Home Maatschappij Jongeren Het onderste uit de kan halen

Hilde Crevits

Het onderste uit de kan halen

Onderwijs is een fantastische kweekvijver. Een brede vorming is volgens Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits een stevig fundament waarop mensen hun leven lang verder bouwen, als mens, maar ook professioneel. Het vormt jongeren tot unieke persoonlijkheden. Juiste, positieve keuzes horen daarbij.

“Je bent jong en je weet wat je wil, behalve… welke studie je gaat volgen. Veel jongeren moeten op een gegeven moment beslissen welke vervolgopleiding ze zullen volgen in het hoger onderwijs. Een opleiding die aansluit bij je eigen talenten en interesses geeft meer kans op slagen. Goed geïnformeerd is dus half gewonnen. Ook voor wie binnenkort naar de arbeidsmarkt trekt.

Kansen

Een diploma hoger onderwijs biedt de beste garanties op werk. En dit feit is bekend: nog nooit zijn er zoveel jongeren geweest die doorstromen naar het hoger onderwijs. Nog nooit hadden zoveel jongeren meer kansen dan hun grootouders. En toch. Het blijft een uitdaging om het hoger onderwijs voor iedereen toegankelijk te houden. Studeren is soms ook jezelf tegenkomen. Wie struikelt, verdient een tweede kans. Wie valt, verdient een helpende hand.

Nieuwe wereld

Een nieuwe wereld gaat binnenkort open voor duizenden jongeren. Ze zetten een stap in het onbekende. Niet alleen de opleiding en de medestudenten zijn nieuw, ook de studentenstad is een verkenning waard. Een studentenstad is een wereld op zich, een wonderlijke biotoop. Jonge geesten vinden er naast boeken en cursussen ook ontspanning: daar is geen gebrek aan in hun tweede ‘thuis’. Het is een tijd die goede herinneringen maakt. De juiste balans vinden, dat is het geheim van een geslaagde studententijd. Deze ‘Universiteit van het Leven’ is de beste leerschool. Op kot gaan is een goede voorbereiding op de toekomst. De vrijdagochtend merken dat de laatste boterham op is en de portefeuille leeg. Tijdig in de les raken. De supermarkt in de buurt ontdekken. Jongeren leren voor zichzelf zorgen en hun plan trekken, met vallen en opstaan. Het is volwassen worden. Levenswijsheden haal je nu eenmaal zelden uit boeken.

De juiste balans vinden, dat is het geheim van een geslaagde studententijd

Daarnaast is studeren voor veel jongeren ‘de wereld in je binnenzak hebben’. Taal- en landsgrenzen vormen voor jongeren niet langer een obstakel. Vaardigheden als zelfzekerheid, verdraagzaamheid, nieuwsgierigheid en probleem-oplossend werken zijn voor negen op de tien werkgevers doorslaggevend bij aanwerving. Net die vaardigheden en kennis verwerven jongeren in een uitwisselingsproject veel sneller dan hun leeftijdsgenoten. Het contact met andere culturen en met medestudenten uit verschillende windstreken opent effectief een nieuwe horizon. Dat meemaken is intellectueel én menselijk een enorme verrijking.

Dus hierbij een oproep naar alle (toekomstige) studenten: open je ogen, spits je oren, zie kansen en grijp ze. Wees een ontdekkingsreiziger. Als student sta je aan het begin van het volwassen leven. Durf en leer uit je fouten. Hou het jeugdig enthousiasme brandend, ook als je van de studiebanken gaat.”

Tekst Hilde Crevits, minister van Onderwijs

MEER

Betrouwbare labels

verpakkingen De consument is best bereid om iets méér te betalen voor een product dat met zorg voor het milieu, het klimaat of de arbeidsomstandigheden is geproduceerd. Maar dan moeten de productlabels wel te vertrouwen zijn, natuurlijk. “Labels kunnen niet zonder een grondige, transparante en onafhankelijke validatie.”

(Digitale) veiligheid voorop

ExpertpanelEen feit: we zijn digitaal kwetsbaar. Met nieuwe digitale technologieën en groeiende mogelijkheden om grote hoeveelheden data te verwerken, rijst ook de aanwezigheid van privacy- en securityproblemen. Hoe staat het met de digitale veiligheid op het moment?

Van kot los?

Op KotDe huisvesting van de student tijdens de studies heeft ongetwijfeld een grote invloed hebben op diens sociaal leven, studieresultaten, eetgewoontes en wat nog meer. Het is een tijd die je ongetwijfeld bijblijft. Wij wilden weleens weten welke herinneringen deze BV’s hebben aan hun ‘studielogies’.

Budgetvriendelijk renoveren in de zorg

SOBOVeel geld voor renovatiewerken hebben zorgorganisaties doorgaans niet. Op de kleintjes letten is dus de opdracht. Dat kan bijvoorbeeld door onderhoudsklussen aan een maatwerkbedrijf uit te besteden. Paintfactory en sociaal economie-bedrijf SOBO tonen hoe het werkt.

‘Ik was de dikke nek van ’t stad’

Axl Peleman De hele wereld heeft hij rondgetoerd met verschillende rockgroepen, maar sinds enkele jaren zingt hij alleen nog maar in zijn moedertaal: het Antwerps. Met zijn volksliekes veroverde Axl Peleman de harten van menig Antwerpenaar. Maar zijn liefde voor zijn eigen stad is minstens zo groot.

Co-creatie voor een circulaire economie

Hans BruyninckxEen koolstofarme economie is onmogelijk zonder een circulaire economie. En een circulaire economie moet rekening houden met de draagkracht van ons natuurlijk kapitaal of is uiteindelijk niet duurzaam. Dat is de groeiende consensus tussen wetenschappers (IPCC, IPBES, IRP) en in toenemede mate ook beleidsmensen.