advies
Bouwen & Wonen

Duurzaam advies: van DIY tot technologie

Trends komen en gaan en de digitalisering rukt steeds verder op: onvermijdelijk hebben die vaststellingen ook een impact op hoe we onze huizen bouwen, tuinen inrichten en interieurs vormgeven. Maar zijn er trends die vandaag meer opvallen dan andere?

Trends komen en gaan en de digitalisering rukt steeds verder op: onvermijdelijk hebben die vaststellingen ook een impact op hoe we onze huizen bouwen, tuinen inrichten en interieurs vormgeven. Maar zijn er trends die vandaag meer opvallen dan andere?

 

Stephen Baelde.
Tuinarchitect

Welke trends zie jij vandaag opduiken?

“Een trend die al even bezig is: tuinen die een extra (openlucht) leefruimte worden van de woning. De tuin als puur functioneel gegeven – de haag als schermgroen, het gazon als speelruimte en de moestuin voor het kweken van eigen groenten – is al een tijdje voorbijgestreefd. De mensen willen vooral kunnen genieten van hun tuin: na een lange werkdag of in hun vrije tijd willen ze tot rust komen in eigen buitenruimte. Daarom wordt vandaag een zwembad met poolhouse in zowat elk tuinproject overwogen. Een logische volgende trend is dat het werken in de tuin zoveel mogelijk gereduceerd wordt. Daarom vinden automatische sproeisystemen en grasrobots meer en meer hun weg naar private tuinen.”

Heb je duurzaam advies voor mensen die zelf de handen uit de mouwen willen steken?

“Verschillende klanten hebben eigen ideeën wanneer ik langsga voor een eerste gesprek: ‘Deze oude boom moet weg omdat die daar maar wat staat, of die oude struik moet verwijderd worden omdat hij het zicht belemmert’. Deskundig advies kan op dat moment goed van pas komen, zodat men niet ondoordacht aan tuinwerkzaamheden begint. Zo krijgt die oude boom hoogstwaarschijnlijk een heel andere aanblik wanneer alles eromheen aangepakt wordt, en kan die oude struik misschien opgesnoeid worden tot een mooie, meerstammige heester… Op die manier kunnen bestaande elementen in de tuin een nieuwe, waardevolle betekenis krijgen zonder dat ze verwijderd moeten worden.”

Zie jij ook het belang van technologie toenemen in diverse projecten?

Smart gardens zijn al even trending en zullen alleen maar aan populariteit winnen. Dat komt vooral omdat alles met elkaar samenhangt, doordat de tuin steeds meer een leefruimte wordt. Zo wordt de tuinverlichting gestuurd via een app en kan het zwembad al openliggen bij het thuiskomen. Ook de tuinpoort kun je via de smartphone openen vanaf het moment dat je de straat inrijdt. Daarnaast is er de laatste jaren meer aandacht voor de watergift van de tuin, vooral als gevolg van de drogere zomers, en vinden grasrobots meer en meer hun plaats in de tuinen. Die beregening en grasrobots worden gestuurd door realtimebesturingssystemen, en de taken worden uitgevoerd binnen zelf ingestelde tijdstippen en naar eigen wens.”

 

Anneke Crauwels.
Interieurarchitect Design Studio Anneke Crauwels


Welke trends zie jij vandaag opduiken?

“Decoratieve objecten die, naast functioneel, ook heel mooi zijn. Vazen bijvoorbeeld zijn vandaag gewoon een object. Je vindt ze terug in aardekleuren, omdat die prachtig blenden in alle soorten interieurs. Een geweldige tip is combineren met technieken als mortex of aqua sensa als basis op de muur. De tweede trend: tafelsettings. Je kunt niet veel volk uitnodigen nu, maar daarom net een must om met het gezin of kleine bubbel te genieten van een prachtige tafel. Gebruik hierbij verschillende borden, go wild met glazen en haal het servies van grootmoeder boven. En dan is er nog de trend van de natuur in huis halen. Van droogbloemen tot hangplanten: alles kan, alles mag. Meer nog: alles moet (lacht).”

Heb je duurzaam advies voor mensen die zelf de handen uit de mouwen willen steken?

“Niets leuker dan oude spullen een nieuwe betekenis geven, zeker wanneer die objecten een verhaal hebben. Zo kun je al heel wat verandering teweegbrengen door keukenkastjes van nieuwe hendeltjes te voorzien. Heb je nog een oud kastje staan? Beplak het met betonfolie en je hebt een nieuw meubelstuk. Mijn advies voor favoriete kleine DIY-items zitten echter in de sfeer van de tafelsetting. Persoonlijk kan ik me helemaal laten gaan met glas: flessen omvormen tot kandelaars, tonicflesjes gebruiken voor een takje met wat licht erdoor en afwerken met wat touw rond de hals… Door die kleine glazen elementen vervolgens zelf op omgekapte berkenstammetjes te plaatsen, verkrijg je een klassieker en een top tafelsetting.”

Zie jij ook het belang van technologie toenemen in diverse projecten?

“We hechten hoe langer hoe meer belang aan technologie in ons interieur. De mogelijkheden zijn eindeloos. Online kun je veel bijleren, maar het is wel belangrijk om een professional te raadplegen. Zelf ben ik fan van Home Control. Ken je dat gevoel wanneer je na een lange dag in de zetel ploft, maar het licht in de keuken liet branden? Hatelijk om jezelf dan terug recht te trekken, nee? Dankzij huisautomatisering neem je je smartphone en klaar is kees. En het gaat ook over verwarming, ventilatie, rolluiken, zonnewering… Je bedient alles vanuit één centrale plek op je tablet of smartphone. Niet gewoon een leuk gadget, maar echt zo’n tool waarvan je na één dag weet dat je nooit meer zonder kunt.”

 

Michaël Jacobs.
Zaakvoerder ICONcepts

Welke trends zie jij vandaag opduiken?

“De belangrijkste vraag waar mensen vandaag mee afkomen bij een renovatieproject is hoe het zo energetisch mogelijk kan. Duurzaamheid is dus de meest opvallende trend: efficiënt isoleren, energiezuinige installaties integreren… Qua ontwerp en architectuur hebben mensen een persoonlijke smaak en veel hangt af van het budget. Wat wél opvalt bij heel wat uitbreidingen die we doen is de vraag naar ruimte-efficiëntie: een verdieping boven op een bestaande infrastructuur bouwen, bijvoorbeeld. In herenhuizen wordt dan weer vaak om extra licht gevraagd, bijvoorbeeld in de vorm van een lichtstraat of -koepel. Ook opvallend: de vraag om ruimtes te integreren en dat de keuken deel uitmaakt van het leefgedeelte.”

Heb je duurzaam advies voor mensen die zelf de handen uit de mouwen willen steken?

“Bij onze projecten vertrekken wij vanuit een heel gestructureerd plan, waardoor we een heel duidelijke manier van werken kunnen garanderen. Klanten zelf iets laten doen wordt in die optiek wat moeilijker. Maar uiteraard kunnen ze zeker bijdragen in de afbraakfase, door de woning volledig zelf te strippen. Dat is bovendien iets wat de klanten gemakkelijk zelf kunnen doen. Ook schilderen doen ze vaak liever zelf, net als het isoleren van bepaalde deelruimtes. Er bestaan vandaag namelijk isolerende panelen met gyproc die zelf heel gemakkelijk tegen een hellend dak geplaatst kunnen worden. Maar alles hangt in de eerste plaats af van hoe handig de klant is, natuurlijk (lacht).”

Zie jij ook het belang van technologie toenemen in diverse projecten?

“Je ziet inderdaad dat IoT, domotica en automatisatie vandaag heel belangrijk zijn om een comfortabelere levensstijl te garanderen. Wat wij vooral merken bij onze klanten, is dat ze graag alles gecentraliseerd hebben. Daarmee bedoel ik dat ze één paneel of knop willen waarmee ze niet alleen alle apparaten in hun woning kunnen bedienen, maar ook alle lichten kunnen aan- en uitschakelen, rolluiken en zonneweringen naar omhoog of beneden laten, poorten openen en sluiten. Dat is echter iets waar wij als bouw- en renovatiespecialist zelf niet echt op inzetten: zulke dingen bespreekt de klanten eerder met de elektricien. Maar we zien het wel vaak passeren in bouw- en renovatieplannen.”

 

17.02.2021
door Hannes Dedeurwaerder

Ontdek meer

Vorig artikel
Volgend artikel