Interview door Ellen Van Hoegaerden

Bart van Opstal: “EPC-label is belangrijkste criterium voor vastgoed”

Een vastgoedtsunami, zo doopte notaris en woordvoerder van notaris.be Bart van Opstal de situatie op de vastgoedmarkt tijdens de coronaperiode en de maanden die volgden. Het zette hem en economisch journalist Patrick Luysterman ertoe aan een boek te schrijven: Een huis kopen zou niet moeilijk mogen zijn. Niemand beter dus om de huidige situatie te kaderen.

Tijdens de piek van corona zochten mensen veiligheid, een plek om thuis te noemen, en snel. Dat zorgde voor extreme situaties met prijsstijgingen die vooral een impact hadden op de jongere generatie. “Toch waren zij bijzonder actief. Nog nooit hebben zoveel jongeren gekocht”, duidt de notaris. “Maar het was een moeilijke periode voor kandidaat-kopers. Mensen werden zodanig onder druk gezet dat ze soms op vijf minuten tijd moesten beslissen om een woning te kopen of niet. Dat zorgde voor heel wat frustratie. Uiteindelijk gaat het hier wel om een van de belangrijkste materiële beslissingen die je ooit zult maken.” 

Kunnen kandidaat-kopers opnieuw met een gerust hart hun kans wagen op de vastgoedmarkt?  

“We zitten nu in een fase van afkoeling op de vastgoedmarkt. Er kan weer onderhandeld worden. Maar de stijgende rentevoeten maken het ook moeilijker. Budgetten zijn hierdoor veel kleiner. Krediet aflossen aan een rentevoet van 1 procent ten opzichte van 4 procent, dat is een behoorlijk verschil. Er zijn dus vandaag veel mensen die niets vinden of die hun verwachtingen moeten bijstellen.” 

Is de baksteen in de maag al niet langer te zwaar geworden? Er zou bijvoorbeeld al eventjes een evolutie zijn van mensen die steeds kleiner willen wonen.

“De coronaperiode heeft ervoor gezorgd dat we anders gingen kopen. Thuiswerk is nu ingeburgerd, dus zijn we net geïnteresseerd in grotere eigendommen. Studio’s zonder aparte slaapkamer doen het nu bijvoorbeeld minder goed qua verkoop. Mensen willen (buiten)ruimte. In feite zijn de criteria net uitgebreid.” 

Laat het juridische aspect checken door je notaris alvorens je een compromis tekent. Het kost niets, maar het voorkomt veel problemen.

Zijn er nog naschokken van de vastgoedtsunami die een impact hadden op de vastgoedmarkt? 

“De algemene tendens is dat er ofwel een daling van de prijzen ofwel een vermindering van de stijging van de prijzen plaatsvindt. Nu zijn de prijzen, toch zeker in Brussel en Wallonië, aan het dalen op de vastgoedmarkt. In Vlaanderen nog niet echt, maar er is wel een prijsstabilisering. Eigendommen waar veel vraag naar is – woningen met tuin, liefst met garage – zullen vlot blijven verkopen. Maar voor het segment eigendommen waar veel werk aan is, zal men aan de onderhandelingstafel kruipen. We mogen de renovatieverplichting niet vergeten. Binnen 5 jaar moet een woning energiezuinig zijn. Dat begint op de prijs te wegen. Wil je kopen in een goedkope prijsklasse én heb je de mogelijkheid om te onderhandelen, dan zal dat doorgaans in het segment van de minder goed geïsoleerde eigendommen vallen. Daar kun je dus koopjes doen.” 

Renoveren zit al enkele jaren in de lift, toch?  

“Klopt. Tijdens de laatste kwartaalcijfers zagen we ook dat nieuwbouwvastgoed het minder goed doet. De bouw-, materiaal- en loonkosten, in combinatie met btw aan 21 procent, maken dat nieuwbouw te duur is geworden voor veel mensen. Men gaat op zoek naar alternatieven. Zeker als instap. Anderzijds heeft nieuwbouw wel het voordeel dat dit wellicht het meest waardevast is én het meeste in waarde zal stijgen, omdat het hier bijna altijd gaat over eigendommen met een A-EPC-label. Mensen hebben dan ook een kleiner budget nodig om hun verbruik te bekostigen. Sinds de renovatieplicht is het EPC-label het belangrijkste criterium geworden.” 

vastgoedmarkt

Zijn er naast de EPC-waarden nog basiselementen waarmee je rekening moet houden?  

“Koop geen kat in de zak. Tijdens corona zijn er veel mensen die een eigendom te snel kochten en zaken over het hoofd zagen, zoals lekken of asbestproblemen. Gelukkig is dat aan het minderen. Kijk naast de isolatienormen ook of de woning zelf er ‘normaal’ uitziet. Heb je er niet veel kaas van gegeten, neem dan iemand mee die er meer voeling mee heeft. Laat ten slotte het juridische aspect checken door je notaris alvorens je een compromis tekent. Gaan alle huiseigenaars akkoord met de verkoop, bijvoorbeeld? Het kost niets, maar het voorkomt veel problemen.” 

Je woonst onderhouden om er later een mooie spaarpot aan over te houden of om het eventueel door te geven, hoe doe je dat best? 

“Tegen 2050 moet iedereen over een A-label beschikken. Ga na wat je met je huidige budget kunt doen om zo snel mogelijk een A-, B- of eventueel C-label te bekomen. Desnoods doe je het in stappen. Dat zijn nuttige investeringen, omdat ze je eigendom in waarde doen stijgen. Tegelijk pluk je er zelf de vruchten van, omdat je minder verbruikskosten zal hebben. Deze investeringen kunnen gaan van dakisolatie tot zonnepanelen, warmtepompen… Dan sta je ook sterk wanneer je wilt verkopen. Je zou er eventueel voor kunnen lenen, omdat het zich toch terugbetaalt.” 

15.09.2023
door Ellen Van Hoegaerden
Vorig artikel
Volgend artikel