mensen opleiden
Carrière

Opgeleid in plaats van gezocht: Technisch personeel

03.08.2020
door Hannes Dedeurwaerder

Technisch geschoold personeel vinden is een titanenstrijd geworden voor heel wat bedrijven in de Benelux. De vraag is immers nog altijd veel groter dan het aanbod. Een optie is zelf je mensen opleiden. “Een investering die zich razendsnel terugverdient.”

Een handleiding of opleiding voor het gebruiken van een (nieuwe) machine, dat hoort veelal bij de basics wanneer je met technisch personeel werkt. Maar als je een stap verder kijkt, dan draait het vooral rond het verbreden van kennis.

Van kennis naar expertise

“Van een medewerker zonder ervaring zullen we geen expert maken, maar wel mensen opleiden die weten wat er zich achter het proces afspeelt en waarom bepaalde zaken gebeuren”, zegt Jan Van Lieshout, CEO bij Smans. Dit technologiebedrijf richtte vorig jaar zelf een ‘Academy’ op, een opleidingsinstituut waar bedrijven hun onervaren mensen de basics worden aangeleerd en waar meer ervaren personeelsleden specialisten worden. “Als het om draad en elektronica-assemblage gaat: wat is een perfecte draadkrimp en hoe controleer je dit? Wat is solderen en hoe gebeurt dit? Dat zijn bijvoorbeeld topics die we behandelen.”

Meer dan ‘knoppendrukkers’

Smans is een totaalpartner voor de machines en verbruiksproducten van elektronicabedrijven (SMT/THT) en specialisten in kabelassemblage. Het is een nichemarkt die om vrij specifieke kennis vraagt. Kennis die op de arbeidsmarkt lastig te vinden is. “Het is de bedoeling om van operatoren meer te maken dan ‘knoppendrukkers’”, aldus Van Lieshout.

“Uit onderzoek blijkt dat storingen en productiestilstanden minder voorkomen als mensen weten wat er op de werkvloer gebeurt.”

“Iedereen kan op ‘start’ en ‘stop’ drukken of componenten aanvullen als ze op zijn. Maar wat zit er achter dat printplaatje? Dat moet je hen bijbrengen. Uit allerlei onderzoek blijkt dat storingen en productiestilstanden minder voorkomen als mensen weten wat er op de werkvloer gebeurt. En het zijn net dat soort incidenten die bedrijven veel geld kosten. Meer ervaren mensen geven we dan weer een expert-niveau mee, en inzicht in alle details van het proces.”

Investering snel terugverdiend

Voor zulke lessen die mensen opleiden is natuurlijk de nodige aandacht vereist. Een klas met tientallen mensen zal daarom misschien eerder niet aangewezen zijn. In de Academy brengen ze hun lessen bijvoorbeeld voor maximaal vier tot acht personen. “De bedoeling in feite is niet om specifiek met onze machines te werken, wel om de processen erachter duidelijk te maken.” Algemene lessen brengen je personeel dan al een heel pak verder, maar ook op maat gemaakte of in-house trainingen helpen om je productiviteit te verhogen. “Natuurlijk is een opleiding een investering, maar wel één die razendsnel is terugverdiend”, aldus Van Lieshout. “Een operator die eventuele problemen of handelingen juist en op voorhand kan detecteren… de ROI daarvan valt niet te onderschatten.”

Vorig artikel
Volgend artikel