Home Maatschappij Jongeren Het onderste uit de kan halen

Hilde Crevits

Het onderste uit de kan halen

Onderwijs is een fantastische kweekvijver. Een brede vorming is volgens Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits een stevig fundament waarop mensen hun leven lang verder bouwen, als mens, maar ook professioneel. Het vormt jongeren tot unieke persoonlijkheden. Juiste, positieve keuzes horen daarbij.

“Je bent jong en je weet wat je wil, behalve… welke studie je gaat volgen. Veel jongeren moeten op een gegeven moment beslissen welke vervolgopleiding ze zullen volgen in het hoger onderwijs. Een opleiding die aansluit bij je eigen talenten en interesses geeft meer kans op slagen. Goed geïnformeerd is dus half gewonnen. Ook voor wie binnenkort naar de arbeidsmarkt trekt.

Kansen

Een diploma hoger onderwijs biedt de beste garanties op werk. En dit feit is bekend: nog nooit zijn er zoveel jongeren geweest die doorstromen naar het hoger onderwijs. Nog nooit hadden zoveel jongeren meer kansen dan hun grootouders. En toch. Het blijft een uitdaging om het hoger onderwijs voor iedereen toegankelijk te houden. Studeren is soms ook jezelf tegenkomen. Wie struikelt, verdient een tweede kans. Wie valt, verdient een helpende hand.

Nieuwe wereld

Een nieuwe wereld gaat binnenkort open voor duizenden jongeren. Ze zetten een stap in het onbekende. Niet alleen de opleiding en de medestudenten zijn nieuw, ook de studentenstad is een verkenning waard. Een studentenstad is een wereld op zich, een wonderlijke biotoop. Jonge geesten vinden er naast boeken en cursussen ook ontspanning: daar is geen gebrek aan in hun tweede ‘thuis’. Het is een tijd die goede herinneringen maakt. De juiste balans vinden, dat is het geheim van een geslaagde studententijd. Deze ‘Universiteit van het Leven’ is de beste leerschool. Op kot gaan is een goede voorbereiding op de toekomst. De vrijdagochtend merken dat de laatste boterham op is en de portefeuille leeg. Tijdig in de les raken. De supermarkt in de buurt ontdekken. Jongeren leren voor zichzelf zorgen en hun plan trekken, met vallen en opstaan. Het is volwassen worden. Levenswijsheden haal je nu eenmaal zelden uit boeken.

De juiste balans vinden, dat is het geheim van een geslaagde studententijd

Daarnaast is studeren voor veel jongeren ‘de wereld in je binnenzak hebben’. Taal- en landsgrenzen vormen voor jongeren niet langer een obstakel. Vaardigheden als zelfzekerheid, verdraagzaamheid, nieuwsgierigheid en probleem-oplossend werken zijn voor negen op de tien werkgevers doorslaggevend bij aanwerving. Net die vaardigheden en kennis verwerven jongeren in een uitwisselingsproject veel sneller dan hun leeftijdsgenoten. Het contact met andere culturen en met medestudenten uit verschillende windstreken opent effectief een nieuwe horizon. Dat meemaken is intellectueel én menselijk een enorme verrijking.

Dus hierbij een oproep naar alle (toekomstige) studenten: open je ogen, spits je oren, zie kansen en grijp ze. Wees een ontdekkingsreiziger. Als student sta je aan het begin van het volwassen leven. Durf en leer uit je fouten. Hou het jeugdig enthousiasme brandend, ook als je van de studiebanken gaat.”

Tekst Hilde Crevits, minister van Onderwijs

MEER

Op weg naar het juridische noorden

LegalJustitie staat onder druk. (Inter)nationale politieke wijzigingen zorgen ervoor dat we ons dringend terug op het juiste pad moeten begeven. Advocaat Sven Mary trekt mee aan de alarmbel.

‘De toekomst van Volvo: elektrisch, autonoom en flexibel’

Lex KerssemakersDe autoindustrie blijft in beweging. Elektrische auto’s, zelfrijdende auto’s en nieuwe manieren van autobezit zijn op dit moment volop in ontwikkeling. Volvo heeft een duidelijke koers gekozen wanneer het gaat om energiezuinig rijden en veiligheid. Lex Kerssemakers, ceo van Volvo Europa, het Midden-Oosten en Afrika, licht toe.

Broodje gezond van bakker robot

automatisatieEen broodje laten beleggen en inpakken door een robot. Het klinkt als sciencefiction maar is het verre van. Zo bestaan er nu al technieken om pakweg salami te herkennen en tomaten te grijpen. Welkom in de verpakkingsfabriek van de toekomst, of liever: van nu.

Genoeg blijven bewegen is de boodschap

Velen zouden zich liever even ingraven, of een winterslaapje doen van oktober tot april, maar we moeten er toch weer door. Die dekselse winter met wind, regen, sneeuw en koude. Steek alvast het haardvuur aan, neem een fleece en wentel je in gezelligheid. Wij polsten alvast even bij enkele bekende Vlamingen hoe ze de wintermaanden overleven.

De stap naar een echt sportland

sport Sport lééft in België. We moeten dit momentum aangrijpen om door te groeien naar een land dat ook sport ademt. De stap naar een echt sportland ligt binnen bereik.

Big Data helpt de slimme stad, maar vergeet de...

Big data Computers zien meer dan het blote oog. Door het gebruik van Big Data vinden steden steeds slimmere oplossingen voor uitdagingen en problemen. Maar er zijn ook risico’s als het gaat om winnen, beheren en bewaren van al die kostbare data.