grote stad moet aanduiden dan kies ik zeker voor Berlijn. De Duitse hoofdstad heeft alles om kinderen te boeien. Veel natuur, attracties, leuke pleintjes en je voelt je overal veilig en comfortabel. Bovendien is het openbaar vervoer uitstekend georganiseerd. Met de metro, een avontuur op zich, reis je probleemloos van het westen naar oosten en van het noorden naar het zuiden. Maar ook hier is het toch aangewezen om bepaalde routes op voorhand wat uit te stippelen zodat je minder snel ‘ik ben moe’ hoort. Afgelopen zomer ging het gezin een nieuwe uitdaging aan. De Sprinter werd omgebouwd tot mobile home en Desmet trok met haar man en vier kinderen naar Spanje. “Een uitdaging”, vertelt ze.

“Gaan jullie dat echt doen?”

“Vrienden hadden ons meermaals gezegd: ‘gaan jullie dat echt doen?’, maar je moet dat gewoon een beetje kaderen. Eigenlijk moet je de binnenruimte alleen zien als je bed. We slapen in het busje, maar voor de rest zijn we buiten. Al de rest is eigenlijk je woonkamer. De natuur is eindeloos en zo uitgestrekt dat je in no time je tafel en je stoelen buiten hebt gezet terwijl de kinderen aan het klimmen en het klauteren zijn. Je gaat en staat ook letterlijk waar je wil. Bevalt het je, dan blijf je een paar dagen langer. Valt het wat tegen, dan rij je gewoon een paar honderd kilometer verder. Ok, je bent afhankelijk van het weer, maar je moet dat ook in perspectief plaatsen. Als het thuis slecht weer is, krijg je ook een punthoofd als je binnen moet zitten, dus zoveel verschil is er niet (lacht).”

Vorig artikel
Volgend artikel