risico
Smart Partner

Een holistische kijk op risico

04.10.2023
door Fokus Online

De wereld draait almaar sneller, het aantal onverwachte gebeurtenissen neemt toe en risico’s raken onderling steeds meer met elkaar verweven. Hoe moet je daar als bedrijf mee omgaan? Hoe kun je die risico’s zo goed mogelijk pareren? En hoe zal deze nieuwe realiteit de komende jaren evolueren? 

We legden deze vragen voor aan Ward Hameryck, Chief Commercial Officer van Marsh. “We zitten midden in een klimaatcrisis die een gigantische impact heeft, we hebben het conflict tussen Rusland en Oekraïne dat wereldwijd een grote machtsverschuiving kan meebrengen, we hebben net de energiecrisis verteerd en daar is al de inflatiecrisis. En we zien steeds meer veranderingen op wereldschaal die steeds vaker voorkomen en waarvan de impact almaar groter én onvoorspelbaarder wordt. Vroeger wist je als bedrijf: ik moet mij indekken met een brandverzekering en dat risico was perfect kwantificeerbaar. Vorig jaar had allicht niemand kunnen vermoeden dat een cyberaanval verschillende steden en gemeenten ettelijke miljoenen zou kosten. En dat daarbij zelfs de parkeermeters niet meer zouden werken.”

Deze nieuwe realiteit maakt het leven van CEO’s en risicomanagers er alvast niet eenvoudiger op, zegt Ward Hameryck. “Vroeger wist je: ik verzeker mijn auto voor zoveel euro en als ik bots, krijg ik zoveel euro terug. En voor de rest moest je je daar niet te veel van aantrekken. Vandaag moet je bijna dagelijks bezig zijn met je blootstelling aan risico’s te calculeren. Een simpele verzekering afsluiten is niet meer voldoende. Je moet structuren opzetten die risico’s helpen inschatten en afweren. Dat is een heel andere ingesteldheid dan ieder jaar je verzekeringscontracten eens te bekijken.” 

Er zijn alvast een paar vuistregels die CEO’s moeten hanteren om hier adequaat mee om te gaan, klinkt het. Een holistische aanpak hanteren en verder kijken dan je eigen bedrijf zijn daar enkele van. “Je kunt niet meer puur op verzekeringsproducten vertrouwen. Pas op, die hebben absoluut nog hun nut, maar wel als onderdeel van een bredere aanpak. Wat zijn de gevaren in jouw sector? Welke trends spelen er in jouw industrie? Waar moet ik allemaal rekening mee houden? Dat zijn de pertinente vragen die je je moet stellen.

Dat verandert ook onze job. Wij evolueren naar een soort risicoconsultants, experts die zeer diep en zeer grondig bepaalde sectoren bestuderen, pakweg de luchtvaartindustrie in Singapore. Omdat tegenwoordig alles zo geconnecteerd is, kan ook een verandering in Singapore een stevige impact hebben op onze Belgische bedrijven. Wie had vijf jaar geleden durven denken dat een virus in China de hele wereld op z’n kop zou zetten?”

Verzekeringen hebben absoluut nog hun nut, maar wel als onderdeel van een bredere aanpak.

Als je die pertinente vragen stelt, komen er al vlug enkele onverwachte zaken bovendrijven. “Cybersecurity bijvoorbeeld. De impact en de kostprijs daarvan wordt vandaag nog altijd gigantisch onderschat door bedrijfsleiders. Maar ook alles rond ESG heeft met zoveel meer te maken dan enkel milieu. Dat gaat over energie, CO2-uitstoot, ontbossing, biodiversiteit… En dan hebben we het nog alleen maar over de E in ESG gehad. Onder de S en de G vallen ook nog eens diversiteit, mensenrechten, GDPR, je relatie met de gemeenschap, noem maar op. Tegen begin 2025 moeten zo’n 50.000 grote Europese bedrijven hierover gaan rapporteren. Dat wordt nog een gigantische uitdaging die een impact heeft op de dagelijkse, economische realiteit. Er zijn bijvoorbeeld al bedrijven die geen brandverzekering meer krijgen omdat ze in overstromingsgevoelig gebied gelegen zijn. Daar sta je dan als CEO.”

Eén van de uitdagingen rond ESG is dat het voor ondernemingen niet zal volstaan om een soort ‘foto’ te maken van de huidige toestand, legt Ward Hameryck uit. “Ze zullen ook hun voortgang en hun strategie moeten bekendmaken, duidelijk moeten maken aan welke risico’s ze blootstaan en hoe ze deze risico’s zullen beheren. Ze moeten aantonen hoe ze aan hun data zijn gekomen. En dan, in tweede instantie, moeten ook alle stakeholders de juiste informatie op de juiste manier krijgen, niet alleen de overheid, maar ook aandeelhouders, werknemers, vakbonden en overheden. Die trein is nu definitief vertrokken, wie er vandaag nog niet op zit, komt hopeloos te laat.” 

Om af te sluiten: een blik op de toekomst. Hoe gaan we over pakweg tien jaar met dit soort uitdagingen om? “We zullen risico’s steeds beter begrijpen en ermee leren leven”, zegt Ward Hameryck. “We zullen die risico’s almaar beter kunnen inschatten en kwantificeren omdat we steeds meer en betere data hebben. Dat wil niet zeggen dat alles maatwerk wordt, maar advies en strategie zullen wel almaar belangrijker worden. Zeker kmo’s zullen die expertise broodnodig hebben.” 

Vorig artikel
Volgend artikel