Interview door Sophie Pycke

Goedele Liekens: ‘Ik heb rimpels, grijs haar en een kras op mijn auto. Who cares?’

Daten boven je 50ste kan een uitdaging zijn, maar als je er met de juiste mindset in stapt kan het net zo overrompelend fijn zijn als op je 20ste. Goedele Liekens (59) over daten, ouder worden en een mildere kijk op het leven na huidkanker.

Willen we andere dingen van een romantische relatie naarmate we ouder worden?

“Er bestaan vijf liefdestalen: complimenten geven, cadeautjes schenken, samen tijd spenderen, iets doen voor de ander en affectie tonen. Hoe ouder je wordt, hoe belangrijker de taal van de zorgzaamheid wordt. Dat merk ik ook bij mezelf. En dan heb ik het over romantische verhoudingen, maar evengoed over platonische relaties. Ik neem sneller iemands lievelingsdessertje mee als ik op bezoek ga, maak verse soep voor mijn kinderen of zeg het feestje af als de ander hoofdpijn heeft en liever thuisblijft.” legt Goedele Liekens uit. 

Klopt het cliché dat we veeleisender worden in relaties?

“Dat gevoel heb ik niet. Je weet beter wat je wilt en wat je absoluut niet wilt. Dat kun je moeilijk classificeren onder veeleisendheid. Ik ervaar mezelf bijvoorbeeld als een pak toleranter dan vroeger. Als ik vroeger iemand ontmoette die zijn auto als een statussymbool zag, dacht ik: ‘Hm, een snob, nee dank je.’ Nu kan ik dat makkelijker relativeren. Die auto is deel van zijn persoonlijkheid of hij wil gewoon tonen dat hij het gemaakt heeft in het leven. Steigerde je vroeger bij het feit dat je partner altijd te laat komt of zich slecht kleedt? Dan denk je nu: lekker belangrijk.”

“Oudere mensen die besluiten om niet meer samen te wonen zie ik trouwens ook als een vorm van meegaandheid. Het betekent dat er meer openheid is in de relatie en het klassieke patroontje doorbroken kan worden. Je geeft elkaar de vrijheid om te zeggen: ‘Schat, ik zie je graag, maar nu wil ik drie dagen op mijn eentje doorbrengen.’”

Ouder worden leert je relativeren, maar een kankerdiagnose geeft je pas echt een schop onder je kont.

Wat als je wilt daten, maar je weet niet hoe eraan te beginnen?

“Ga naar buiten. Kies iets wat je zelf leuk vindt. Sluit je aan bij een wandelclub, volg een kookcursus, ga eens kijken bij een darts- of puzzelvereniging. Doe iets nieuws waardoor je je vriendenkring een beetje uitbreidt. Vergeet het verleden en amuseer jezelf. Ik heb zelf een paar golflessen gevolgd, maar ik had er geen bijzonder talent voor. Een hond is ook een goed idee. Maurice trekt me letterlijk mee naar buiten. Datingsites en -apps werken ook goed, naar het schijnt. Ik heb ze zelf uiteraard niet uitgeprobeerd, dat heb je met een bekend gezicht. Als je iemand vindt die je aanstaat, pak het dan vooral niet té serieus aan. Eten moet je toch. Plan die lunch of dat dinertje. Je hoeft er niet meteen mee te trouwen.”

En wat met seks bij datende 50+’ers?

“Dat gebeurt meer dan we denken, gelukkig maar. Let wel op voor soa’s. Wij zijn geen condoomgeneratie. De hiv-paniek is aan ons voorbijgegaan. Syfilis was de gevaarlijkste seksueel overdraagbare ziekte, maar die is goed behandelbaar. Als je na je 50ste weer begint te daten en plots met condooms moet beginnen vrijen, brengt dat vaak schroom en stroefheid met zich mee. Maar toch, let op met dat je-m’en-foutisme op dat vlak.” vertelt Goedele Liekens. 

Hoe zou u uw liefdesleven willen zien evolueren?

“Corona is voorbij en de huidkanker is onder controle. Ik zit in een snuffelperiode, heerlijk! Ik kan goed alleen zijn, wat een voordeel en een nadeel is. Want natuurlijk is het leven leuker als er iemand bijzonder is met wie je samen dingen kunt doen. Een festivalletje meepikken of een feestje bij vrienden is altijd plezanter met z’n tweeën. Het is op elke leeftijd fijn om zulke dingen te kunnen delen met een geliefde.”

“Wat me wel verbaast is dat leeftijdsgenoten het gek vinden dat ze nog zo smoorverliefd kunnen worden als toen ze jong waren. Je kunt op elke leeftijd head over heels zijn en zonder veiligheidsparachute aan je rug voor iemand vallen. Misschien dat je wel beter kunt omgaan met de verliefdheidsstofjes in je brein als je wat ouder wordt. Je bent beter gewapend tegen die onvermijdelijke overgang van passionele verliefdheid naar gezellig samenzijn. Je wéét dat dit de normale gang van zaken is, en dat je na die verliefdheid in een diepere liefdesfase terechtkomt.” zegt Goedele Liekens.

Goedele Liekens

Heeft u het moeilijk met ouder worden?

“Niet echt. Het enige alternatief is sterven. En ik heb net zo hard gevochten om niet te sterven. Waar kan ik tekenen om oud te worden? Natuurlijk wil je oud worden op een zo goed mogelijke manier. Ik verzorg me, heb altijd verse soep staan en eet veel groenten. Dat was voor mijn ziekte wel anders. Sinds twee maanden doe ik bijvoorbeeld elke dag vijf minuten oefeningen voor mijn armspieren. Het verschil is merkbaar, zowel in de stevigheid van mijn armen als in mijn gemoed. Ik probeer kleine dingen te doen die me goed doen voelen over mezelf en mijn lichaam. Hoe ouder je wordt, hoe onbelangrijker je fysieke verschijning. Je beseft dat je lichaam slechts een kwetsbaar omhulsel is. Maar je moet er wel zorg voor blijven dragen.” legt Goedele Liekens uit. 

“Mijn geest lijkt nog intact te zijn. Ik was bang dat de kankerbehandeling me minder alert zou maken, maar dat lijkt niet het geval te zijn. Ouder worden leert je de dingen te relativeren, maar een kankerdiagnose geeft je pas echt een schop onder je kont. ‘Lekker belangrijk’ is een zinnetje dat als een mantra te pas en te onpas door mijn hoofd schiet. Ik heb rimpels, grijs haar en een kras op mijn auto. Who cares? Een mens die ouder wordt maakt zoveel mee, zeker in de liefde. Het mooie is dat elke mislukte relatie je wel íéts bijbrengt. Tenminste, als je naar dat stukje van je verleden durft te kijken. Echt kijken.”

Het leven wordt alleen maar beter?

“Zo lijkt het toch. Ik hoop het alleszins vurig. Voor het eerst sinds maanden voel ik weer de energie van vroeger. Ik had schrik dat ik de nasleep van die ziekte altijd wel een beetje met me zou meedragen, maar ik ben erdoor. Mijn ambities zijn weer net zo levendig als vroeger. Ik ga het waarschijnlijk nooit rustiger aan doen. Dat zit wat in de genen, mijn ouders zijn net hetzelfde. Ik wil nog zoveel dingen doen. En die ambities kunnen net zo goed ver buiten de politiek of de media liggen. Misschien ga ik wel bloembollen kweken! Veel kans dat ik zo fijne, nieuwe mensen leer kennen.” lacht Goedele Liekens.

Smart
fact

Naar wie kijkt u op?

“Mijn ouders zijn mijn voorbeeld. Ze zijn elkaars eerste lief en vierden deze zomer hun 64ste huwelijksverjaardag. Hun relatieadvies is eenvoudig: doe kleine dingen voor elkaar. Zet een koffie voor je partner, breng zijn of haar lievelingstaartje mee, haal de krant uit de brievenbus… Je wordt heus geen sloor door lief te zijn. Dure cadeaus zijn evenmin een must.”

08.10.2022
door Sophie Pycke
Vorig artikel
Volgend artikel