Home Lifestyle Bouwen & Wonen Iedereen kan klussen

Iedereen kan klussen

In samenwerking metRoger, presentator dobbit tv

Iedereen zal in zijn of haar leven ooit wel eens de handen uit de mouwen moeten steken. Dus moet iedereen kunnen klussen of (ver)bouwen, althans in theorie. In de praktijk zijn er een aantal factoren die mee bepalen of je daarin succesvol bent.

Wie zijn woning wil onderhouden, zal zelf wel eens aan de slag moeten. Al is het maar om iets kleins te doen, zoals een lamp vervangen. We zien ook steeds meer de trend van de zelfbouwer, die per definitie geen klusser is, maar wel zijn eigen huis gaat (ver)bouwen met de vakman.

Voorbereiden!

Of het nu van willen is of moeten, belangrijk is om je altijd voldoende te informeren. Bereid je goed voor. Voor je je project start, moet je weten wat je zal doen, wat je ervoor nodig hebt en hoe je het zal aanpakken. Zeker als onervaren klusser is dat een voorwaarde voor een goed resultaat. Vraag dus altijd raad bij een handige kennis of vakman. En je kunt uiteraard ook steeds terecht bij Dobbit. 

Een-op-eenervaring

Naast de kleine aanpassingswerken zijn er natuurlijk ook de gevorderde projecten. Dat soort zaken moet je leren. Scholen kunnen daarbij een belangrijke factor spelen om van kleins af aan te leren over de meer praktische zaken. Maar we zien dat de echte leerscholen nog steeds familieleden of kennissen zijn die hun expertise doorgeven aan de volgende generatie. De een-op-eenervaring van een leermeester, zeg maar. Laat je dus zeker begeleiden door zo’n ervaren klusser. Die ervaringsdeskundigen doen er ook goed aan om hun kennis met je te delen. Dat proberen wij ook via onze video’s.

Wees geduldig met jezelf.

Probeer opnieuw

Bij het leren is het oefenen ook belangrijk. Oefening baart kunst, kijk maar naar de vakmannen. Er is een reden waarom ze de job sneller en beter kunnen klaren; omdat ze de handeling zo vaak geoefend en uitgevoerd hebben dat ze echte experts zijn geworden. Wees dus geduldig met jezelf en begin niet te moeilijk. Het is belangrijk om je eigen gaven en gebreken te kennen. Verwacht niet meteen te veel. Laat frustraties los als het niet lukt en probeer opnieuw. Bouw het langzaam op. Als je weet dat je niet echt een handige harry bent, begin dan met iets kleins. Gaandeweg zal je nieuwe zaken leren en handiger worden. Wat nu onhaalbaar lijkt, zal in de toekomt misschien perfect mogelijk zijn. 

Met veel plezier

Een laatste factor die zal bepalen of je succesvol bent, is de voldoening of het plezier dat je eruit haalt. Sommigen laten het gewoon liever over aan een vakman. Die doet dat uiteraard met veel plezier. Anderen willen niets liever dan het zelf doen. Het is een hobby of een passie waarin ze hun tijd kunnen en willen steken. Die hebben dan van nature vaak een aanleg en zullen uiteraard ook meer kunnen omdat ze het simpelweg meer doen. Als je er geen plezier of uitdaging in kan vinden, zal je jezelf er snel vanaf maken. Het resultaat zal dan ook niet perfect zijn. Steek je er voldoende tijd in om het goed te doen, dan zal dat resultaat er zijn. Klussen kan iedereen, maar je moet er moeite voor doen. 

MEER

Peter ’t Jong: ‘De nieuwe digitale wereld vergt een...

InterviewAtos CEO Peter ’t Jong weet hoe data een steeds belangrijkere rol speelt in onze samenleving. Het vastleggen en interpreteren ervan, om zo tot een rendabel businessmodel te komen, biedt volgens hem dan ook heel wat kansen voor Nederlandse bedrijven.

Wat als… de diagnose kanker is?

Kanker“U hebt kanker.” De woorden die je nooit wil horen van de arts, vallen. Mensen die het meemaakten, voelden de grond onder de voeten wegzakken. Wat nu? Dat kan toch niet? Ik heb nog veel te veel voor de boeg… Gelukkig sta je er niet alleen voor.

‘Waanzonnige’ woonst

Ozanne MertensKijk ze shinen: niet enkel de zon, maar ook je interieur kan schitteren deze zomer. Gedaan met al het grauwe van de winter. Je hele leefruimte, van living tot tuin, is klaar voor een summer make-over. “En dat hoeft heus niet duur of complex te zijn.”

‘In het buitenland moet je op je hoede zijn’

Jan De NulVan Panama over Australië tot Vietnam en Angola. De Jan De Nul Group bouwt en baggert zowat de hele wereld rond. Topman Jan Pieter De Nul sprak met ons over de risico’s en de uitdagingen van zijn vak. “Baggeren is eigenlijk geen rendabel beroep.”

Ondernemen in stijl, in drie stijlen

Een start-up die een alternatief GPS-systeem ontwierp, een bouwondernemer bekroond tot Jonge Vlaamse Aannemer 2019 en een CEO die binnenkort zijn tiende supermarkt opent. Om hun ambitie te realiseren, koos elk van dit drietal voor een andere ondernemersvorm.

De uitdagingen van digitalisering zijn niet te onderschatten

Danielle JacobsOoit was IT voornamelijk een technische functie. Ondertussen gaat het om veel meer: uitzoeken hoe technologie het bedrijf vooruit kan brengen, sterke contracten onderhandelen, beantwoorden aan wettelijke vereisten, veiligheid verzekeren… En hoewel de prioriteiten veranderd zijn, zijn ze minstens even belangrijk.