Wellness voor je interieur, van kleur tot geur
Thuiskomen, dat is tot rust komen. De ruimtes waarin jij dagelijks vertoeft hebben dan ook een enorme impact op je geluksgevoel. Van look tot feel, en zelfs met een juiste mix aan geuren, creëer je gemakkelijk zelf jouw persoonlijke wellness.
De fundamenten van harmonie in huis rusten op een goed grondplan, met uitlijning van vaste en losse elementen. Schrijnwerk en meubels, maar ook verlichting, parketrichting, tegelplan… bepalen allemaal het totale zenplaatje, zegt Jana Raeymaekers, interieurarchitect bij Monolith. “Te veel verschillende kleuren en materialen in één ruimte vermijden is een basisregel. Een gevoel van eenheid krijg je door de juiste materialen binnen een kleurenpalet te combineren en deze doorheen de woning te gebruiken.” Voldoende circulatieruimte vrijhouden is een andere pijler, en een van de focuspunten van feng shui. “Deze Chinese leer zegt ook dat je een bed of zetel met de leuning of hoofdbord tegen de muur moet plaatsen. Aan je bureau werk je met een open zicht op de ruimte en deur.”
Die ruimte houd je rommel- en dus prikkelvrij, met dank aan (ingebouwde) opbergruimte. “Grote contrasten laat je achterwege”, vervolgt Jana. “Een accentmuur werkt enkel bij een grote, lange muur. Schilder liever alles in eenzelfde kleur, met lage saturatie. Je vindt de meeste rust in een witte of beige ruimte en natuurlijke kleuren zorgen voor dat wellnessgevoel. Paars, blauw en groen werken kalmerend, maar kunnen ook kil zijn. Belangrijk is de aanwezigheid van een warme ondertoon. Die zorgt voor zen en gezelligheid.” Met lichte gordijnen uit dezelfde stof en dimbare (sfeer)verlichting krijg je snel de gewenste mood. “Planten en bloemen, waaronder lavendel, aloë vera en eucalyptus, zorgen ten slotte voor een rustgevende uitstraling en geur.”
Een aangename geur verbetert dus de levenskwaliteit, zelfs onbewust.
Over geureffecten weet Patrick Castelain, bestuurder van geurbelevingsbureau Scents, alles. “Geur is het enige zintuig met een rechtstreekse verbinding naar het limbisch systeem, dat onder meer onze emoties bepaalt. Een aangename geur verbetert dus de levenskwaliteit, zelfs onbewust.” Interieur, geur en emoties moeten elkaar versterken. “Als je bijvoorbeeld een roodgetinte ruimte binnenkomt, is het fijn als je sinaasappels, kersen of mandarijnen ruikt. In een groene ruimte wil je de geur van lavendel, groene appel of vers gemaaid gras ruiken.” Voor een overwegend houten interieur zorgt sandel- of cederhout voor kalmte. En in een wit, modern interieur maakt lavendel of vanille gelukkig. “We raden altijd een ingrediëntenmix aan. Veel mensen willen in de winter trouwens een andere geurbeleving dan in de zomer. Winterse geuren zijn kaneel, hout, munt, eucalyptus… In de zomer zijn bloemen en fruit populair.”
Voor de beste geurverspreiding raadt Patrick een diffuser aan. “Die stel je zelf in en de intensiteit zit altijd goed. Wees je echter bewust van gewenning en zet het toestel niet harder. Te veel geur is een veelgemaakte fout.” Airco- of ventilatiekanalen zijn ook ideaal om door de hele woning een aangename geur te verspreiden. “Mensen investeren steeds meer in hun woonst. Zorgen voor alle zintuigen is dé manier om je welzijn te verhogen.”