cybersecurity
IT

Veilig werken van gelijk waar

15.06.2022
door Fokus Online

Sinds we massaal en gedwongen moesten overschakelen op afstandswerken, staat cybersecurity nog hoger op de agenda van organisaties. Maar hoe faciliteer je die veiligheid? En heeft ook de werknemer daar een verantwoordelijkheid in?

Anne Maurits André is Sales Engineering Leader voor Citrix Application Delivery & Security in West Europa.  Hij beaamt dat cybersecurity vandaag meer aandacht krijgt binnen bedrijven. “Toen de lockdown kwam, zijn we met z’n allen nogal geforceerd overgeschakeld op online werken, in die zin dat het zo snel moest dat er heel wat securitystappen werden overgeslagen. Aangezien bijna iedereen plotseling thuis ging werken, werd er meer via de cloud gewerkt, waardoor deuren opengingen die doorgaans gesloten blijven. Dit betekende dat er op applicatie- en netwerkgebied zaken moesten worden toegevoegd en aangepast, waardoor aanvalsrisico’s toenamen en de nodige beveiligingsvraagstukken ontstonden.
Omdat je het werk naar de thuissituatie brengt, is er niet langer sprake van een versterkte burcht met een slotgracht eromheen (lacht).”

Bij online werken gaan deuren open die normaal gesloten moeten blijven.

Geen gefrustreerde medewerkers

Wie is in dit verhaal dan de verantwoordelijke? De organisatie zelf, of ook de medewerker? “Uiteraard wil je het liefst dat men cybersecurity controleert en stuurt vanuit het bedrijf”, antwoordt Anne Maurits André, “omdat medewerkers niet altijd de nodige kennis van zaken hebben. Dat gezegd zijnde, moet je wel zorgen voor een mooie balans, door mensen op te leiden en hen bijvoorbeeld te wijzen op het gevaar van phishing. Daarnaast moet je ook een balans zien te vinden tussen beveiliging en de user experience. Zo krijg je geen gefrustreerde medewerkers die bij wijze van spreken 26 keer moeten inloggen. Maar toch moet het mogelijk zijn om veilig te werken, ongeacht waar, vanaf welk toestel of op welk netwerk. Daar zijn wij als Citrix met onze Technologie en innovaties dan ook volledig op gericht. Veilig remote werken zit echt in ons DNA.”

Waakzaamheid geboden

Of volledig veilig werken eigenlijk mogelijk is, willen we weten. Of bestaat er altijd ergens een risico? “Honderd procent zeker kan je nooit zijn”, aldus de sales engineer leader. “Ja, de technologie van cybersecurity evolueert, maar ook de hackers worden slimmer en beter. Het is niet de vraag of je wordt aangevallen, maar wanneer. Daarom is waakzaamheid altijd geboden, en daar speelt de gebruiker een belangrijke rol. Zo ken ik het voorbeeld van een stagiair die een programma had gedownload en dat wilde gebruiken in de organisatie. Toen de beveiligingssoftware hem waarschuwde, omzeilde hij die doodleuk. Met als gevolg dat zijn credentials werden gestolen, die door de hackers werden gebruikt om zelf in het systeem in te loggen. De user is dus een risicofactor, die je zo goed mogelijk moet updaten. Er moet ook een cultuur ontwikkeld worden die waakzaamheid stimuleert.”

Vorig artikel
Volgend artikel