instagram
50+

Instagram, een plek vol inspiratie

08.10.2022
door Sophie Pycke

Wie op zoek is naar inspiratie omtrent mode, haar of huidverzorging hoeft Instagram maar open te klikken. Ook 50+’ers maken zich het platform eigen. Met hun eigenzinnige kijk op schoonheid slopen ze stereotypen rond ouder worden. 

inspiratieLinda Van Waesberge, styliste
@lindavanwaesberge

“Na je 40ste zou je geen korte mouwen of aansluitende kleedjes meer mogen dragen, maar van zulke clichés moet je je niets aantrekken. Er zijn vrouwen van 20 met minder mooie armen en die dragen ook gewoon waar ze zich goed bij voelen. Dat is wat telt. Je kiest natuurlijk wel best outfits die goed bij je lichaamsbouw passen, maar dat advies telt voor elke leeftijd. Te korte rokken zijn voor niemand goed, maar als je een kleine, frêle vrouw bent, zie je er op je 90ste nog altijd prachtig uit in een kleurrijk Chanelpakje. In warme landen zie je oudere vrouwen dansen op straat met fantastische, zwierige kleedjes aan. Lange mouwen, geen mouwen: dat maakt hen allemaal niet uit, en terecht! Zelfvertrouwen en een goed humeur zijn belangrijker dan bepaalde plekjes van je lichaam proberen te verdoezelen. Die complexen zijn vaak onterecht. Kennis van je eigen lichaam en van de manier waarop het verandert is belangrijker.”

“Luister niet altijd naar verkopers in kledingwinkels of vriendinnen die het goed menen, maar het uiteindelijk ook niet zo goed weten. Luister vooral naar jezelf. Voel je je niet goed in een kledingstuk? Koop het dan niet. Met trends overdrijf je beter niet. Koop duurzame, modieuze basics en vul die aan met trendstukken, zoals schoenen of een sjaal. En denk eraan: treuren om je leeftijd maakt je net lelijker! Lachen, een goeie kapper en mooie schoenen zijn de beste stylingtips!”

instagramCathérine Ongenae, storyteller
@silver_vixens

De cultus van de eeuwige jeugd is hardnekkig, maar vertoont barstjes. Op de Instagrampagina Silver Vixens tonen vrouwen, sommigen zijn pas 30, hun grijze haren. De kleurspoeling zijn ze ontgroeid, net als de vooroordelen dat vrouwen met grijze haren er oud uitzien of zichzelf laten gaan. “Grijs haar is al even in de mode. Jonge, hippe mensen zijn ermee gestart, maar ondertussen zeggen meer en meer vrouwen foert tegen die maandelijkse verfbeurt”, vertelt oprichter Cathérine Ongenae. “Ik heb mijn haar vier jaar geleden laten uitgroeien, ik was 47. Maand na maand had ik zo’n vreemd wit kroontje op mijn hoofd. Ik ging cold turkey. Het heeft er een hele tijd raar uitgezien, maar al snel vroegen mensen bij welke kapper ik mijn haar liet doen (lacht). Of iedereen staat met een grijze coupe?”

“Het draait meer rond de vraag of jij jezelf kunt identificeren met die grijze haren. Natuurlijk moet je ook wat geluk hebben. Een grijze streep op je achterhoofd laten uitgroeien zal je niet meteen gelukkig maken. Belangrijk is dat je omgeving je steunt en dat je een kapper hebt die wil meegaan in je verhaal. Voor lichtharige mensen is de overgangsperiode iets makkelijker. Zij kunnen werken met lowlights en highlights. Mensen met donkere haren wagen best gewoon de sprong. Het voelt bevrijdend, maar beauty struggles zijn nooit ver weg. Grijs haar is droger, dus zit je met die constante zoektocht naar hydratie.”

inspiratieIrvin Randle, Amerikaanse leerkracht en fotomodel
@irvinrandle

De 60-jarige Irven Randle, ook wel bekend als #MrStealYourGrandma, werd in 2016 bekend nadat een vriend een foto van hem had gepost. In geen tijd was de ‘silver fox’ trending op Twitter. Zijn eigen Instagramkanaal was een logisch gevolg. De man met feilloze stijl eet geen suiker, doet elke ochtend 30 push-ups en sport minstens 45 minuten per dag. Maar hij deelt ook stylingtips op zijn socials. “Kies voor kleren met een moderne fit. Oversizede of slecht passende kleren zijn nooit flatterend”, tipt Irvin. “Het helpt echt om je te kleden naargelang je lichaamstype. Een blazer geeft je outfits meteen een upgrade. Je doet net een beetje meer moeite, maar het effect is weergaloos.” Een denim hemd behoort volgens Irvin niet toe aan de jeugd. Hij draagt het op zijn manier: tot bovenaan dichtgeknoopt en dan weggestopt in zijn broek. Een riem maakt het geheel mooi af. “Op stijl staat geen leeftijd. Je bent nooit te oud of te jong om je goed te kleden. Laat je leeftijd nooit een reden zijn om geen nieuwe dingen meer uit te proberen.”

instagramBaddie Winkle
@baddiewinkle

De 94-jarige Baddie Winkle heeft haar meer dan 3 miljoen volgers te danken aan haar sprankelende persoonlijkheid, humor en eclectische stijl. De populairste oma van Instagram staat bekend om haar kleurrijke outfits, maar ook haar make-up heeft ze graag fel. Deze herfst zal je haar op je feed zien opduiken in felle lipstick – denk magenta of feloranje – want zelfs op je 94ste is het een goed idee om de nadruk te leggen op je glimlach. Haar huid houdt ze stralend dankzij haar eigen productenlijn.

Bij Sephora kun je het Baddie Double Perks Rainbow Sheet Boob Mask kopen. Een hele mondvol, maar dit masker met vitamine C zou je boezem een verjongingskuur geven. Vitamine C wordt normaal gezien gebruikt in gezichtsserums, maar ook je decolleté zal er wel bij varen. Baddie zweert bovendien bij een nude lipgloss met vitamine B12. Die doet haar lippen er voller en gezonder uitzien. Nog zo’n inspirerende influencer is de Amerikaanse Angie Schmitt. Je vindt haar skincare-video’s op haar YouTubekanaal HotandFlashy, waar ze oudere vrouwen de beste make-uptechnieken en huidverzorgingsrituelen aanleert. Ze zweert bij zonnecrème, retinol en zwarte eyeliner. Ze tekent een dun lijntje met een potlood op de basis van haar wimpers, met daarboven een streepje vloeibare eyeliner om haar ogen er fris en wakker te doen uitzien.

Vorig artikel
Volgend artikel