lening
Bouwen & Wonen

Renteloos lenen voor een beter EPC-label

21.06.2021
door Fokus Online

Renoveren van een woning met een slecht EPC-label kost geld. Veel geld. Alle steun is daarom welkom, en sinds januari 2021 helpt de Vlaamse overheid een handje met extra financiële ondersteuning.

Renteloze lening

Wie een woning of appartement met een slechte energieprestatie, aangekocht vanaf 2021, renoveert om een beter EPC-label te halen, kan rekenen op een renteloze lening. Geert Flipts, communicatieverantwoordelijke van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap, legt uit. “We stellen vast dat er heel wat woningen nog niet voldoen aan de langetermijndoelstelling. Amper 4,6 procent behaalde begin 2021 een A-label, de doelstelling die we uitschreven voor alle woningen en appartementen tegen 2050.”

Om bewoners te motiveren, geeft de Vlaamse overheid een stevige duw in de rug. “Je kunt tot 60.000 euro renteloos lenen op een termijn van maximaal 20 jaar voor wie renoveert tot label A”, aldus Flipts. “Het betreft een lening die je boven op je hypothecaire lening afsluit bij dezelfde financiële instelling op het ogenblik van de aankoop van de woning. Eigenaars moeten wel binnen de vijf jaar kunnen aantonen dat hun EPC-label aanzienlijk verbeterd is.” Die investering kan op alle vlakken worden ingezet. Van de installatie van verwarming of isolatie tot het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp. Vooral het einddoel, het behalen van het vooropgestelde EPC-label, telt.

Hoeveel kan je lenen?

Voor wie een nieuw huis koopt, is het natuurlijk belangrijk te weten hoeveel je dan renteloos kunt lenen. Flipts: “Het verschilt als je naar een A-, B-, of C-label gaat. Wie naar een A-label evolueert kan tot 60.000 euro renteloos lenen. Naar een B- of C-label is dat respectievelijk 45.000 en 30.000 euro. In geval van een appartement kun je tot 45.000 euro renteloos lenen als je naar A gaat en tot 30.000 euro als je naar B gaat. En het is uiteraard wel vereist dat je een hypothecair krediet afsluit bij je financiële instelling. Op onze website energiesparen.be kun je trouwens berekenen hoeveel je uitspaart met zo’n renteloze lening. Wie bijvoorbeeld 60.000 euro renteloos leent, een hypothecaire lening heeft van 1,2 procent op twintig jaar, bespaart 7474 euro. Dat is toch niet slecht.”

Aanvragen van premies

Naast renteloos lenen is er ook de mogelijkheid om premies aan te vragen bij een renovatie die het EPC-label verbetert. Hier komen ook woningen in aanmerking waarvan je al langer eigenaar bent. “Als de eigen woning binnen de vijf jaar grondig gerenoveerd wordt zodat het label aanzienlijk verbetert, kan er een EPC-la- belpremie aangevraagd worden. Die kan oplopen tot 5000 euro. En daarnaast zijn er ook nog tal van individuele isolatiepremies voor dak-, vloer-, muurisolatie, hoogrendementsbeglazing en energiezuinige technieken. Zoals een warm- tepomp(boiler), zonneboiler of zonnepanelen. ”

Flipts besluit dat er dankzij die extra steun proactief gewerkt wordt om sneller meer huizen en appartementen te renoveren tot een energielabel A. “Hierdoor hopen we dat de renovatiegraad verhoogt. We gaan dit de komende maanden ook uitgebreid communiceren met een mediacampagne. Zo weet de burger goed dat je op een financiële tussenkomst van ons kunt rekenen als je een engagement aangaat om een woning of appartement te verbeteren.”

En voor woningen die moeilijk te renoveren vallen, biedt de Vlaamse overheid nog tot eind 2022 de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie van 10.000 euro aan, voor wie niet kan genieten van het tijdelijk gunstige btw-tarief van 6 % bij sloop- en heropbouw.

Vorig artikel
Volgend artikel