55+
50+

Waarom ervaren krachten overal welkom zijn

08.10.2022
door Daan Vanslembroeck

Een dagje ouder worden betekent niet meteen dat je niet meer meetelt in de maatschappij. Integendeel. Onder meer door de vele knelpuntberoepen zien we steeds vaker mensen boven de 55 opnieuw instappen in bepaalde sectoren: in het onderwijs, in de horeca of in transport. `

Werkgevers kijken verder dan hun neus lang is en focussen minder op leeftijd, maar meer op ervaring en betrouwbaarheid. “Iets wat die klantengroep echt wel als troef heeft”, vertelt Joke Van Bommel, woordvoerder bij VDAB. “We zien de laatste jaren ook een aangehouden groei van de Vlaamse werkzaamheidsgraad bij 55+’ers. De werkzaamheidsgraad van de 55+’er bedroeg in 2021 ongeveer 57 procent. Dat is beter dan de voorbije jaren, maar het cijfer blijft wel significant lager dan de werkzaamheidsgraad van de bevolking tussen de 20 en de 64 jaar.”

Van Bommel nuanceert wel de cijfers, want in de categorie 55-59 jaar is het probleem minder groot dan in de leeftijdscategorie 60-64 jaar. “In de eerste groep zien we dat de werkzaamheidsgraad toch 75 procent bedroeg, maar in de tweede categorie blijft dat, ondanks een groeiende trend, steken op 37 procent. In absolute aantallen gaat het om 527.200 werkende 55+’ers van wie 362.700 mensen tussen de 55 en de 59 en 164.500 tussen de 60 en de 64. Vlaanderen scoort voor de eerste groep dan ook boven het Europees gemiddelde, maar eronder voor de groep tussen 60 en 64 jaar. De grootste uitdaging ligt dus in die tweede categorie. Met opleidingen, aantrekkelijke jobs en financieel interessante vergoedingen moeten we het interessanter maken om die klantengroep langer aan het werk te houden.”

Er zijn zoveel knelpuntberoepen, en mensen met ervaring die willen werken zijn altijd welkom.

- Lotte Flamee, Nestor

Om aan die stijgende vraag om 55+’ers aan het werk te zetten te voldoen, zag het interimbureau Nestor zes jaar geleden het levenslicht. “Het is eigenlijk ontstaan vanuit de toenemende vergrijzing en de nood om 55+’ers opnieuw in te schakelen in de arbeidsmarkt”, vertelt Lotte Flamee, managing director van Nestor. “We beseften dat die doelgroep toch nog een groot deel van de actieve bevolking bedroeg. Ondertussen hebben we dagelijks toch 1000 uitzendkrachten aan het werk die in die leeftijdscategorie vallen.”

Opvallend is dat die arbeidskrachten ingeschakeld worden in alle sectoren: “Het is echt heel divers”, gaat Flamee verder. “Wij selecteren eigenlijk op basis van maturiteit en ervaring en laten de werkzoekende online een vragenlijst invullen. Met die gegevens kunnen we dan aan de slag om werkaanbiedingen op maat voor te stellen. Er zijn natuurlijk wel enkele sectoren die populairder zijn, zoals logistiek en transport of administratieve jobs. Maar het marktaanbod is momenteel zo divers dat wij in alle sectoren kijken naar een ideale match. Werkgevers zijn ook vaak blij dat personen met een iets hogere leeftijd worden ingezet. Er zijn zoveel knelpuntberoepen, en mensen met ervaring die willen werken zijn altijd welkom. In een bedrijf én in de maatschappij.”

Om 55+’ers opnieuw in te schakelen zijn er twee vooroordelen die vaak naar voor komen: digitalisering en fysieke paraatheid. “Onterecht”, vertelt Flamee. “We zien echt dat die re-integratie vlot verloopt. Oké, de werkgever moet soms wat geduld uitoefenen en investeren in bepaalde opleidingen. Maar eens iemand vertrokken is, werpt dat ook zijn vruchten af. 55+’ers zijn echt mensen op wie je kunt rekenen. Het percentage van ‘no shows’ – personen die niet op hun werk komen opdagen – is minimaal. Ook die fysieke paraatheid is zelden een probleem. We leven in tijden dat er ook veel meer wordt ingezet op een engagement om het voor werknemers makkelijker te maken. Zo kan een bedrijf investeren in ergonomie of opleidingen voorzien hoe je kunt heffen en tillen om de rug zo weinig mogelijk te belasten.”

Vorig artikel
Volgend artikel