duurzamer
Bouwen & Wonen

Zelf je woning duurzamer maken met deze 5 tips

28.03.2023
door Fokus Online

Wist je dat duurzame keuzes omtrent je woning maken heel wat voordelen heeft? Het verlengt de levensduur ervan, terwijl je heel wat bespaart in je portemonnee. Daarnaast draag je je steentje bij aan het klimaat, wat uiterst goed is voor de toekomst. Velen denken trouwens dat duurzaamheid gelijk staat aan minder comfort, maar het tegendeel is waar. Op zoek dus naar makkelijke manieren om je woning groener te maken? Hier zijn alvast 5 tips. 

Schakel over naar duurzame verlichting 

Maak je nog steeds gebruik van gloeilampen of halogeenverlichting? Vervang dit dan zelf even door LED-lampen. Ze zijn iets duurder, maar absoluut het geld waard. Ze zijn namelijk 75 tot 80 procent zuiniger. In dit geval maakt dus slechts een kleine aanpassing een groot verschil. Bovendien heb je ze in verschillende kleuren, zodat je makkelijk je eigen sfeer kan creëren. 

Vergelijk energieleveranciers

Je woning duurzamer aanpassen? Doe dan research naar een online energievergelijker, en stel je voorkeur in op groene stroom. Die is afkomstig uit bronnen die nooit uitgeput raken, en is daarom ook beter voor het milieu. Hieruit volgt een overzicht van leveranciers, gerangschikt naar de mate dat ze energiezuinig zijn. Op die manier kom je snel te weten dewelke je het best kiest. 

Hergebruik materialen 

Wanneer je je huis aan groener aan het maken bent, hoef je niet meteen alle oude stukken weg te gooien. Ben je wat handig aangelegd, dan maak je van een mooie oude deur misschien wel een uniek bijzetkastje. Zo hoeft deze niet meteen naar het containerpark, wat beter is voor het milieu. Draag voor het hergebruiken van materialen een Snickers werkbroek zodat je alle nodige gereedschappen bij de hand hebt. 

Besteed extra aandacht aan de afwerking

Een goede voorbereiding is bij de meest kleine renovatie key, maar daarom is de afwerking niet minder belangrijk. Welke aanpassing je ook doet binnenshuis, verricht nooit enkel half werk en zorg steeds dat je alles goed afwerkt. Zo zullen alle nieuwe installaties minder snel toe zijn aan vernieuwing, wat ook duurzaam is. 

Investeer in kwaliteitsvolle uitrusting 

Ga je zelf aan de slag in je woning? Draag dan de juiste uitrusting. Hiermee voorkom je ongelukken, en verhoog je dus je eigen veiligheid. Over het algemeen is het belangrijk om stevige kledij te dragen. Werk je met zware materialen, dan doe je er goed aan veiligheidsschoenen te kopen. Bij rondvliegende stukjes materiaal zet je best een veiligheidsbril op.

Vorig artikel
Volgend artikel