diversiteit
Diversiteit

Godding: Wo.Men in Finance, een uniek initiatief voor diversiteit en inclusie

07.06.2023
door Fokus Online
diversiteit

Claire Godding, Senior Expert Diversity & Inclusion bij de Belgische Federatie van de Financiële Sector (Febelfin) en medevoorzitter Wo.Men in Finance

Je zou het misschien niet meteen denken, maar de financiële sector zet enorm in op diversiteit. Er wordt zelfs op sectoraal niveau gewerkt aan diversiteit en inclusie, een unicum in België. 

Wist je bijvoorbeeld dat bijna de helft van alle medewerkers in de financiële sector vrouwen zijn?  Zij hebben vergelijkbare diploma’s en leeftijden als hun mannelijke collega’s. Het is dan ook cruciaal om deze talenten te erkennen, de kans tot ontwikkeling te geven en ze bovenal te behouden.

Want diversiteit en inclusie zijn belangrijker dan ooit in de financiële wereld. Studies tonen aan dat teams met diverse achtergronden betere beslissingen nemen, innovatiever zijn en beter risico’s kunnen inschatten. Dat zijn niet de enige voordelen: banken met een gemengde directie zijn ook ethisch gezien beter bezig.

Diversiteit en inclusie zijn belangrijker dan ooit in de financiële wereld.

Daarom is vier jaar geleden in de financiële sector het unieke initiatief Wo.Men in Finance opgericht (www.womeninfinance.be). Inmiddels hebben 50 financiële instellingen zich aangesloten, die samen 90 procent van de sector vertegenwoordigen. Het doel van de organisatie is om diversiteit op alle niveaus van het bedrijfsleven te verbeteren en een inclusieve bedrijfscultuur te creëren. 

Zo engageren de leden zich jaarlijks om hun glazen plafonds te meten, de niveaus waarop vrouwelijke medewerkers verloren gaan, en stelt WiF actieplannen op om die plafonds te doorbreken. Die sectorale aanpak laat ook andere stappen toe, zoals het stellen van vragen via enquêtes aan alle medewerkers in de sector. Dankzij deze enquêtes hebben we het bewustzijn van een aantal zaken kunnen verhogen, waarvan we anders minder op de hoogte waren. Bijvoorbeeld dat de loopbaan van mensen van niet-Belgische afkomst beïnvloed wordt door micro-agressies en dat inclusie en representatie van lgbtqia+-collega’s nog verbeterd kunnen worden binnen de sector. Wat betreft de loopbaan van vrouwelijke medewerkers gaan de blokkerende factoren in hun carrières voornamelijk over leiderschapsstijl, politieke spelletjes en de bedrijfscultuur. 

Maar het blijft niet enkel bij onderzoek voeren en vaststellingen doen: op basis van deze resultaten zijn er acties en opleidingen opgezet, werd het Multicultural Bankers-netwerk gelanceerd en kwam de website www.inclusioninfinance.be tot stand. Op deze website staan onder andere 25 tools (beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels) die organisaties kunnen downloaden om de inclusie in finance te bevorderen. Dit zijn slechts enkele facetten van de manier waarop de financiële sector zich inzet voor diversiteit en inclusie, maar er is nog een lange weg te gaan. Een weg die de financiële sector met veel plezier en zin voor verder initiatief tegemoetziet. 

Vorig artikel
Volgend artikel