opruimen
Lifestyle

Lente in hoofd en huis

06.03.2019
door Evelien Jansen

Van zodra de lente aanbreekt, is het tijd voor een grote schoonmaak. Hoe maak je anders komaf met de muffe winter? Breekt het angstzweet je al uit, want je hebt geen idee hoe je orde in de immense chaos moet scheppen? Geen paniek, er bestaan wel degelijk een aantal opruimtechnieken die werken.

Een nieuw seizoen is hét uitgelezen moment om ruimte te creëren. Verjaag die winter uit je huis en zorg voor lente in hoofd en interieur. Stéphanie van Damme, opruimcoach bij Pure Living (Gent), helpt je daarbij graag op weg. “Ik was altijd al een beetje een weggeeffreak. Ik voelde al snel dat het mij rust gaf, in plaats van leegte. Wij Belgen zijn echte verzamelaars. Er is echt nood aan mensen die zaken op orde stellen. Een opgeruimd huis zorgt immers voor rust in je hoofd.” En ook niet onbelangrijk: opruimen is plaatsmaken voor iets nieuws.

Opruimen is plaatsmaken voor iets nieuws.
Stéphanie van Damme

Keuzes maken

“Ik merk dat steeds meer mensen in tijdnood zitten omdat ze via allerlei verwachtingen en sociale media meer en meer ‘willen’ en ‘moeten’ doen in evenveel tijd”, gaat Stéphanie verder. “Tel daar een carrière en/of een gezin bij en je hebt een recept voor stress en drukte.” Wat je dan nodig hebt, is weten wat belangrijk voor je is. Dat onderscheid kun je maken door op te ruimen. Op die manier kom je immers voor keuzes te staan waarbij je beslist wat je weglaat en waaraan je wel nog tijd spendeert.

Denk bijvoorbeeld aan materiaal dat je stockeert voor verschillende hobby’s die je (nog) niet uitoefent. Zoals pakweg breien, dat momenteel erg in is. Ga je dat werkelijk doen? … ja, echt? Of kunnen die bollen wol en breinaalden toch weg? Intensief opruimen en je huis klaarmaken voor een nieuw seizoen maakt dat je actief moet beslissen over wat je nu echt wilt doen en welk materiaal je daarvoor bewaart. Zo creëer je duidelijkheid, en dat kan héérlijk voelen.

Het nut zoeken

Stéphanie raadt om aan te starten bij de ruimte die je het meest irriteert. “Of begin met iets kleins –  zoals een keukenlade of een kast in de living. Zo zie je snel resultaat en heb je vooral ook zin om verder te doen.” Ruim daarbij niet alleen op, maar gooi ook dingen weg. Begin gemakkelijk en kijk naar spullen die oud, versleten, kapot of ongebruikt zijn. Check ook altijd de houdbaarheidsdatum: het heeft geen nut om een product nog te gebruiken als het niet langer doet wat het moet. Ga daarbij ook eens na welke zaken je deze winter niet of amper gebruikte. Bewaar je ze werkelijk nog een hele lente, zomer en herfst, om ze volgende winter alwéér niet te gebruiken? “Maak voorgoed komaf met de gedachte ‘dit kan ooit nog wel eens van pas komen’ en gooi het gewoon weg.”

Denk je aan nieuwe spullen om een ruimte te doen heropleven, zorg dan dat er eerst iets ouds verdwijnt, raadt Stéphanie aan. “Zo bewaar je orde en overzicht en komt je huis niet overvol te staan.” Je kunt misschien een challenge met jezelf aangaan en een maand lang iedere dag iets weggeven. De kans is groot dat je na die maand nog steeds niet uitgedeeld bent. Je zult wel zien.

Maak voorgoed komaf met de gedachte ‘dit kan ooit nog wel eens van pas komen’ en gooi het gewoon weg. Stéphanie van Damme

Labelen en weg

“Wanneer je aan een grotere ruimte begint, is het handig om met verschillende dozen te werken die je van een label voorziet: ‘weggooien’, ‘verkopen’, ‘andere kamer’… Je maakt op die manier direct een keuze én je moet niet voor elk ding je hele huis afstruinen om het op de juiste plaats te leggen en zo mogelijks weer afgeleid worden door rommel die je daar ziet liggen”, gaat Stéphanie verder. Blijf hierbij gefocust en werk ruimte per ruimte af. Die gestructureerde en gelabelde dozen zet je best meteen in de garage of de zolder, anders bestaat het gevaar dat je er terug spullen uitneemt als ze in je zicht liggen.

Is je huis eindelijk opgeruimd en gepoetst, zorg dan voor een frisse finishing touch en spray een huisparfum van citrus, sinaasappel of grapefruit. Die geuren zorgen alvast voor een instant lente-gevoel. En als dat allemaal gebeurd is, komt de uitdaging om alles proper te houden. “Ruim de grootste rommel nog snel op voor je gaat slapen”, geeft Stéphanie als laatste tip mee. “Niemand wordt graag wakker met een vuil aanrecht of een tafel die te vol ligt om aan te ontbijten. Elke dag een beetje opruimen zorgt nooit voor heel veel werk.”

Vorig artikel
Volgend artikel