vloerverwarming
Bouwen & Wonen

Duurzamer en comfortabeler wonen met vloerverwarming

22.08.2023
door Fokus Online

Steeds meer huishoudens kiezen voor vloerverwarming in huis bij een renovatie van de bestaande vloer. Middels vloerverwarming profiteren huishoudens van verschillende interessante voordelen. Niet alleen op het gebied van woongenot; ook op het gebied van duurzaamheid. In de basis is vloerverwarming niet nieuw. Al in de Romeinse tijd maakte men er gebruik van. 

Logischerwijs zijn er steeds meer oplossingen ontwikkeld, met ieder hun eigen unieke kenmerken. Vloerverwarming kan bijvoorbeeld gebaseerd zijn op waterleidingen, op verwarmingskabels, enzovoorts. Zeker de elektrische vloerverwarming wint aan populariteit, daar dit type relatief makkelijk aan te sluiten is. Er zijn verschillende partijen die huishoudens hierbij ondersteunen. Heb jij de keuze voor vloerverwarming in de verschillende ruimtes van je woning al eens overwogen? 

Gelijkmatige verdeling van warmte over het vloeroppervlak 

Een van de voornaamste voordelen hiervan is de gelijkmatige verdeling van de warmte over het vloeroppervlak. Je start de dag in de ochtend zonder verkrampte kuiten als gevolg van de koude tegels in de bad- of bijvoorbeeld woonkamer. Daarbij draagt het gelijkmatig verwarmen van het vloeroppervlak bij aan de efficiëntie van de verwarming in huis. Het verbruikt over het algemeen veel minder energie dan de klassieke radiator, die doorgaans aan de rand van een kamer gemonteerd wordt. De warmte stijgt hierbij eerst op, om zich vervolgens via het plafond door de ruimte te verspreiden. Dit verloopt veel minder gelijkmatig dan het geval is bij vloerverwarming.

Vloerverwarming te combineren met verschillende soorten vloeren 

Het vervangen van de bestaande vloer in huis is een goed moment om het aansluiten van vloerverwarming te overwegen. De vloer wordt op dat moment immers al opengehaald; op een later moment vloerverwarming aanleggen maakt het risico op schade aan de vloerbedekking onnodig groot. Het kan met verschillende vormen van vloerbedekking gecombineerd worden. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie met een fraaie tegelvloer, afgewerkt met bijpassende tegelprofielen aan de randen. Of kies voor een pvc-vloer, voorzien van een houtlook. 

De combinatie van vloerverwarming met een authentieke houten vloer wordt overigens afgeraden. Hout is van nature relatief dik en geleidt de warmte slecht. Het maakt dat er relatief veel energie verloren gaat bij het verwarmen van het hout zelf, om vervolgens de temperatuur in de ruimte zelf te doen laten stijgen. Ook voor een tapijt geldt dat de combinatie met vloerverwarming niet efficiënt is. 

Vorig artikel
Volgend artikel