IoT
IT

Hoe IoT de wereld rondom ons verbindt

23.11.2022
door Tom Cassauwers

IoT of the internet of things verwijst naar hoe we steeds vaker zaken zoals sensoren of apparaten verbinden met het internet. Dit ‘internet der dingen’ is een cruciaal onderdeel van de toekomst, en steunt op nieuwe netwerken zoals 5G.

IoT groeit aan een duizelingwekkende snelheid. “Vandaag zitten we al aan 15 miljard connecties naar objecten over de hele wereld”, zegt Danny Goderis, chief digital officer van bedrijvenfederatie Agoria. “Er zijn dus al dubbel zoveel IoT-connecties dan dat er mensen zijn op de aarde. De inschatting is dat dit tegen 2030 30 miljard connecties zullen zijn. Dat vertaalt zich naar een jaarlijkse groei van 15-20 procent, een explosieve toename.”

Die connecties zorgen ervoor dat bedrijven plots veel meer gegevens in handen krijgen. “Data drijven tegenwoordig alles”, stelt Alain Wayenberg van Agoria. “Machines en apparaten genereren natuurlijk al een tijdje gegevens. Maar vroeger gebeurde daar niet zoveel mee, of ze werden zelfs genegeerd. De verzamelde data werden niet altijd gestructureerd en de juiste gegevens kwamen niet op de juiste plek terecht. Met nieuwe technologieën zoals sensoren kunnen we dat wel in goede banen leiden, en plekken zoals fabrieken, ziekenhuizen en zelfs steden kunnen nu eindelijk aan de slag met die data.”

Dat opent op zijn beurt een brede waaier aan nieuwe toepassingen voor bedrijven. “Zo is er predictive maintenance, ofwel voorspellend onderhoud, waar je voorspelt wanneer een machine of onderdeel van een machine een mogelijke panne zal hebben, zodat je dit kunt voorkomen”, stelt Wayenberg. “Maar er zijn evengoed bedrijven die IoT in hun producten integreren. Meer en meer fabrikanten van zelfrijdende landbouwmachines maken bijvoorbeeld voertuigen met 5G-verbindingen die op een betere en slimme manier oogsten.”

Dat alles steunt op netwerken zoals 5G die de draadloze connecties nodig voor IoT mogelijk maken. “IoT en connectiviteit zijn hoekstenen van de maatschappij van morgen”, stelt Mitch De Geest, CEO van Citymesh, een telecomoperator gericht op de bedrijvenmarkt. “Zonder connectiviteit, IoT en 5G kunnen we niet naar de wereld waarvan we dromen. Dit vormt een basislaag van de toekomst. De energienetwerken van morgen zijn bijvoorbeeld onmogelijk zonder connectiviteit. Met hernieuwbare energie heb je zoveel meer afnemers en producenten dat we connectiviteit nodig hebben om dat te coördineren. Maar evengoed steunt mobiliteit op connectiviteit, denk maar aan verbonden wagens of slimme steden die het verkeer beter regelen. Maar ook sectoren zoals healthcare, logistiek en hulpdiensten verwachten allemaal connectiviteit en IoT in de toekomst.”

Er zijn al dubbel zoveel IoT-connecties dan dat er mensen zijn op de aarde.

- Danny Goderis, Agoria

Maar stagneert het 5G-verhaal niet, zeker in België waar de veiling van frequenties enorm lang duurde? “Op het gebied van 5G lopen we als land inderdaad achter”, stelt De Geest. “Het uitstellen van de veiling zorgde ervoor dat er geen zekerheid was, wat een afremming van de investeringen betekende. De situatie is echter nog niet dramatisch. Ik ben ervan overtuigd dat we als sector een inhaalbeweging kunnen maken.”

Ook bij Agoria erkennen ze de nood om nu snel werk te maken van 5G. “De industrie zit te wachten op 5G”, stelt Danny Goderis. “In Duitsland zie je daar enorm veel toepassingen rond opduiken. Dit is een evolutie die vandaag al aan de gang is, maar zeker morgen haar vruchten zal afwerpen.”

Tegelijk is 5G niet het enige netwerk dat IoT ondersteunt. “Uiteindelijk zal de meeste connectiviteit convergeren naar 5G, en in de toekomst 6G”, stelt De Geest. “Maar we staan daar nog wel even vanaf. Vandaag heb je ook nood aan andere netwerken, denk maar aan een Sigfox, dat ultra-low power is. Als je een sensor wil plaatsen die tien jaar moet meegaan, dan heb je een netwerk nodig dat niet veel eist van de batterij van die sensor. Dat kun je vandaag niet met 5G doen.”

Ondertussen evolueren we naar een maatschappij die helemaal verbonden is, waar de fysieke en de digitale wereld steeds meer overlappen. “Alles zal uiteindelijk geconnecteerd worden, niet enkel dingen, maar evengoed personen via onze gezondheidsdata”, stelt De Geest. “Daar zal 5G voor een groot deel tussen zitten. We spreken vandaag steeds vaker over IoE, the internet of everything.”

Vorig artikel
Volgend artikel