pensionering
50+

Puzzelen voor na de pensionering

29.03.2022
door Fokus Online

Voor veel mensen staat pensionering synoniem met nieuwe dromen, nieuwe plannen en nieuwe projecten. Daarbij moet u wel zorgen dat uw financiële puzzel klopt om dit allemaal te kunnen realiseren. Op tijd plannen en degelijk advies vragen, is cruciaal en daarbij speelt uw bank een sleutelrol. 

De tijd dat pensionering synoniem stond met hele dagen voor het tv-scherm doorbrengen, is voorbij. Dat hoeft niet te verbazen, mensen leven langer, zijn langer gezond en willen projecten ondernemen waar ze tijdens hun drukke, professionele carrière vaak de tijd niet voor hadden. “Het is een spannende en vaak dynamische periode”, zegt Wouter Van Besien van vdk bank. “Er komt plots tijd vrij en mensen willen die tijd zinvol besteden. Sommigen gaan reizen, sommigen verbouwen hun huis of gaan net wat kleiner wonen, voor nog andere mensen is het belangrijk dat ze kinderen en kleinkinderen kunnen steunen.” 

Wat de plannen ook zijn, vaak komt er ook een aspect ‘financiering’ bij kijken. “Hoe ziet je financiële situatie er nu uit? En welke stappen kan je zetten? Wat zijn voor jou fiscaal interessante producten? Kan de bank je helpen met bepaalde kredieten? Heb je plannen om te gaan beleggen? Ook verzekeringen mogen niet uit het oog verloren worden. Ben ik na mijn pensioen nog correct verzekerd en zijn er in die hoek geen besparingen te doen? Dat zijn allemaal vragen waar de bank een zeer belangrijke rol bij kan spelen.”

Ethisch en duurzaam bankieren staat erg in de belangstelling vandaag.

Het opstellen van zo’n financieel plan voor na je pensionering is altijd puur maatwerk, zegt Van Besien. Geen twee dossiers zijn hetzelfde. “Omdat er ook geen twee situaties dezelfde zijn. Hoe oud zijn de mensen? Hebben ze een financiële buffer of niet? Wat zijn precies de plannen? Dat zijn allemaal zaken die het advies in een of andere richting zullen sturen en die ons helpen om mee die puzzel te leggen. Een persoonlijke, individuele aanpak waarbij de bank grondig meedenkt, maakt daarbij het verschil. Soms moeten we ook realistisch zijn en mensen erop wijzen dat ze later misschien zorg nodig zullen hebben en dat daar ook een provisie voor moet worden voorzien.”

Wat tegenwoordig ook meer en meer meespeelt, is dat mensen, ook op latere leeftijd, hun maatschappelijke verantwoordelijkheid willen opnemen. “Ethisch en duurzaam bankieren staat erg in de belangstelling vandaag”, zegt Van Besien. “De gevoeligheid daarvoor neemt erg toe. Zie bijvoorbeeld ook het succes van een beweging als Grootouders voor het Klimaat, naar analogie met Youth for Climate. Spaargeld is bij vdk bank veilig. Wij sluiten bijvoorbeeld bedrijven uit die zich met fossiele brandstoffen bezighouden. Of met wapenproductie. Of die verdacht worden van kinderarbeid. We bieden ook ethische beleggingen aan. Zo krijgt iedereen de kans om  hun eigen leven vorm te geven, en tegelijk rekening te houden met de bredere maatschappij.” 

Vorig artikel
Volgend artikel