digitale
Lifestyle

Digitale kalmte kan je redden

06.05.2021
door Evelien Jansen

Een week vol digitale meetings, bergen e-mails en dito e-pero’s om het einde van de werkdag in te luiden. Op vrijdagavond ruilen we onze laptop in voor een rondje Netflix. Of geef je nog snel toe aan die pushmelding op je smartphone? En ben je héél zeker dat je niet nog even dit breaking news wilt lezen?

Digitaal bestaan

Klinkt bekend in de oren? Dan leid je waarschijnlijk, zoals zovelen, een digitaal bestaan. Dat zal jou vast niet altijd even gelukkig stemmen. Toch hebben we het voorrecht te leven in een tijd waarin technologie ons kan helpen en de manier waarop we ons voelen kan analyseren. In plaats van onze digitale devices te vervloeken kunnen we ze maar beter omarmen, want technologie en mentaal welzijn kunnen namelijk wél samengaan.

Veerkrachtiger

Tom Van Daele, klinisch psycholoog en onderzoeker aan Thomas More Hogeschool gelooft ook dat als we technologie op een juiste manier inzetten – dus niet enkel om te werken of om te scrollen op sociale media – het ons net veerkrachtiger kan maken. “De meest gehypte digitale vorm van zelfhulp is mindfulness of relaxatie. Er zijn vandaag ontzettend veel mensen bereid om te betalen voor een digitale app die rust brengt of meditatie begeleidt. Headspace en Calm zijn hier de absolute internationale marktleiders. Ze scoren goed bij mensen die aan hun stemming willen werken. Sinds kort vind je op onlinehulp-apps.be ook een handig overzicht van internationale en Vlaamse applicaties die je kunnen ondersteunen.” 

Aanleren van nieuwe gewoontes

Stappentellers of smartwatches zijn daarnaast ook bijzonder handige digitale tools. Ze herinneren ons eraan om iets gezonds te doen en kunnen helpen bij het aanleren van nieuwe gewoontes. “Vooral in de donkere wintermaanden blijkt dat (digitaal) duwtje in de rug bijzonder effectief”, gaat Van Daele verder. “Deze wearables zijn een mooi voorbeeld van hoe we een negatief gevolg van onze digitale maatschappij – uren achter je scherm blijven zitten – oplossen met een ander digitaal gadget: een armband die een signaal geeft dat je je scherm even moet verlaten.”

Virtual reality

Een stapje verder vind je virtual reality. Wat vroeger nog heel futuristisch klonk, wordt vandaag steeds toegankelijker. Van Daele: “Er bestaan al headsets voor de prijs van een goedkope smartphone die je toegang geven tot een digitale omgeving die volledig gebouwd werd met de computer. Even een virtuele bounty-strandwandeling maken of jezelf oppermachtig voelen op de top van de Mont Blanc geeft een enorme mentale opkikker. VR werd al langer in psychiatrische ziekenhuizen ingezet en gelukkig vindt de techniek vandaag steeds beter zijn weg naar de reguliere markt. Iedereen heeft ontspanning nodig en de drempel om een virtueel wandelingetje te maken wordt wellicht kleiner voor sommigen.”

Er zijn vandaag ontzettend veel mensen bereid om te betalen voor een app die rust brengt of meditatie begeleidt.

- Tom Van Daele, Thomas More Hogeschool

Biohacker en toekomstdenker

Bij onze noorderburen zijn ze ook helemaal mee met technologie en digitale virtualiteit. Op het naamkaartje van Peter Joosten staat ‘biohacker’ en ‘toekomstdenker’ te lezen. En dat ontdek je uitsluitend door een chip in zijn hand te scannen. “Ik ben nieuwsgierig naar het menselijk lichaam enerzijds en technologische vooruitgang anderzijds. Nadenken en filosoferen over de toekomst is één ding. Het helpt me om de dingen daarbij soms proefondervindelijk te ondergaan.” Omdat het merendeel van de bevolking iets minder avontuurlijk is aangelegd – en het nog steeds liever met een papieren naamkaartje stelt – deelt hij ook enkele trends die gewoon in de winkel te koop zijn. “Hedendaagse wearables zijn al uitgerust met sensoren die het mogelijk maken om fysiologische metingen te doen. Deze technologie wordt steeds slimmer. Het nieuwste Apple Watch-model bijvoorbeeld meet niet zomaar je hartslag, maar ook je stressniveau op basis van hartritmevariabiliteit. Het wordt steeds meer de norm om minstens één device te bezitten die jou als een coach in de gaten houdt.” 

Muse headband

De smartwatch is al lang niet meer de enige exotische vriend van de smartphone. “Ik gebruik steeds vaker een Muse headband”, aldus Joosten. “Dat is een soort hoofdband die mijn hersengolven meet wanneer ik mediteer. De bedenkers van deze hoofdband brachten net iets gelijkaardigs op de markt dat lijkt op een gewone bril. Digitale tools die gebruikt worden om ons welzijn te monitoren worden kleiner, ogen steeds normaler en vinden op die manier steeds meer de weg naar het grote publiek. Als we daar goed mee omgaan, lijkt me dat een mooie ontwikkeling.”

Of je nu voorstander bent of niet, de technologische en digitale wereld staat niet stil. En zoals steeds moet iedere vooruitgang kritisch bekeken worden. Apps om ons mentaal te ondersteunen zijn handig, games op diezelfde smartphone kunnen tot verslaving leiden. Dat blijft een interessant spanningsveld. 

Vorig artikel
Volgend artikel