interieur
Bouwen & Wonen

8 professionele tips voor een op-en-top persoonlijk interieur

14.11.2023
door Célia Berlemont

Een mooi interieur creëren is een grote uitdaging, want je wilt uiteindelijk een sfeer die zowel de persoonlijkheid van de bewoners als het natuurlijke karakter van het huis benadrukt. Budget en ruimtelijke beperkingen steken vaak stokken in de wielen. Via deze tips creëer je een interieur dat écht bij je past.

interieurEen vloer van topkwaliteit

Wanneer je begint aan een renovatieproject is het essentieel om dat stijlvol en ecologisch aan te pakken. Kies voor een vloer van hoge kwaliteit, die zal immers een invloed hebben op al je andere keuzes, gaande van muurverf tot meubels en verlichting. Parket, beton, Mortex of keramische tegels zijn misschien wat duurder maar wel oerdegelijk. Ze zijn ook personaliseerbaar in kleur, vorm of installatietype. Less is more, right?

interieurEen kwestie van verkeer 

Julien Schmidt, architect, ontwerper en oprichter van Maison XS en Atelier XS, is een expert in compacte ruimtes. Hij is het gewend om een vloeiende verkeersstroom te creëren die elke vierkante meter optimaal benut. “Wanneer je een kleine oppervlakte optimaal wilt benutten, worden verkeerszones vaak gecombineerd met andere functies”, legt hij uit. Van een klein kantoor op maat tot de inrichting van een technische ruimte, voor deze designspecialist is een optimale circulatie niet zozeer een kwestie van afmetingen, maar eerder van een unieke indeling en een gevoel van ruimte door te spelen met de plafondhoogte en het lichtinval.

inrichtingLet there be light

Voor Benjamin Pailhe, ontwerper en oprichter van REstore Design, “komen we uit een tijdperk waarin het de mode was om overal spots in te bouwen”. Volgens hem is het tijd om daar verandering in te brengen. Volgens hem kan de terugkeer van esthetiek en cachet in onze decoratieve zoektocht resulteren in een gevarieerde en complexe keuze. “Een lamp is in de eerste plaats een object. Vergeet niet dat die vaker uit dan aan zal zijn.” De esthetische keuze van een lamp is daarom vooral een kwestie van integratie, gebaseerd op een bepaald volume, de functie van de ruimte en het algemeen interieur.

decoratieLang leve kleur

Er zijn geen juiste of foute kleuren. Je muren kunnen een heus canvas zijn. Ze zijn ideaal om jezelf uit te drukken en ruimtes van elkaar te scheiden. Terwijl het gebruik van lichte, neutrale tinten voor je muren, vloeren en meubels helpt om een rustgevende, evenwichtige ruimte te creëren, kunnen donkere kleuren een kleine ruimte (zoals een toilet of kast) groter doen lijken. De gulden regel? Kies je kleurschakeringen en beperk je tot twee of drie kleuren in één kamer, vloer inbegrepen.

inrichtingMuren en texturen

Het kan moeilijk zijn om je bloemetjesbehang of wandtegels uit de jaren 1960 in te beelden in je interieur. Dat snappen we helemaal. Maar een muur hoeft ook niet altijd wit te zijn. Voor Barbara Thiry, sales- en marketingdirector bij Beal International, is er geen twijfel mogelijk: “Belgen hebben een baksteen in de maag. Er zijn dan ook tal van decoratieve oplossingen voor beginnende klussers.” Je muren bekleden met Mortex voor een gestructureerd, mineraal ontwerp in een kleur die je zelf kiest? Wij zeggen volmondig ja!

decoratieAangepast meubilair

Design brengt esthetiek en functionaliteit samen. “We moeten niet blijven hangen in bestaande normen en ‘op maat’ met ‘onbetaalbaar’ associëren”, zegt Benjamin Pailhe. “Met vrijstaande, demonteerbare en soms zelfs aanpasbare meubels ben je enkel begrensd door de limiet die je jezelf oplegt en je budget.” Een gepersonaliseerde keuken met een eiland voor minder dan 10.000 euro? Het kan!

inrichtingVan details tot de douche

Van de glazen scheidingswand met grafische print die de badkamer van de slaapkamer scheidt, tot de unieke wastafel met een speciale coating: de personalisatie van een ruimte stopt niet bij de keuze van vloeren en muren. In een kleine of middelgrote badkamer kun je de technische vereisten combineren met een gepersonaliseerd centraal element, dat dan het middelpunt van de ruimte wordt. “Elk project is uniek. Aarzel dus niet om een vakman om advies te vragen om het interieur helemaal naar je hand te zetten”, adviseert Barbara Thiry.

interieurHet fascinerende detail

Oog voor detail is de ultieme garantie voor een interieur dat comfort en design uitstraalt, of het nu gaat om een trap, een leuning, een vensterbank, een plint of een iconisch decoratief object. Wees niet bang om elke kamer en doorgang dat extraatje te geven dat helemaal bij je past en je hele woning transformeert. Als het om interieurontwerp gaat, zijn vooral samenhang en afwerking van belang. Dus leef je uit en doe eens lekker gek!

Vorig artikel
Volgend artikel