water
Bouwen & Wonen

Wat te doen met al dat water in mijn tuin?

15.09.2023
door Ellen Van Hoegaerden

Regenwater is kostbaar. Er bestaan ondertussen tal van manieren om het blauwe goed op te vangen en zo voor milieu en eigen portefeuille te zorgen. Een regenton is een goede start, maar wie zoekt naar esthetischere oplossingen vindt hier inspiratie. 

waterLaat het water passeren: waterdoorlatende oppervlakken 

Om voldoende waterinfiltratie te faciliteren is zo weinig mogelijk verharding van jouw buitenruimte het doel. Probeer daarom minstens de helft van de oppervlakte vrij te laten voor wat groen. Wil of moet je toch wat tegels behouden, dan kun je ze aanvullen of vervangen door natuurlijkere (halfverharde) opties, zoals boomschors, cacaodoppen, grind of houtsnippers. Of je kiest voor waterdoorlatende varianten als grasbetontegels, klinkers of grindmatten. Ook klik- of houten tegels zijn poreus genoeg. En dan is er nog geleidend bestratingsmateriaal, een doorgaans stedelijke toepassing om verharde stukken te koelen en water op te vangen dat je eventueel ook kunt gebruiken voor je oprit of terras. 

regentonLaat het water infiltreren: combinaties met regenton

Beschik je al over een regenton? Die kun je dan gemakkelijk combineren met een vulautomaat, met overloopfunctie en filter. Deze toepassing zorgt ervoor dat je ton niet overloopt en het regenwater afvoert naar het riool of bij voorkeur de tuin. Andere opties zijn onder meer het aanleggen van een grindkoffer of -strook, of kiezen voor infiltratiekratten. Deze kratten uit kunststof plaats je in de grond en werken vervolgens als waterbuffer. Je kunt ook greppels en waterlopen graven. Een wadi is een bekende toepassing die je gemakkelijk zelf aanlegt. Dit is een kom gevuld met zand en grind die regenwater opvangt en het water zo langzaam kan laten infiltreren in de bodem. 

waterLaat het water stromen: regentuin, regenwatervijvers en groendaken 

‘Meer groen? Meer groen!’ Is dat je leus, dan zijn regentuinen ongetwijfeld jouw go to-wateropvangoptie. Een regentuin is een ondiepe, beplante verlaging met aangepaste bodem die regenwater tijdelijk opvangt en absorbeert, om het vervolgens in de grond te laten infiltreren. Een hybride optie tussen een filterstrook en een wadi. Regenwatervijvers met hun groene oevers werken ongeveer hetzelfde en zijn, naast sfeervol, ook ideaal om planten en diertjes gelukkig te houden. Door hun beperkte opslagcapaciteit is overstorten naar een gracht of wadi wel aan te raden. Ook groendaken zijn een mooie, duurzame oplossing. Ze houden het regenwater vast, waardoor afwateringssystemen minder worden belast.

regentonLaat het water werken: regenwaterrecuperatiesystemen 

Je kunt ook kiezen voor geavanceerdere regenwaterrecuperatiesystemen. Die vragen iets meer aandacht en investering, maar je kunt het opgevangen en gefilterde regenwater wel inzetten voor verschillende toepassingen in huis, waarmee je uiteindelijk fiks bespaart. Deze systemen integreer je in het gebouw en gebruik je voor het spoelen van toiletten, om je was te doen en tal van andere huishoudelijke behoeften. Je hebt twee soorten systemen: een natuurlijke en een gedwongen waterrecuperatie. Bij die laatste plaats je het waterreservoir onder de grond, aangevoerd door een waterpomp. Vanwege het technische aspect en de omvang van een dergelijk systeem laat je plaatsing best aan professionals over. 

Vorig artikel
Volgend artikel