Home Technologie IT De ambitie voor fotonica

De ambitie voor fotonica

 

Carlos Lee, EPIC

Carlos Lee,
Director General, EPIC – European Photonics Industry Consortium

 

 

Fotonica maakt niet alleen kwantumoptische data-encryptie mogelijk, maar ook datatransmissie via optische vezels én het vormt de ruggengraat van 5G-communicatie. De ambitie van de Europese Commissie voor de fotonicasector moet de ondersteunende rol van deep photonics-technologieën voor de digitale autonomie weerspiegelen.

Fotonica is de fysische wetenschap van lichtgeneratie, lichtdetectie en lichtmanipulatie door middel van emissie, transmissie, modulatie, signaalverwerking, schakeling, versterking en detectie. Het is bestempeld als een sleuteltechnologie voor de 21ste eeuw. In onder andere kwantumcomputertoepassingen, landbouwtechnologieën, het Internet of Things, zelfrijdende auto’s en de gezondheidszorg kent het een toepassing.

De laser als oplossing

In mei 1960 heeft Ted Maiman de eerste laser afgevuurd, een laagvermogen robijnrode laser die werd aanschouwd als “oplossing voor een probleem”. Vandaag is de laser een kritisch onderdeel geworden van ons dagelijkse leven. Of het nu gaat om computerchips- en smartphoneproductie, het scannen van onze boodschappen, of het mogelijk maken van een vroege kankerdiagnose: de laser is niet langer op zoek naar een probleem. Het is een van de vele fotonicatoepassingen, en straalt licht uit door optische versterking op basis van de gestimuleerde emissie van elektromagnetische straling. Dat klinkt technisch, maar kortweg staat ‘LASER’ voor Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation.

“Er is geen digitale onafhankelijkheid of veiligheid zonder technologische soevereiniteit en voorzieningszekerheid van deep technology. Fotonica is daarbinnen een van de twee belangrijkste.”

Internationale Dag van het Licht

De Europese Commissie erkent fotonica al jaren als een van de zes sleuteltechnologieën. Dat samen met micro- en nano-elektronica en nanotechnologie. Maar ook industriële biotechnologie, geavanceerde materialen en geavanceerde fabricagetechnologieën. Niet alleen op strategisch politiek niveau wordt fotonica erkend, maar ook internationale instanties zoals UNESCO vieren elk jaar op 16 mei de Internationale Dag van het Licht. Europa moet de toegang behouden tot fotonicatechnologie en gebruikmaken van het feit dat het de grootste vereniging van de fotonica-industrie ter wereld is. Die vormt een verbindende schakel tussen een strevende gemeenschap en de industrie, bestaande uit meer dan 5.000 bedrijven – voornamelijk kmo’s – die over heel Europa verspreid zijn.

Digitale soevereiniteit

Er is geen digitale onafhankelijkheid of veiligheid zonder technologische soevereiniteit en voorzieningszekerheid van deep technology. Fotonica is daarbinnen een van de twee belangrijkste. De veiligheid van niet in Europa ontworpen of geproduceerde communicatie en andere strategische componenten en systemen kan niet langer worden gegarandeerd voor de Europese burger.

Kortom, het is van vitaal belang dat de EU haar technologische onafhankelijkheid herbevestigt, en dat zij voortbouwt op het succes van het huidige Photonics21 Public Private Partnership, en dat de Europese Commissie ambitieus investeert in fotonica en diens partnerschappen in het kader van het Horizon Europe-programma 2021 tot 2027.

MEER

Kamers op maat van de student

Studentenhuisvesting Het aantal studenten blijft alsmaar stijgen volgens het Rapport Hoger Onderwijs in Cijfers, de vraag naar een kot groeit daarbij ook.

Als merken zelf retailers worden

Omnichannel Retail beleeft apocalyptische tijden, zo lijkt het. Her en der gaan retailers over de kop. Toch zwemmen een aantal sterke merken tegen de stroom in door nieuwe eigen verkoopskanalen te openen. Merken die zelf retailers worden: een overlevingsstrategie die werkt? 

Hoe wordt de lockdown geen knockdown voor retail?

E-commerce Retail krijgt met de Covid-19-crisis een stevige uppercut te verwerken. Alles op het defensief zetten, is in het midden van een battle nooit een goed idee. “Winkels en e-commerce kunnen elkaar meer dan ooit versterken.”

IT en computers tot in de kern van...

ExpertpanelEr zijn niet veel beroepscategorieën meer waar IT en computers niet tot in de diepste regionen zijn doorgedrongen. Hoe zit dat voor pakweg de gezondheidszorg, de landbouw en human resources? We vroegen drie experts uit over hun sector.

Pretstudies: yay or nay?

Pretstudies Opleidingen die studenten zogenaamd klaarstomen voor werkloosheid. Met name de alfa’s en de gamma’s, studenten die zich bezighouden met ‘zachte’ wetenschapsgebieden, mogen die belediging in ontvangst nemen. Deze drie ex-‘pretstudenten’ zijn echter wél heel blij met hun ‘economisch nutteloze’ opleiding of ervaring - en vertellen waarom. 

Co-creatie voor een circulaire economie

Hans BruyninckxEen koolstofarme economie is onmogelijk zonder een circulaire economie. En een circulaire economie moet rekening houden met de draagkracht van ons natuurlijk kapitaal of is uiteindelijk niet duurzaam. Dat is de groeiende consensus tussen wetenschappers (IPCC, IPBES, IRP) en in toenemede mate ook beleidsmensen.