cybersecurity
IT

Cybersecurity is er voor iedereen: ‘Elk bedrijf kan ten prooi vallen aan hackers’

23.11.2022
door Fokus Online

Cybersecurity is niet zomaar een term uit de nieuwste sciencefictionfilm. Het is een absolute noodzaak voor elke moderne IT-omgeving, net zoals een stevig slot op de deur. Hackers en cyberdreigingen kunnen iedereen bereiken, niet enkel grote bedrijven, ook kmo’s komen meer en meer in het vizier. 

“IT evolueert al jaren aan een razendsnel tempo en de beveiliging ervan dient datzelfde tempo te volgen”, legt Filip Goos, CEO van Managed Service Provider (MSP) Cheops, uit. Voor grote bedrijven en multinationals is het vanzelfsprekend om een sterke cybersecurity strategie uit te werken en te implementeren. Die vanzelfsprekendheid geldt uiteraard ook voor middelgrote ondernemingen. “We kunnen de virtuele wereld makkelijk vergelijken met de fysieke wereld. Het criminele spectrum focust zich daarbij niet enkel op de grote vissen. De kruimeldief is even reëel – en zelfs meer voorkomend – als de goed georganiseerde criminele organisaties. Bij cybercriminaliteit is dit net hetzelfde. Hackers weten dat kmo’s minder op de hoogte zijn van cybersecurity en maken hier gretig misbruik van. In een wereld waar technologie domineert kan iedereen het slachtoffer worden van een cyberaanval. Het is daarom belangrijk dat alle bedrijven, van klein tot groot, zich bewust worden van de gevaren en vooral van hoe ze die daadkrachtig kunnen controleren.”

Beveiliging op maat

Het probleem limiteert zich niet enkel tot het gebrek aan bewustwording, maar ook aan een capaciteitstekort. “Middelgrote ondernemingen hebben, in tegenstelling tot multinationals, in veel gevallen maar een beperkte eigen IT-afdeling. En ze hebben meestal niet de nodige expertise op vlak van cybersecurity in huis. Hier komen Managed Service Providers als Cheops op het toneel. Zij voorzien de nodige cyberbeveiliging op maat van de klant en zorgen voor de proactieve monitoring en het beheer. Indien gewenst zelfs 24/7, inclusief de nodige contractuele garanties via een Service Level Agreement of SLA.”

Door problemen te voorkomen in plaats van te genezen zorgt een MSP steeds voor de nodige bedrijfscontinuïteit. Als kmo moet je er dus in eerste plaats voor zorgen dat je beveiliging op maat is van de situatie en de specifieke behoeften van je bedrijf vooraleer je supergeavanceerde en dure security oplossingen aankoopt. Dat betekent al een wereld van verschil”, zegt Goos.

Een veelvoorkomende hackerstechniek is het inzetten van ransomware, een moeilijke naam voor het ‘gijzelen’ van bedrijfsgegevens door middel van kwaadaardige software. Nadien vragen de hackers om losgeld en pas na de uitbetaling beloven ze hun aanval te deactiveren en de bedrijfsgegevens terug vrij te geven. Hier kan je als bedrijf best niet aan toegeven, want op deze manier zullen hackers je blijven belagen. Dit lijkt misschien een geavanceerde aanval, maar in de realiteit sluipt deze gevaarlijke software gewoon via je mailbox of enkele clicks binnen in je bedrijf.

Hackers weten dat kmo’s minder op de hoogte zijn van cybersecurity en maken hier gretig misbruik van.

Een permanent beveiligingsbeleid 

Hoe valt dit te onderscheppen? Een permanent beveiligingsbeleid en bewustwording bij je medewerkers zijn het antwoord. “Door de cyberbeveiliging van je bedrijf over te laten aan een gespecialiseerde IT-partner kun je met een gerust gevoel focussen op je core-business”, haalt Filip Goos aan. Om je bedrijfsgegevens veilig te stellen is een permanent beveiligingsbeleid en opvolging een absolute vereiste. Door het proactief beheer van de beveiliging over te laten aan een gespecialiseerde firma kunnen bedrijven zich zonder kopzorgen bezighouden met hun dagelijkse werking.”

Technologie geeft ons de mogelijkheid om sneller en efficiënter te werken van eender welke locatie. Cybercriminaliteit mag dat uiteraard niet in de weg staan. Je doet de deur van je bedrijf toch ook op slot, dus waarom zou je aarzelen om hetzelfde te doen met je belangrijke bedrijfsgegevens?

Vorig artikel
Volgend artikel