body
Gezondheid

Van zelfliefde naar zelfacceptatie

03.03.2020
door Kim Beerts

‘Fuck off, beauty standards.’ Met dat mantra sloeg de body positivity-beweging ons de voorbije jaren om de oren. Maar hoe goed het omarmen van schoonheid in alle vormen en maten ook is, de nadruk bleef op het uiterlijk liggen. Met body neutrality is dat nu gedaan.

“Body positivity gaat over het lichaam vieren, terwijl body neutrality meer nuanceert: het draait om accepteren wie we zijn en wat we kunnen”, vertelt Jitske Van de Veire, dochter van radiopresentator Peter Van de Veire, maar voorál succesvol onderneemster en boegbeeld voor al wie worstelt met het zelfbeeld. Op Instagram deelt Jitske geregeld foto’s van hoe ze er écht uitziet – inclusief puistjes, maandverband en cellulitis. “Niet dat ik per se een boegbeeld wou zijn, ik besloot gewoon mijn eigen onzekerheid aan te pakken door te tonen dat niet alles perfect moet zijn. Hoewel reclame en social media ons dat doet geloven.”

Ik ben oké

Het was volgens haar dan ook nodig dat er een body positivity-beweging kwam: we moesten leren om ons lichaam, in alle vormen en maten, graag te zien. “Maar ik ben ook blij dat we nu evolueren naar body neutrality”, gaat Jitske verder. “Die term dekt de lading beter. Je zegt: ik ben wie ik ben en dat is oké. Je hoeft je niet alle dagen ‘happy’ of ‘wauw’ te voelen, maar je moet wel leren omgaan met die dipjes. Tegelijk laat body neutrality ook ruimte om taboes, zoals eetstoornissen, te bespreken en aan te pakken op een mentaal gezonde manier. Zonder body shaming.”

‘Jonge meisjes kunnen zich nu herkennen in de meest uiteenlopende vrouwen op kledingposters. Dat is goed voor hun zelfbeeld.’
Jitske Van de Veire

Enige beweging

“Ik durf geloven dat dit het begin van een beter lichaamsbeeld kan zijn”, klinkt Jitske hoopvol. “Zelfs de grote concerns als H&M en Asos tonen nu modellen met cellulitis en vetrolletjes. Natuurlijk doen ze dat vanuit commercieel oogpunt. Maar wat dan nog? Zij bereiken een grote groep. Jonge meisjes kunnen zich nu herkennen in de meest uiteenlopende vrouwen op kledingposters. Dat is goed voor hun zelfbeeld. Maar het stopt natuurlijk niet bij advertenties. Ook paspoppen zouden realistischer en diverser mogen zijn en de plus size-maten mogen dringend eens tussen de andere kledingmaten gehangen worden. En hoewel we een en ander zien bewegen in de media, zijn we er ook daar nog niet. Iemand met rimpels of een buikje tonen is één ding, maar wat met brandwonden of een handicap?”

Imperfecte plaatjes

Fotograaf Noortje Palmers, die Jitske al enkele keren fotografeerde – onder meer voor haar Instagram-project Taboob, waarbij ze de preutsheid van sociale media aankaartte – ziet het tij alvast keren: “Onlangs mocht ik Jitske nog met paars okselhaar op de cover van een themabijlage zetten. Dat dit mogelijk is in de mainstream media vind ik echt straf”, klinkt ze verbluft. “Voor mij is zoiets een evidentie. Ik maak geen perfecte plaatjes, maar wel eerlijke mooie beelden. Daar stem ik mijn casting ook op af: ik wil échte mensen op mijn foto’s – met een hoek af, in verschillende huidskleuren, met een maatje meer… En er komt geen photoshop of airbrushing aan te pas.

“Ik wil échte mensen op mijn foto’s – met een hoek af, in verschillende huidskleuren, met een maatje meer…”
Noortje Palmers, fotograaf

Vijf jaar geleden moest ik daar nog echt een punt van maken, maar vandaag kiezen klanten net om die reden voor mij. Onlangs mocht ik voor schoonheidsmerk Happy Skin zelfs een beeldbank aanleggen van een diverse groep niet-alledaagse modellen. Dat zij daarin voortrekker willen zijn, is nu al het hoogtepunt van mijn professioneel jaar. Hieruit groeide ook de nieuwe Instagram-movement Imperfections. Ik maakte beelden van mensen met littekens, moedervlekken, overgewicht… en zette die imperfecties centraal. Want ook daarin zit schoonheid.”

Met vallen en opstaan

Het klinkt allemaal goed, maar eenvoudig is het niet om jezelf body neutral op te stellen. “Ik ben daar ook al tien jaar mee bezig, met vallen en opstaan”, erkent Jitske. “Het belangrijkste is dat je eerlijk bent: vind je jezelf echt lelijk of spiegel je je teveel aan anderen? Is het het eerste: pak dat dan aan. Sport of let op je voeding, zolang je jezelf er maar beter door voelt. Maar vaak is het dat tweede. Stop daarom met jezelf te vergelijken, omring je met mensen die je gelukkig maken, ook online, en doe gewoon je eigen ding.”

  • Copyright omslagfoto Jitske en Noortje op set Taboob: Delphine Desimpel / VIER / Gert Late Night
  • Copyright foto Jitske met paars okselhaar: Noortje Palmers
Vorig artikel
Volgend artikel