vriendinnen
België

Het belang van een girlgang

03.03.2020
door Elise Coppens

Friends brengen heel wat benefits mee waar we niet altijd bewust bij stilstaan. Dat gevoel van vriendschap komt des te intenser binnen door kleine dingen zoals een bericht op het juiste moment, een deugddoende uitstap naar zee of gewoon een avondje dansen in de stad.

Maybe our girlfriends are our soulmates and guys are just people to have fun with”, predikte Samantha Jones ooit in de Amerikaanse hitserie Sex and the City. En ze had misschien wel gelijk. Los van je relatie, je job, je woonsituatie of de band met je familie, blijven je vrienden door alle veranderingen heen een constante in je leven. In eender welke situatie kun je bij je girlgang altijd terecht voor een goede babbel en een wijntje – of twee – wanneer je daar nood aan hebt. En na die babbel? Dan besef je nog harder waarom je bevriend bent.

Hulpnetwerk

Quality time met vriendinnen is soms moeilijk in te plannen, wat de tijd samen extra kostbaar maakt. Tijdens die kostbare momenten staan eerlijkheid en vertrouwen centraal. “Je vriendinnen zijn degenen die je niet vertellen wat je wilt horen, maar die je vertellen wat je moét horen”, benadrukt founder van Clouds of Fashion en influencer Laurentine Van Landeghem. “Jouw vriendinnen zijn een soort van back-upsquad, een hulpnetwerk dat in actie schiet wanneer ze merken dat het minder goed gaat met jou. Samen iets gaan eten of een wandeling maken is al voldoende om je weer beter te voelen.”

‘Jouw vriendinnen zijn een soort van back-up squad, een hulpnetwerk dat in actie schiet wanneer ze merken dat het minder goed gaat met jou.’
Laurentine Van Landeghem, Clouds of Fashion

Batterijen opladen

“Vriendinnen bieden je altijd enig perspectief”, klinkt het bij DJ en radiopresentator Jolien Roets. “Mijn vriendinnen en ik hebben heel uiteenlopende persoonlijkheden, maar toch werkt het tussen ons. Zelfs wanneer ik doodmoe ben, door een moeilijke periode ga, veel stress heb of niet goed in mijn vel zit, haal ik energie uit een moment met hen. Of we nu iets gaan drinken in Café Gomez in Gent of thuis samen de twee Sister Act-films bekijken met een pot Ben & Jerry’s, een avond met mijn vriendinnen laadt altijd mijn batterij weer op. Als we een tijdje minder afspreken, dan pikken we de draad snel weer op en voelt het onmiddellijk aan als thuiskomen.”

Samengestelde familie

Dat thuiskomen mag je letterlijk nemen, want naast alle chaos en drukte van het dagelijkse leven vormen je vriendinnen de perfecte thuisbasis of sweet escape om alles even los te laten. “Eigenlijk zijn jouw vriendinnen een beetje een zelfgekozen familie”, beklemtoont Jolien. “Dat gevoel zit in kleine dingen zoals bijvoorbeeld een moment vrijmaken om een verjaardag te vieren. Na pakweg een citytrip of een surfvakantie samen, voelt die band nog hechter aan. En wanneer het even minder gaat, dan is daar begrip voor en zijn zij het die je helpen jezelf weer aan elkaar te lijmen. Tussen al het dansen, reizen en babbelen door besef je plots dat je jezelf weer hebt teruggevonden.”

‘Tussen al het dansen, reizen en babbelen door besef je plots dat je jezelf weer hebt teruggevonden.’
Jolien Roets, Qmusic/DJ

Tournée Internationale

Net zoals er familietradities bestaan, hebben ook vriendengroepen eigen tradities waar ze belang aan hechten. “We gaan elk jaar een weekend naar de zee en met een andere groep bedachten we het maandelijks concept ‘Tournée Internationale’”, legt Laurentine uit. “Dan testen we gerechten uit een ander land bij iemand thuis uit; we koken Indiaas, dan weer Afrikaans, en ga zo maar door. Verder zijn ze graag te vinden op het Zuid in Antwerpen om iets te drinken of om te dansen in Club 808, maar vind je ze evengoed gewoon thuis gezellig met een theetje. “Zolang er maar gebabbeld en gegeten kan worden”, sluit Jolien af.

In goede en slechte tijden

Er voor elkaar zijn in goede en slechte tijden geldt dus niet alleen bij een huwelijk, maar evengoed bij een waardevolle vriendschap, en misschien zelfs nog meer. Achter al het amusement schuilt een stevige basis van vriendschap die steunt op vertrouwen, eerlijkheid en begrip. Ook wanneer het niet goed gaat, kun je bij je girlgang terecht. Zeker dan. Of het nu voor een wijntje, een wandeling, een reis of een weensessie in de zetel is; your (girl)friends got your back.

Vorig artikel
Volgend artikel