Home Maatschappij Jongeren Het onderste uit de kan halen

Hilde Crevits

Het onderste uit de kan halen

Onderwijs is een fantastische kweekvijver. Een brede vorming is volgens Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits een stevig fundament waarop mensen hun leven lang verder bouwen, als mens, maar ook professioneel. Het vormt jongeren tot unieke persoonlijkheden. Juiste, positieve keuzes horen daarbij.

“Je bent jong en je weet wat je wil, behalve… welke studie je gaat volgen. Veel jongeren moeten op een gegeven moment beslissen welke vervolgopleiding ze zullen volgen in het hoger onderwijs. Een opleiding die aansluit bij je eigen talenten en interesses geeft meer kans op slagen. Goed geïnformeerd is dus half gewonnen. Ook voor wie binnenkort naar de arbeidsmarkt trekt.

Kansen

Een diploma hoger onderwijs biedt de beste garanties op werk. En dit feit is bekend: nog nooit zijn er zoveel jongeren geweest die doorstromen naar het hoger onderwijs. Nog nooit hadden zoveel jongeren meer kansen dan hun grootouders. En toch. Het blijft een uitdaging om het hoger onderwijs voor iedereen toegankelijk te houden. Studeren is soms ook jezelf tegenkomen. Wie struikelt, verdient een tweede kans. Wie valt, verdient een helpende hand.

Nieuwe wereld

Een nieuwe wereld gaat binnenkort open voor duizenden jongeren. Ze zetten een stap in het onbekende. Niet alleen de opleiding en de medestudenten zijn nieuw, ook de studentenstad is een verkenning waard. Een studentenstad is een wereld op zich, een wonderlijke biotoop. Jonge geesten vinden er naast boeken en cursussen ook ontspanning: daar is geen gebrek aan in hun tweede ‘thuis’. Het is een tijd die goede herinneringen maakt. De juiste balans vinden, dat is het geheim van een geslaagde studententijd. Deze ‘Universiteit van het Leven’ is de beste leerschool. Op kot gaan is een goede voorbereiding op de toekomst. De vrijdagochtend merken dat de laatste boterham op is en de portefeuille leeg. Tijdig in de les raken. De supermarkt in de buurt ontdekken. Jongeren leren voor zichzelf zorgen en hun plan trekken, met vallen en opstaan. Het is volwassen worden. Levenswijsheden haal je nu eenmaal zelden uit boeken.

De juiste balans vinden, dat is het geheim van een geslaagde studententijd

Daarnaast is studeren voor veel jongeren ‘de wereld in je binnenzak hebben’. Taal- en landsgrenzen vormen voor jongeren niet langer een obstakel. Vaardigheden als zelfzekerheid, verdraagzaamheid, nieuwsgierigheid en probleem-oplossend werken zijn voor negen op de tien werkgevers doorslaggevend bij aanwerving. Net die vaardigheden en kennis verwerven jongeren in een uitwisselingsproject veel sneller dan hun leeftijdsgenoten. Het contact met andere culturen en met medestudenten uit verschillende windstreken opent effectief een nieuwe horizon. Dat meemaken is intellectueel én menselijk een enorme verrijking.

Dus hierbij een oproep naar alle (toekomstige) studenten: open je ogen, spits je oren, zie kansen en grijp ze. Wees een ontdekkingsreiziger. Als student sta je aan het begin van het volwassen leven. Durf en leer uit je fouten. Hou het jeugdig enthousiasme brandend, ook als je van de studiebanken gaat.”

Tekst Hilde Crevits, minister van Onderwijs

MEER

Syntra Vlaanderen pakt uit met dataplatform rond duaal leren

SYNTRA Vlaanderen, het Vlaams Agentschap voor ondernemersvorming, legt de laatste hand aan een nieuw dataplatform waarin het alle mogelijke gegevens over werkplekleren gaat samenbrengen en verrijken. Vanaf september volgend jaar moet het platform beschikbaar komen.

De persoon achter de patiënt

Person centered care Wat wil je zelf? Wat denk je zelf? Het zijn vragen die zorgverleners in de toekomst wellicht vaker zullen stellen. Onderzoek toont immers aan dat een behandeling succesvoller is wanneer een patiënt inbreng krijgt. Wordt luisteren de hoeksteen van onze geneeskunde?

Entrepreneur in Residence bij SYNTRA Vlaanderen

SYNTRA Vlaanderen Luc Burgelman vervoegt SYNTRA Vlaanderen als Entrepreneur in Residence. Hij zal er werken aan de ontwikkeling van een ecosysteem rond duaal leren.

Ruimte om te investeren

Filip De FauwDe meeste 50-plussers krijgen stilaan financiële ruimte: het woonkrediet is terugbetaald, het loon bereikt zijn hoogtepunt of een eventuele erfenis valt je te beurt. Hoe ga je hiermee het beste om? Zijn er momenteel nog interessante investeringsmogelijkheden?

Sneeuwsport Vlaanderen: ‘Klaar voor een seizoen vol avontuur?’

Begin van de winter Jawel, de winter staat voor de deur! ’s Morgens begin je het te merken aan de licht aangevroren auto’s, rijmplekken, en de handschoenen en sjaals worden stilaan bovengehaald. Wij bij Sneeuwsport Vlaanderen konden niet langer wachten en vertrokken tijdens de herfstvakantie, samen met vele Vlamingen richting de gletsjers van Oostenrijk.

Vlaanderen investeert om hotspot van R&D te worden

Innovatie Top Onder impuls van Vlaams minister Muyters zet de Vlaamse Regering volop in op innovatie. Nodig om aan de top te kunnen blijven staan en de Europese 3%-norm te behalen voor onderzoek en ontwikkeling. Hoe ver staan we eigenlijk?