omgeving
Bouwen & Wonen

Waar was jij in 2020?

06.05.2021
door Fokus Online

Wellicht spendeerde je je tijd het afgelopen jaar vooral thuis door. De coronacrisis heeft onze wereld verkleind, grenzen dichterbij gebracht en onze leefwereld naar binnen verlegd. 

Wonen, werken, leven

Thuis is nu waar we wonen, werken, leven. Waar we koken, vrienden (virtueel) zien en ons de klok rond bezighouden. Die nieuwe realiteit doet ons stilstaan bij onze omgeving. En vooral: hoe belangrijk die is. Je omgeving – of dat nu je huis, het park, de school of het werk is – kleurt je gemoed. Kies je thuis voor strakke, witte ruimtes? Of ga je eerder voor een gezellig ingericht interieur met warme tinten, sfeervolle lampen, vrolijkmakende spullen? Het maakt eigenlijk niet uit, zolang jij je er maar goed voelt.

Grote invloed

Je omgeving heeft een grote invloed op hoe je je voelt én op wat je wel of niet doet. Daarom richten we ze best op zo’n manier in dat ze ons helpt en stimuleert om de juiste keuzes te maken. Stel dat sociale media je zelfvertrouwen ondermijnen, dan doe je jezelf een gigantisch plezier door vaker offline te gaan. Of door je tijd op Facebook en consoorten tot een vast en afgebakend moment per dag te beperken. Dat zorgt voor rust in het hoofd.

Positieve emoties

Een kader dat uitnodigt om te wandelen en ontmoeting stimuleert – denk aan een park met zitbanken – is goed voor onze fysieke én mentale gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat een natuurrijke omgeving ons minder stress bezorgt en meer positieve emoties. En dat het een positieve impact heeft op de ontwikkeling van kinderen. Je omgeving is dus nooit neutraal. Soms duwt het je zelfs letterlijk in een bepaalde richting. Druk verkeer zal je bijvoorbeeld niet snel doen kiezen voor de fiets als voornaamste vervoersmiddel. Een beperkt aanbod bussen zet de optie van openbaar vervoer al snel op een zijspoor. En alomtegenwoordige reclame voor ongezonde snacks doet je niet voor een appel of peer zwichten als tussendoortje. Het toont allemaal dat gezonder gaan leven niet alleen een kwestie is van het zelf hard genoeg willen en je best doen. De omgeving moet het mee mogelijk maken en het stimuleren. 

Je omgeving heeft een grote invloed op hoe je je voelt én wat je wel of niet doet.

Wat en wie

Wat er jou omringt is dus belangrijk, het bepaalt voor een deel hoe je je voelt. Maar óók wie jou omringt, is van belang. We zijn nu eenmaal sociale wezens, we halen energie uit onze contacten. Natuurlijk kan af en toe even alleen zijn ons goed doen, maar in het algemeen hebben we anderen rondom ons nodig. Warme contacten laden onze batterijen op, geven ons de kans om te troosten en getroost te worden. 

Een gezonde(re) omgeving: het is iets waar we allemaal beter van worden. En waar we bij het Vlaams Instituut Gezond Leven dag in dag uit werk van maken. We verbinden en versterken organisaties en mensen om samen deze complexe gezondheidsuitdaging aan te pakken. Gisteren, vandaag en morgen. Voor een gezondere toekomst voor iedereen.

Tekst: Linda De Boeck

Vorig artikel
Volgend artikel