ondernemers
50+

Verwaarloos nooit je innerlijke kind

25.08.2021
door Fokus Online

Leeftijd kan nooit een excuus zijn om niet meer te ondernemen, omdat de eigenschappen van een ondernemer niet leeftijdsgebonden zijn. Een belangrijke factor daarbij is dat je je innerlijke kind blijft koesteren.

Eigenschappen van ondernemer

Een vraag die ik vaak voorgeschoteld krijg: ‘Wat zijn de eigenschappen van een ondernemer?’ Tegenwoordig kom ik als investeerder in technologiebedrijven bijna dagelijks in contact met ondernemers, maar het ondernemersbloed vloeit nog steeds heftig in mij. Die ervaringen laten mij toe om een aantal specifieke eigenschappen van ondernemers naar voren
te schuiven.

Passie

In de eerste plaats heb je passie. Ik ken weinig succesvolle ondernemers die niet gepassioneerd zijn in wat ze doen. Of je nu een restaurant of een technologiebedrijf opstart: passie is een essentieel element. Het zijn die mensen die ’s nachts woelend nadenken hoe ze alles gaan realiseren. Vaak tot ongenoegen van hun partner die eigenlijk alleen maar wil slapen en in de nachtelijke conversatie niet verder komt dan ‘euheum’.

Doorzettingsvermogen

Doorzettingsvermogen is een andere belangrijke eigenschap. Elke ondernemer is ooit door een moeilijke periode gegaan. Ondernemen is zoals een rollercoaster, met ups en downs. Elke bokser maakt na een stevige uppercut weleens kennis met de vloer van een boksring en dan komt het erop aan terug op te staan en weer verder te gaan.

Alsof 50 jaar een grens is waarbij je karakteristieken niet meer geldig zijn...

Nieuwsgierigheid en acties

Een derde eigenschap is nieuwsgierigheid. Ondernemers willen weten waarom de dingen zijn zoals ze zijn. Door die nieuwsgierigheid zien ze vaak opportuniteiten die andere mensen niet zien. Wat ondernemers nog van anderen onderscheidt zijn hun acties. De beslissing om op een bepaald moment te stoppen met denken, praten en plannen, en het gewoon te doen. Een soort dadendrang die niet te stoppen is. De meeste ondernemers zijn ook een beetje rebels. Als iedereen links gaat hebben ondernemers vaak de neiging om de andere kant op te gaan.

Dromen nastreven

En dan is er nog de laatste eigenschap die de andere vijf overschaduwt: ondernemers streven vaak hun dromen na en koesteren daarmee hun innerlijke kind. Het goede nieuws is dat deze zes eigenschappen allemaal kwaliteiten zijn waar geen leeftijd op staat. Een paar maanden geleden ben ik 50 geworden en het viel me op dat heel wat mensen mij na de felicitaties vroegen of ik het nu wat kalmer aan zou gaan doen en zal stoppen met het opzetten van nieuwe ondernemingen. Alsof 50 jaar een grens is waarbij de karakteristieken van een ondernemer niet meer geldig zijn.

Recentelijk heb ik een collectie raketten en NASA-replica’s gekocht op een internationale veiling. Ik heb ondertussen beslist om daarmee volgend jaar in Antwerpen een grote tentoonstelling te organiseren rond ruimtevaart met als werktitel: Space – The Human Quest. Ik was als kind al verzot op de ruimtevaart. Dit opzetten en uitwerken wordt een grote onderneming. Je begrijpt het al… ik zal mijn innerlijke kind ook na mijn 50ste niet verliezen en zal nog lang blijven ondernemen.

Vorig artikel
Volgend artikel