winterproof
Lifestyle

Tips voor een winterproof woning

24.10.2019
door Kim Beerts

Vermijden dat je huis straks kreunt onder de winterprik en je energiekosten de pan uit swingen? Wij gingen te rade bij Pieter Ledeganck, energieconsulent bij de Gezinsbond en Walter Van Waelderen, zaakvoerder van de Kluscentrale. Met hun tips maak je jouw woning nog snel winterproof.

1.   Weg met mos en bladeren

“Niet alleen in het voorjaar, maar ook tijdens het najaar hou je best nog een ‘grote kuis’”, raadt Walter aan. “Neem daarbij je dakgoten onder handen. Herfstbladeren of mos blokkeren er de afvoer, waardoor het regenwater niet meer wegstroomt. Dat is vaak de oorzaak van heel wat lekken op zolder. Ook op je oprit en terras is mos een boosdoener: tijdens een regenbui wordt dat verraderlijk glad.”

2.   Doe een wintercheck-up

Kom tijdens de koude wintermaanden niet voor verrassingen te staan en onderwerp je verwarmingsketel vooraf aan een grondige inspectie”, zegt Pieter. “Check ook of hij juist ingesteld is. Want een condensatieketel die te warm staat, verliest al snel 10 procent van zijn rendement. Je merkt dat door je schoorsteen in de gaten te houden: komt er tien minuten na de opstart nog altijd waterdamp uit je schouw? Dan klopt er iets niet.”

3.   Wees zuinig

Tijdens de donkere winterdagen steken we vaker de verlichting aan. Het loont dus om je gloei- of halogeenlampen nog snel te vervangen door energiezuinige led-lampen”, aldus Pieter. “Ter vergelijking: één halogeenlamp van 50 Watt die dagelijks gemiddeld 3 uur brandt, kost per jaar 14 euro aan elektriciteit. Een gelijkaardige led-lamp maar 2 euro.”

4.   Denk aan het licht

Naast zuinige lampen is ook zuinig gebruik een aanrader”, vervolgt Pieter. “Vroeger werd er wel eens gezegd dat het meer energie kostte om een lamp aan en uit te doen, dan om ze te laten branden. Maar dat is een fabeltje. Ben je langer dan een halve minuut de kamer uit? Dan doe je het licht beter uit om alles winterproof te maken.”

5.   Verlies geen warmte

Laat de warmte die je opwekte niet zomaar wegglippen: check of de siliconen rond je raam nog goed isoleren of spuit er een nieuw laagje over, en hang tochtstrips aan deuren die niet goed sluiten”, tipt Walter. “Verwarmingsbuizen die door onverwarmde ruimtes, zoals de kelder, lopen, isoleer je best. Anders verlies je daar heel wat warmte in de winterproof.”

6.   Benut alle warmte

Radiatoren geven hun stralingswarmte het beste af als ze vrij staan. Verstop ze dus niet achter een lang gordijn of grote zetel”, merkt Pieter op. “Ontlucht je toestellen ook voor de start van de winter. Zet hierbij de ketel af en start op het gelijkvloers, want de luchtbellen stijgen.”

7.   Hou het veilig

Plaats een CO-melder. Het is een kleine, maar levensbelangrijke tip aan de start van het stookseizoen”, drukt Walter op het hart. “Zeker als je een oude boiler of gasbranders hebt, die door zijn slechtere werking koolstofmonoxide kan afgeven. Vaak hangt die ook nog eens in de badkamer: een kleine ruimte, waarin het CO-gehalte exponentieel kan stijgen.”

8.   Voorkom vorstschade

“Controleer je oprit en terras op kapotte voegen, want daar zal straks het smelt- en regenwater langs binnensijpelen”, waarschuwt Walter. “Als het ingesijpelde water daarna bevriest en dus uitzet doet het je tegels barsten. Een kleine touch-up voor de winter aanbreekt, kan dus heel wat schade voorkomen.”

9.   Ventileer

Droge lucht warmt sneller op dan vochtige”, weet Pieter. “En aangezien de winterse buitenlucht droger is dan de lucht in je huis ja, zélfs als het regent laat je die dus best binnen. Wie verluchtingsroosters boven zijn ramen heeft, hoeft niets te doen. Behalve die even ontstoffen, zodat ze optimaal werken. Anderen zetten aan het begin en het einde van de dag best even alle ramen open. Een kwartiertje, niet langer. Dat is net genoeg om de droge lucht binnen te laten en de muren niet volledig af te koelen.

10.   Vergeet de zomerverbruikers niet

Die extra koelkast die je tijdens de zomermaanden in de garage plaatste om het bier en het barbecuevlees koel te houden? Die mag je nu wel uittrekken om alles winterproof te maken. En ook de radio in het tuinhok hoeft niet in het stopcontact te blijven steken”, benadrukt Pieter. “Zo’n zomerse sluipverbruikers kosten je anders een winter lang veel energie én geld.”

Vorig artikel
Volgend artikel